fb
НовиниПо света

Младежите в Италия получават по 500 евро „културен бонус“ при навършване на 18 години

1 мин.

Италианското правителство вече дава по 500 евро „културен бонус“ на всеки млад европеец на територията на страната при навършване на 18 години, съобщава Corriere. Парите ще могат да бъдат получени под формата на ваучери и да бъдат изхарчени за книги, билети за концерти или кино, музеи или пътувания до национални паркове.

Програмата ще струва на държавата общо 290 млн. евро, като над 574 000 тийнейджъри, навършили 18 през 2016 г., ще могат да се възползват от нея. В тази бройка са включени и живеещи постоянно в страната млади граждани на Европейския съюз. Достъпът до ваучерите вече е отворен през мобилното приложение 18app.

Парламентарният секретар Томазо Наничини разказва пред Corriere, че програмата е изградена, давайки шанс на младите хора да избират накъде да бъдат насочвани средства за промотиране на културата, а не бюрократите.

„Искаме да изпратим ясно съобщение на младежите, че принадлежат на общност, която наистина приветства тях и тяхното културно развитие, когато навършат пълнолетие“, допълва Наничини.

[ + ]