fb
НовиниПо света

На 8 септември отбелязваме международния ден на грамотността

1 мин.

Международен ден на грамотносттаВ днешно време често грамотността се приема за даденост. Факт е обаче, че неграмотността продължава да бъде ключов проблем в почти цял свят – от борбата за възможността момичетата и жените да получават дори основно образование в страни в Африка и Азия, до все по-влошаващите се нива на функционална грамотност в страните със силни икономики от Европа и Америка.

С идеята да акцентира върху важността на грамотността, още през 1965 година ЮНЕСКО инициира създаването на Международния ден на грамотността, който се отбелязва за първи път на 8 септември 1966.

През 2014-та Денят на грамотността носи мотото „Грамотност и устойчиво развитие“ и откроява грамотността като основен елемент, нужен за устойчивото развитие на съвременните държави.

„Грамотността е основа на ученето през целия живот и играе фундаментална роля в създаването на устойчиви, проспериращи и мирни общества“, се посочва в официалната страница на ЮНЕСКО за празника.

Освен с множество локални инициативи по цял свят, Международният ден на грамотността ще бъде отбелязан и с голяма международна конференция в Бангладеш с основна тема за грамотността и образованието на жени и момичета. По време на събитието ще бъдат връчени и годишните награди на ЮНЕСКО за подкрепа на грамотността, които се дават на институции и организации за успешни проекти, свързани с повишаване на грамотността.