fb
НовиниПо света

Марио Варгас Льоса учреди награда за литература

1 мин.
Марио Варгас Льоса
Снимка: АФП

На панаира на книгата в Буенос Айрес, носителят на Нобеловата награда за литература, испанско-перуанският писател Марио Варгас Льоса, обяви учредяването на нова награда за писане на разкази, съобщи АФП, цитирана от АФП. Това се случва едва две седмици след хоспитализацията му поради усложнения, дължащи се на COVID-19.

Видимо в добра форма, но с помощта на бастун, 86-годишният писател спонсорира тази награда посредством катедрата за литература, която носи неговото име и има за цел да „улесни живота на младите хора с литературно призвание, но които винаги изпитват неувереност и имат съмнения когато започват да пишат“.

Наградата ще бъде връчена за първи път през 2023 г. по време на следващия панаир на книгата в аржентинската столица, уточниха организаторите.

Марио Варгас Льоса бе изписан в края на април от мадридска болница, където бе хоспитализиран поради усложнения, свързани с Covid-19.

Удостоен с Нобелова награда за литература за 2010 г., той е последният представител на поколението латиноамерикански писатели от периода на така наречения „бум“ на латиноамериканската литература, към което принадлежат още колумбиецът Габриел Гарсия Маркес, аржентинецът Хулио Кортасар и мексиканецът Карлос Фуентес.

Будещ възхищение със своите описания на социалната реалност, но критикуван от южноамериканските интелектуални кръгове за консервативните си позиции, Варгас Льоса, преведен на тридесет езика, бе първият чуждестранен писател, който влезе приживе в престижната френска колекция на „Плеядата“ през 2016 г., годината на неговия 80-и рожден ден.