fb
БългарияНовини

Нощта на 11-и май ще е литературна в 11 български града

3 мин.

плакат нощ на литературатаКогато нощите започнат да стават по-кратки, но затова пък по-топли традиционно идва времето, в което книгите оживяват в международната “Нощ на литературата”. Тази година инициативата ще бъде на 11 май (сряда), а литературният си блясък по здрач ще разкрият 11 български града и повече от 70 други места по цял свят. Между 18 и 22 ч. откъси от различни литературни произведения ще оживеят в Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, София, Стара Загора и Шумен.

Основната цел на Нощта на литературата е популяризирането на съвременна европейска преводна литература. Форматът е специфичен и към него се придържат всички участници в проекта. Най-важните елементи са откъсът – от съвременна европейска литература, четецът – популярна личност и „гнездото“ – нетрадиционно за четене място. На всеки половин час във всяко „читателско гнездо“ се чете по един откъс, а посетителите обикалят тези места и имат възможност да чуят различни произведения от европейската литература, преведени на български език.

Тази година читателските гнезда в София са фокусирани около района на Дом на киното и Музея за история на София. Четците, които тази година ще ни запознават със съвременната европейска литература са популярни журналисти, актьори, музиканти и др. Сред авторите, чиито произведения ще бъдат включени в “Нощ на литературата“ пък са Робърт Галбрейт, Тери Пратчет, Умберто Еко, Пиер Мейлак, Адам Загаевски, Долорес Редондо и др.

Както и предходните години, всички посетители на “Нощ на литературата“ ще имат възможност да спечелят страхотни книжни награди. За целта всеки слушател трябва да събира печати от „читателските гнезда“. В края на Нощта в 21.30 ч. в СОХО (ул. „Искър“ 4) всички получили поне пет печата участват в томбола. Изтеглените победители могат да получат за награда една от четените книги по време на събитието. В София специално читателско гнездо ще има и фондация “Детски книги”. В Народно читалище “Цанко Церковски” (ул. „Цар Симеон“ 58) победителят от “X фактор” Славин Славчев ще чете откъс от книгата “Дракони в порутения замък” на Тери Пратчет, която беше номинирана за наградата “Бисерче вълшебно” 2016.

В столицата събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

„Нощ на литературата“ е инициирана от Чешкия център в София, а негови организатори са културните институти и посолства на страните членки на Европейския съюз, обединени в организацията EUNIC България – Австрийско посолство, Британски съвет, Гьоте институт Датско посолство, Институт Камойнш, Институт Сервантес, Ирландско посолство, Италиански културен институт, Полски институт, Румънско посолство, Унгарски културен институт, Чешки център, но също Културно-информационен център на република Македония, Представителството на Европейската комисия в България и фондация „Детски книги“.

Медийни партньори на събитието са Българската национална телевизия, Българското национално радио, електронните медии Peika.bg и „Аз чета“.

Информация за четенията може да откриете на уебстраницата на събитието: www.noshtnaliteraturata.bg и във фейсбук.