fb
БългарияНовини

Монтана посрещна „Босоногата кралица“ Йорданка Благоева

2 мин.

Повече от 200 души се събраха в Голямата зала на Младежки дом – Монтана за представянето на книгата „Босоногата кралица“, посветена на живота и постиженията на Йорданка Благоева, което се проведе на 17 януари, четвъртък. Световната рекордьорка беше посрещната по стар български обичай с хляб и сол, както и с любимата си песен – Dance Me to the End of Love на Ленард Коен.

Събитието премина с много спомени, разкази и послания. Още в самото начало авторката Юлия Пискулийска отбеляза:

На моето място можеше да бъде всеки и да напише книгата, защото има какво да се напише, но не всеки може да бъде на мястото на Данчето.

Бившата учителка по литература на почетната гражданка на община Монтана от Природо-математическата, тогава политехническа гимназия – госпожа Мирчева, сподели с усмивка:

Тук, в гимназията, тя беше момичето с дългите крака и водеше битки не с момичетата, а с момчетата, защото те бяха по-адекватни в спортно отношение и можеше да се състезава с тях. На първото си състезание извън града тя отиде с гимназията и никога няма да забравя как в деня на матурата по математика я чакаха да я заведат на състезание във Видин, където тя скочи 160 см. Всички се гордеем с успехите на нашето Данче.

Всички млади и стари земляци имаха възможността да се докоснат до Босоногата кралица и да си припомнят онези ярки моменти от биографията ѝ, които ни вдъхновяват въпреки дистанцията на времето, както и да научат интересни подробности за живота ѝ, предадени увлекателно в документалната книга. Само най-важното е събрано в тези 251 страници, изпъстрени с въздействащи сними на главната героиня, на личности и моменти, разказващи историята на българския спорт и оставили траен отпечатък в живота на Данчето, както всички в Монтана я наричат с обич и топлота.

Публиката с радост научи, че книгата носи запазения знак „Направено от Българския Северозапад“. Освен че е рожба на Горно Церовене и авторката Юлия Пискулийска – журналистка, писателка и поетеса, Йорданка Благоева е от Северозапада – родена е във Враца. Издателят Митко Димитров – председател на Общобългарска фондация „Тангра ТанНакРа“, също е от този край.

Всички в залата имаха възможността да се насладят на фрагмент от филма „Отвъд скока“ и да се потопят още по-дълбоко в историята на Йорданка Благоева. Както подобаващо възкликна един човек от публиката: „Може да е босонога, но е кралица“.

[ + ]