fb
Ревюта

Няма безгрешни според “Наръчник за убийства за добри момичета”

4 мин.

Криминалните романи са сред любимите ми, така че беше достатъчно само да чуя заглавието “Наръчник за убийства за добри момичета”, за да включа книгата от Холи Джаксън (изд. “Емас”, преводач: Емилия Ничева-Карастойчева) в списъка си за четене за 2022 г. След това обаче попаднах на поредицата на английски в Storytel и седмица по-късно бях изслушала трите книги за Пипа Фитц-Амоби и кратката криминална новела, която играе ролята на предистория. А всички около мен имаха “удоволствието” (по няколко пъти) да чуят възторжените ми отзиви за трилогията.

В “Наръчник за убийства за добри момичета” британската писателка ни запознава с гимназистката Пипа Фитц-Амоби. Като финален проект за завършване на гимназията тя избира да разследва едно събитие, разтърсило малкото ѝ градче. Преди пет години ученичката Анди Бел е убита от гаджето си Сал Сингх, който след това се самоубива.

Но дали наистина се е случило така? Пипа не е убедена, че милият и винаги готов да помогне Сал е убиец. А може би красивата и популярна Анди също не е била толкова невинна, колкото са смятали всички. Възможно ли е друг да стои зад изчезването ѝ? Ще успее ли Пипа да изчисти името на Сал Сингх? Тези въпроси отприщват серия от случки, които те карат да четеш (или да слушаш) с нетърпение.

Историята е динамична и увлекателно представена. Следва модела на журналистическо разследване с предварителни проучвания, интервюта с различни замесени лица, събиране и проследяване на улики, проверяване на алибитата и т.н. Интересен е начинът, по-който е предадено всичко това. В аудиокнигата телефонните разговори например звучат като такива – има подходящи звукови ефекти, странични шумове. Включват се различни актьори и книгата се превръща в своеобразна радио пиеса. 

Холи Джаксън
Холи Джаксън

Ако разгледате хартиеното издание на първата книга, преведена на български от Емилия Ничева-Карастойчева, ще видите, че и тя се отличава с интересно оформление – всеки и-мейл, чат или запис е оформен подобаващо. Това вече не е нещо изненадващо при книгите за тийнейджъри, но тук допринася за атмосферата и прави разследването на Пипа още по-реалистично за читателя.

Трябва да спомена, че поредицата на Холи Джаксън е определена като янг адълт – предполагам, защото героите са гимназисти и наскоро завършили. У нас все още се гледа пренебрежително на такива книги, но трилогията засяга важни теми и е така добре написана, че ще допадне на всеки ценител на криминалния жанр. Има и достатъчно обрати, така че дори да разкриете виновника, авторката пак може да ви изненада накрая. 

С всяка следваща книга сюжетът става по-сериозен и мрачен. Във втората Пипа се опитва да открие изчезналия брат на свой съученик, преди да е станало твърде късно. А в третата се изправя срещу сериен убиец. 

Трилогията засяга темата за справедливостта и излага на показ проблемите в съдебната система.  Но също така показва колко бързо обществото може да осъди и отритне някого. Посланието “безгрешният пръв да хвърли камък” може да се съотнесе към всяка една от книгите. Оказва се, че безгрешни няма – както всички знаем, но готовите да хвърлят камък са стотици. Именно размитите граници между доброто и злото са в основата на книгите. Колкото повече опознаваме героите в серията, толкова по-ясно става, че всеки има тайни и тъмни страни. 

Може ли добрите намерения да оправдаят престъпните действия? Какво си готов да направиш, за да защитиш любим човек? Къде е границата между отмъщението и правосъдието?… И още, и още важни въпроси надигат глава в трилогията на Джаксън и не ми оставиха покой, докато не я завърших. И дълго след това.

Разбира се, ако не желаете да задълбавате, може да приемете “Наръчник за убийства за добри момичета” и продълженията ѝ като едно вълнуващо разследване в стил Вероника Марс. Но при всички случаи си заслужава да ги прочетете.

Можете да поръчате “Наръчник за убийства за добри момичета” от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Вижте всички кодове за отстъпка за читателите на “Аз чета”.