fb
СпециалниЧети повече

Маратонът на „Стара хартия за нова книга“ 2017 стартира в Хасково и София този уикенд

2 мин.

Гостуването за втора поредна година в Хасково ще даде начало на петото поредно издание на кампанията „Стара хартия за нова книга“. На 9 септември на пл. „Свобода“ в града между 10 и 14 ч. всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор както и подаръци от партньорите на кампанията. Същото ще може да направи и всяко дете в София на 10 септември, събота, от 10,30 до 19,00 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“.

Организаторите от „ЕКОПАК България“ и „Гринуич“ напомнят, че колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане. Всеки, който изпълни условието да донесе 5 кг стара хартия за рециклиране, ще може да получи само една книга, но не повече. Донеслите допълнителни 5 кг хартия деца ще получат втора книжка на екотематика – изданието „Ти можеш да спасиш планетата“, предоставено от „ЕКОПАК България“.

Талисман на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година е Пърси Джаксън – син на Посейдон, похитител на мълнии и племенник на Зевс. За участниците в петте града ще бъдат подготвени викторини и игри в духа на книгите на американския писател Рик Риърдън за 12-годишния тийнейджър с талант да се забърква в неприятности. Тази неделя в София всички деца, които са предали старата си хартия, ще имат възможност да си направят снимка за спомен във фото будка в стил „Боговете на Олимп“, осигурена от „Photo King“.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателствата „Ентусиаст“, „ЕГМОНТ“ и „Книгомания“ и инициативата „Забавното четене“. Каузата е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, „Фют“, „Труд“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“. Медийни партньори са „Аз чета“, bTV, clubz.bg, dnes.bg, az-deteto.bg, purvite7.bg, noviteroditeli.bg, obekti.bg.

Ето как ще продължи кампанията „Стара хартия за нова книга“ след откриващия уикенд:
17 септември, Русе – от 10,00 до 14,00 ч. на пл. „Свобода“ пред Съдебната палата. Децата на Пловдив ще имат възможност да предадат своята стара хартия на
23 септември, Пловдив – между 10,00 и 14,00 ч. на пл. „Стефан Стамболов“
24 септември, Бургас – от 10,00 до 14,00 ч. в Приморския парк, пред Пантеона.