fb
Книги и киноНовини

Netflix снима сериал по „Специален отдел „Q“ от Юси Адлер-Улсен

2 мин.
Снимка: Politikens Forlag

Скандинавските писатели май ще се окажат любимците на продуцентите и този път под прицела на режисьора Скот Франк е нова адаптация на книгите от поредицата „Специален отдел „Q“ от Юси Адлер-Улсен (изд. „Емас“, преводач: Ева Кънева). Сериалът вече се снима в Единбург, Шотландия, а Netflix разкри и актьорския състав – Матю Гуд, Клои Пири, Алексей Манвелов, Кели Макдоналд, Лия Бърн, Марк Бонар, Шърли Хендерсън, Джейми Сайвс и Кейт Дики.

Първият филм от поредицата се появява на екран през 2013 г. От тогава досега са заснети няколко филма, като авторът стриктно следи дали героите се отклоняват твърде много от неговите романи. През април 2023 г. беше обявено, че успешната датска криминална поредица от книги ще бъде адаптирана за стрийминг платформата Netflix от режисьора Скот Франк. Първоначално действието на сериала е планирано да се развива в Бостън, Масачузетс, но в крайна сметка се снима в Единбург от февруари 2024 г.

Написана от Скот Франк, Чандни Лахани, Стивън Грийнхорн и Колет Кейн, поредицата се върти около бившия детектив Карл Мьорк, изигран от Матю Гуд. Легендарният инспектор от Единбуг е назначен за нов случай, докато се измъчва от вина за смъртта на полицай и нападение, оставило партньора му парализиран. При завръщането си на работа той получава задачата да създаде отдел Q – нов отдел за „студени случаи“. Отначало на Карл му допада да бъде отстранен и да попилява дните си с пасианси. Детективските му инстинкти обаче се събуждат отново.

Сериалът ще бъде в осем части и е продуциран от Left Bank Pictures.

Датчанинът Юси Адлер-Улсен бе обявен от лондонския „Таймс“ за следващото явление в скандинавското крими. Книгите му са преведени на над 40 езика, продадени в 27 милиона екземпляра и с тях Адлер-Улсен е получил вече над 30 награди, включително престижната „Стъклен ключ“ и Европейската награда за криминална литература.

Прочети още:

Юси Адлер-Улсен: Когато писателят пази добре тайната, читателят става като съавтор


Книгите на Юси Адлер-Улсен ще намерите в Ozone.bg.