fb
БългарияНовини

Милен Хальов: През 2021-ва излиза финалът на трилогията „Кало Змея“

3 мин.

До края на годината излиза финалът на трилогията „Кало Змея“, разкри Милен Хальов по време гостуването в кампанията #ВкъщиСъмИЧета. Писателят разказа за своя герои пред учениците от четвърти клас на НУ „Св. Софроний Врачански“ – Враца и НУ „Иванчо Младенов“ – Враца.  

Милен Хальов беше специалният гост в Световния ден на книгата и авторското право и 19-и в кампанията #ВкъщиСъмИЧета на най-големия сайт за четене и книги „Аз чета“ и Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца.

Авторът на „Кало Змея“ е може би най-мистичният учител по изобразително изкуство, когото учениците могат да срещнат. Освен че преподава по забавен и  интерактивен начин, той умее да създава истории. Писателят разказа, че с много упоритост е успял да сбъдне детската си мечта да стане художник. Когато е  порастнал обаче разбрал, че рисуването всъщност е неговият начин да разказва истории. Ако  пък има възможност да си пожелае суперсили, веднага би заложил на това да е бърз и невидим. 

Идеята за книгата „Кало Змея“ се появила още когато бил дете, тогава често боледувал и имал доста свободно време. Прекарвал го, мислейки какво ли ще е, ако е от другата страна – здрав и силен. Когато станал художник и  преподавател, тази идея се възвърнала отново. Желанието да разказва истории и училищния живот го вдъхновили да създаде трилогията за момчето със суперсили Кало. В книгите той среща читателите със змейове, таласъми и демони, за които сподели, че са фикция с реални имена. Митичните образи в книгите на Милен имат и специална мисия – да провокират младия читател да направи свое проучване за тях. 

След успеха на първата книга за Кало се появява и втората – „Кало Змея: Чудовища като мен“. В нея действието се развива година и половина по-късно. Авторът я определя като по-епична, защото в нея главният герой води усилена вътрешна борба със своите демони и те често са по-силни от него. Финалната трета книга обаче му отнела най-много време за писане, допълни авторът. 

След като бъде издадена и тя, Милен смята да се насочи към писането на книги за възрастни. 

Въпреки че е художник, Милен Хальов не би илюстрирал своя книга, защото като професионалист разбира каква е разликата между илюстратор, график, аниматор.  За корицата на „Кало Змея“ се доверил на илюстратора Дамян Дамянов, който има стотици завършени проекти зад гърба си и е успял да създаде перфектния образ на главния герой. 

Не всяка книга, за която Милен иска да пише, е фантастична. Той иска да изследва и разказва за човешките емоции. Голямата му мечта е неговите книги да достигнат читатели извън границите на  България. 

Запис от срещата можете да гледате тук: