fb
БиблиотекитеНовини

Националният форум „Библиотеките днес“ ще покаже новите възможности на библиотеките през XXI век

2 мин.

Новите възможности на библиотеките в информационното общество на XXI век ще ще бъдат представени по време на първия Национален форум „Библиотеките днес“ в НДК на 29 и 30 ноември. Събитието е организирано от Фондация „Глобални библиотеки – България“ с подкрепата на Фондация „Бил и Мелинда Гейтс“ и медийното партньорство на „Аз чета“ и е част от цялостна програма за развитие на обществените библиотеки и създаване на условия за равен достъп до информация.

Близо 700 представители на регионалните, общински и читалищни библиотеки от цялата страна се очаква да се включат във форума. Ще бъдат обсъдени перспективите за развитие на библиотеките като центрове на местните общности и ролята им в предоставянето на достъп до информация и електронни услуги, образование, култура и учене през целия живот.

Между лекторите се открояват имената на изпълнителния директор на Фонд „13 века България” Митко Тодоров, евродепутатът Ева Паунова, председателят на фондация „Детски книги“ Валентина Стоева, директорът на Регионална библиотека „Любен Каравелов” – Русе Теодора Евтимова, директорът на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив Димитър Минев и др.. Сред чуждестранните гости е Яник Мулвад от DOKK1 в Дания, обявена за Обществена библиотека на годината в света за 2016 г.

Партньори на националния форум са Американската търговска камара в България, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Университетът по библиотекознание и информационни технологии, Столична община, Фондация BCause. Медийни партньори са Българската национална телевизия, телевизия България Он Ер, вестник „Стандарт“, Dnes.bg, „Аз чета“, „Детски книги“ и Kafene.bg.

Фондация „Глобални Библиотеки – България“ е приемник на програмата “Българските библиотеки – място за достъп до информация и комуникация за всеки” в рамките на която обществени библиотеки в цялата страна бяха снабдени с компютърна техника за безплатно ползване.