fb
БългарияНовини

Милен Хальов взима награда „Констатин Константинов“ в категория „автор“

2 мин.
Снимка: Атанасов Великов, „Spirit Трансформации – COOL библиотеки“.

Писателят Милен Хальов получава Националната награда „Константин Константинов“ 2022 в категория „автор“. Наградата му се присъжда за книгата „Кало Змея 3: Герои от кал”, издадена през 2021 г. под знака на издателство „Сиела“. Освен че пленява с историите си, Милен Хальов е и преподавател по рисуване в София. Именно учениците са и неговите вдъхтовители да издаде дебютния си роман „Кало Змея“ през 2019 г. Година по-късно излиза неговото продължение „Кало Змея 2: Чудовища като мен”, а през 2021 г. е издадена третата част от поредицата – „Кало Змея 3. Герои от кал”. За дебютната си книга Хальов получава през 2020 г. наградата на детското жури за най-добър автор и книга.

Призът за „илюстратор“ тази година отива при художничката Невена Ангелова. Тя е наградена за илюстрациите към издадените през 2021 г. книги „Какво е да си майка” (изд. „Жанет 45”) и „Кой припка за рибка. Кученцето Чарли” (изд. „Ина”).

„Робертино“ е избрано в категория „издателство“ за издадените през 2021г. детски книги: „Сбогом, страшен чехъл!” на Слави Стоев, „Когато луната загуби светлината си” на Милица Недева, „Розов изгрев след дъждовна нощ” на Изабел Овчарова, „Дядо, разкажи ми за шевиците” на Живко Желев, „Приключенията на Тобин” на Анелия Тотева, „Малката мечтателка в бонбонения град” на Константина Живкова и „10 идеи как да спасим планетата“.

За четвърта поредна година в рамките на фестивала се присъжда и награда на детско жури в категория „автор”. Детското жури определи за носител на наградата писателя Марин Трошанов за книгата му „Еми и Крадецът на сенки” (изд. „Сиела“).

Имената на отличените бяха обявени днес в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен.

„В категория „За цялостен принос“ – наградата тази година не се присъжда“, обяви журито.

Националната награда „Константин Константинов“ за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004 г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ – Сливен и Община Сливен. Връчва се на специална церемония в рамките на Националния фестивал на детската книга. Наградата включва пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор.

Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.