fb
БългарияНовини

Български стихове оживяват в анимации

2 мин.

Стихове на 12 български поети се превърнаха във вдъхновение за режисьорите. Продукциите ще бъдат представени в изложба, която създава диалог между киното и поезията. „Щрих и Стих – поезия в анимацията” е серия от кратки поетични филми, които претворяват литературните стихове чрез разнообразни анимационни похвати. Те ще бъдат представени на 23 февруари от 18:30 часа в MOVE.BG. Изложбата представя сцени от 12 анимационни филма, базирани на съвременни български стихове, както и самите стихове, които са отправната точка на всяка от лентите.

„Щрих и Стих” е проект, реализиран по идея на Весела Данчева, като продукция на Компот Колектив.

„12-те режисьора сами избират художествения текст, по който да създадат анимация, сами избират и стила на анимацията. Този подход прави филмите уникални, разнолики и със силен индивидуален почерк. Изобразителните техниките на изпълнение на филмите са изключително разнообразни – от рисувана анимация, ротоскопиране, рисунка с туш до изрезка под камера и пластилиновая анимация“, разкриха организаторите.

Поетите, чиито стихове са отправна точка за режисьорите в колекцията, са – Димитър Воев, Георги Господинов, Марин Бодаков, Мария Донева, Петър Чухов, Анамария Коева, Калоян Праматаров, Дилян Еленков, Стефан Иванов, Стефан Икога. А авторският прочит и кино интрепретация на филмите са дело на режисьорите – Иван Богданов на „Млекарката”, Аспарух Петров на „Малко сутрешно престъпление”, Борис Десподов на „Одеонъ”, Милен Витанов на „Естествен роман в 8 глави”, Йоана Александрова на „Плитка вена”, Далибор Райнингер на „Последният ден”, Весела Данчева на „Любов по време на туризъм”, Петя Златева на „Задачи за деня”, Наталия Атанасова на „Екзистенциално”, Борис Праматаров на „Постиндъстриал”, Ина Николова на „Над нещата” и Дмитрий Ягодин на „100% настроение”.

Изложбата ще гостува в пространството на MOVE.BG до 18 март. Може да бъде разгледана всеки делничен ден от 10 до 18 ч.

„По време на изложбата ще може да се сдобиете и с уникалните флип-книжки, които придружават всеки от 12-те филма. Те са своеобразен ретро жест към историята на киното и връщат част от филма заедно със неговото стихотворението в малка книга. Наличен е и двуезичен албум, който ни позволява да вникнем в процеса на създаване на всеки един от филмите от колекцията Щрих и Стих. Приходите от продажбите на придружаващите материали се събират да развитието на нови авторски късометражни филми и откриването на нови таланти“, допълниха организаторите.