fb
Ревюта

За книгите с любов в „Моята прекрасна книжарничка“

2 мин.
Petra Hartlib - Moyata prekrasna knizharnichka

Petra Hartlib - Moyata prekrasna knizharnichkaДа направиш голяма крачка в живота си, като на шега, спонтанно и не докрай обмислено – това ми е добре познато… Същото прави и Петра Хартлиб, купувайки си книжарница с пари, които няма. Но пък мечтите не бяха ли безплатни?

„Моята прекрасна книжарничка“ (изд. „Ciela“) вече успя да трогне Митко и да вдъхнови Диана. За тази книга се изговори много, защото няма как да остави безразличен един книжен любител. Хартлиб е успяла да пресъздаде в скромните 160 страници всичко онова, за което някои мечтаят, а други изживяват всеки ден. Да надникнеш в кухнята, както се казва, или да прочетеш как всъщност се изгражда едно хубаво място, изпълнено с книги – е, съгласете се, приятно и увличащо е, особено ако книгите са и твоя страст.

Изчетох „Моята прекрасна книжарничка“ за един ден на плажа. И си я изчетох с любопитство и кеф. Да, на някого книгата може да се стори посредствена и позитивните отзиви за нея да изглеждат преувеличени. И да, стилът на Хартлиб е по-скоро стегнат и може би няма да се хареса на мнозина, които са очаквали нещо повече. Но пък самата Хартлиб може би не се е стремяла да създава бестселър – жената просто е била подтикната да разкаже за своя път към постигането на нещо, за което трябва да си достатъчно луд, упорит и търпелив, ако искаш да дочакаш моралните аплодисменти. Защото именно те топлят душата, а не парите в банковата сметка. И ако се замислим колко хора живеят на кредит заради далеч по-прозаични неща, то смятам, че е по-добре да живееш като Хартлиб – в страх от фалит, но преследвайки онова, което знаеш, че те прави щастлив.

„Моята прекрасна книжарничка“ едва ли претендира да е и бизнес наръчник за начинаещи притежатели на книжарници по света. Но пък би могла да бъде един добър начален ориентир за хората, които също мечтаят в тази насока.

За мен най-важното бе, че „Моята прекрасна книжарничка“ е от онези емоционални книги, написани откровено и с вяра, че за книгите и книжарниците има бъдеще. А какво по-хубаво бъдеще от това?

Прочетете мнението и на Христо в „Книголандия“. Още отзиви за книгата има и в блоговете „На по книга, две“ и „Книжка с мишка“.