fb
Ревюта

Маверик – за стъпките, спънките, успеха и креативността като път

4 мин.
maverik

maverikНека започнем така – нали знаете как повечето бизнес книги, свързани с мениджмънт, лидерство и управление на компании, в това число и учебници, си приличат невероятно много. Ако сте прочели достатъчно количество от този жанр професионална литература, вероятно вече ви е втръснало от повтарянето на едни и същи теории, на едни и същи хора, които непрестанно ви убеждават, че това е верният път за вашата компания, че това е верният път за успех.

Е, “Маверик” на Рикардо Семлер не е такава книга.

Нека започнем отначало – Маверик НЕ е поредната обикновена книга за бизнеса.

Това е лична история за откриването на собствения път в бизнеса на бразилската компания “Семко” в рамките на малко повече от десетилетие. Книга за успеха на една нетрадиционна бизнес философия, история за стъпките и спънките, за порастването и съобразяването с промените, за създаването на компания, която е повече от най-необичайното работно място в света.

Изключително увлекателно Рикардо Семлер рисува с думи философията на “Семко”, утвърдена в практиката и често в противовес на традиционните схващания и правила на мениджмънта.

За близо 15 години “Семко” променя изцяло своята структура, управление, отношение към работниците, към условията на работа и бизнеса като цяло. Една компания без секретарки и мениджъри, без кабинети и строго определено работно време, една компания “без правила”, но с “творческа енергия, за да се приспособява и оцелява”.

И за да не са празни всички тези промени – добрите резултатите са видими и на финансово ниво с многократно увеличаване през годините на печалбата и капитала, въпреки нестабилната икономическа среда в Бразилия, високата корупция, стачките на работници и т.н.

Но може би най-големият успех на Семлер и неговата философия е в промяната на отношението между Компанията и нейните работници, отношенията на хората спрямо тяхната работа и ролята им в “Семко”. Защото “Маверик” е много силен урок за организационно отношение към работниците, хората в компанията. Независимо от сектора и профила на един бизнес, хората винаги са ключова част от него. Те са и в основата на всяка успешна промяна в бразилската компания, непонятна за дебелите учебници по мениджмънт.

„Успехът на Семко до голяма степен се дължеше на това, че засилихме личния интерес на хората от тяхната работа. За тях вече не беше проблем да работят до късно или през уикендите, при това без да се налага шефовете им да ги карат.“

„Да, има схеми и механизми, чрез които можеш да накараш хората да повярват, че ги цениш, но те са краткосрочни. В един момент работниците неминуемо ще забележат, че никой не ги пита за истински важните решения. Разковничето е компанията да се разбие на достатъчно малки бизнесединици, за да могат хората да разбират какво става и да дадат своя принос.“

Това, което прави “Маверик” различна книга не са единствено нетрадиционните идеи, примерите за невероятна креативност и способността за промяна, дори в най-тежките периоди на бразилската икономика.

“Маверик” е книга, която те кара да си задаваш въпроси, да опитваш и може би книга, която ти дава вдъхновение да рискуваш. Защото тя не преподава модел на управление, тя дава алтернатива – възможност за промяна: не да следваш 1:1 определен бизнес модел, а да намериш най-доброто, работещо решение за своя собствен бизнес.

Като се замисля, “Маверик” е книгата, която най-много съм препоръчвала още преди да я завърша докрай. Защото още с първите страници тя пленява и остава като светнала лампичка в съзнанието при всяка ситуация, която виждаш, че може да се промени към по-добро. Книга, която може да ни научи на много, но само, ако след това и отделим достатъчното време за мислене. Онова време, което дават в “Семко” и на своите работници…