fb
Книги и киноСпециални

Netflix купува издател на комикси, вече има $20 млрд. дългове

4 мин.

Американският стрийминг гигант Netflix обяви, че придобива издателството за комикси Millarworld, известна със заглавия като Kingsman и Kick-Ass. Американските медии обаче обръщат внимание, че компанията има все по-големи нужди от свободни парични потоци, с които да оперира, а дълговете й в момента възлизат на близо $20 млрд.

С покупката Netflix си осигурява права за създаване на нови филми и сериали по комиксите от портфолиото на Millarworld. Новите франчайзи и истории, които комикс компанията ще публикува, ще бъдат също под логото на Netflix. Сделката е първата по рода си за стрийминг компанията и бележи стремежа към придобиване на интелектуално съдържание за развитие на собствена продукция и работа директно с утвърдени автори.

Шотландският писател Марк Милър, който управлява Millarworld съвместно със съпругата си Луси Мълър, е сред най-популярните автори в света на комиксите и графичните романи. Световни блокбъстъри като “Отмъстителите” (The Avengers), “Капитан Америка: Гражданска война” (Captain America: Civil War) и “Логан” (Logan) са базирани на произведения на Милър от времето му в Marvel. От основаването си насам Millarworld е създала над 18 нови франчайза, три от които вече имат филмови адаптации – “Неуловим” (Wanted), “Шут в г*за” (Kick-Ass) и “Kingsman: Тайните служби” (Kingsman: The Secret Service), с печалби на обща стойност от почти $1 милиард. Сделката на Netflix не включва правата върху вече излезлите като филми комикси на Милър, както и върху работата му като автор в Marvel и DC.

“Обожавам това, което Netflix правят, и съм много развълнуван от техните планове”, коментира Милър. “Netflix е бъдещето и Millarworld не би могла да има по-добър дом.”

Това придобиване е важен страгетически ход за стрийминг компанията. Почти едновременно с официалното потвърждение на сделката, стана ясно, че Walt Disney прекратява партньорството си с Netflix и постепенно ще изтегли филмите и сериалите си от платформата. Продуктите на Disney ще са достъпни за абонатите на Netflix до края на 2018, когато студиото ще стартира собствена стрийминг услуга.

Netflix има нужда от жанровете, които Millarworld издава, тъй като с оттеглянето на Disney компанията губи правата и върху екшъните със супергерои на Marvel, посочва LA Times. Екранизациите на комикси привличат широки аудитории, а печалбите на Netflix идват предимно от нови абонаменти. С разходите си за продуциране на собствени предавания компанията има начислени дългове на стойност приблизително $20 милиарда. Същевременно закупуването на нови филми и сериали е от необходимост за Netflix, защото те привличат нови абонати, а и конкурентните услуги на Amazon и Hulu все повече увеличават дела на оригинални предавания, които предлагат.

“Пред нас има много капитал и с тях ще има и дивиденти за още много години. Иронията обаче е, че колкото по-бързо растем и създаваме собствни продукти, толкова по-голяма нужда от свободни парични потоци имаме”, каза наскоро в обръщение до инвеститорите основателят и изпълнителен директор на компанията Рийд Хейстингс.

Друга голяма част от разходите на Netflix са високите такси върху лицензирането на филми и сериали. Много от най-популярните предавания на Netflix са собственост на други филмови студия, въпреки че се излъчват като Netflix Originals. Всъщност голяма част от най-известните сериали на Netflix изобщо не са на Netflix и компанията плаща лицензионни такси върху ексклузивните права за стрийминг. Orange Is The New Black е продукция на Lionsgate, House of Cards е предоставен от независимото филмово студио Media Rights Capital, The Crown e собственост на Sony Pictures Television, a Iron Fist е продукт на Marvel.

Стратегията на Netflix е да инвестира все повече и повече в собствени оригинални продукции като мистерията в стила на филмите от 80-те “Странни неща” (Stranger Things) и “Поредица от злополучия” по едноименните детски книги на Лемъни Сникет, които ще осигурят на компанията независимост от външните филмови студия. Придобиването на франчайзите на Марк Милър (също и на самото име на Милър, което вероятно е дори още по-ценно) е голяма стъпка в тази насока.

Според финансови анализатори от MoffetNathanson, блокбъстъри от ранга на екшъните на Marvel са най-добрата инвестиция за утвърждаване на продукциите на Netflix на световно ниво, а комиксите на Милър се считат за класика в жанра и предоставят широк спектър от възможности за филмова адаптация. В крайна сметка, времената са добри за феновете на комикси с абонамент към Netflix.