fb
БългарияНовини

Митко Новков представя „От Мърквичка до Минотавъра“ в София

2 мин.

Литературният критик Митко Новков ще представи последната си книга „От Мърквичка до Минотавъра“ (изд. „Жанет 45“) в столицата на 25 януари. Премиерата ще се проведе в Галерия „Академия“ на НХА от 18:30 ч. с участието на проф. Боян Биолчев, д-р Пламен В. Петров и под музикалния съпровод на Николай Иванов ОМ.

Д-р Пламен В. Петров описва книгата така:

„От Мърквичка до Минотавъра“ е поредното гмуркане на Митко Новков в света на изкуството. Гмуркане, което ни повлича към галерия от образи, създадени от знакови творци като Иван Мърквичка, Иван Милев, Сирак Скитник, Васил Бараков, Златю Бояджиев, Дечко Узунов, Станислав Памукчиев, Павел Койчев, Греди Асса, Андрей Даниел и др. Авторът се оттласква от полето на изкуствознанието, за да фокусира вниманието върху понякога неочакваните смисли, които художниците ни завещават. „От Мърквичка до Минотавъра“ е и лабиринт, в който се лутат фигурите на Бай Ганьо, Левски, Балканът, Кръстьо Сарафов, Минотавърът на Андрей Даниел и кой ли още не, за да ни изведат по eдин от възможните пътища отвъд собственото ни незнание. Пътища, очертани по начин, на какъвто у нас е способен само Митко Новков – смело, освободено и изтънчено. За съжаление на българското изкуствознание и за щастие на автора на книгата.

Митко Новков е роден на 25 юли 1961 г. в старопланинското село Бързия, в подножието на връх Ком и прохода Петрохан. Публикува в местни и национални периодични издания от 1989 г. Неговите текстове са печатани в редица престижни литературни вестници и списания. Автор е на книгите „Изядената ябълка. 101 управител’ски истории“ (1999) и на „Бартвежи. Разни и по-разни писаници по повод и без повод“ (2001). Книгата му „Подир сенките на литературата“ е сред номинираните заглавия в секция „Хуманитаристика“ на наградата „Хр. Г. Данов“ през 2008 г.