fb
БиблиотекитеНовини

Новата варненска библиотека можела да прилича на оригами

2 мин.

След няколко години варненската библиотека е можело да прилича на гигантско оригами. Това е видно от публикация в блога на арх. Жулиан Начев, който е един от финалистите в надпреварата за главен архитект на Община Варна, протичаща в момента. Начев е участвал в организирания през 2015 г. конкурс за нова сграда на библиотеката и кандидатурата се нарежда сред финалистите, а за победител бе избран проектът на холандското студио „Architects for urbanity“.

t1.cdrОригами идеята в проекта на Начев и партньорите му олицетворява синтеза между изкуството и хартията. Точно както библиотеката е събирателна, пресечна точка на култура, изкуство, мултимедия и литература, съчетани с богати обществени функции.

В проекта е взаимствана фактурата на материалите от сградата на Община Варна, която се намира в съседство – бетонът и характерните й оранжеви стъкла са вписани в обемите и функциите на библиотеката оригами. „Белите криле на фасадата са изълнени от полупрозрачна ламарина, която осъздава едновременно усещане за ефирност, прозрачност и стабилност“, пише арх. Начев в блога си.

Проектът е амбициозен и от екологична гледна точка. Ограждащите конструкции на сградата по проект могат да осигурят U-стойности (коефициент на топлопреминаване – б.ред.) около 0.15W/m²K и обща консумация на енергия под 30kWh/m² годишно.

T8.cdrБило е предвидено събиране на дъждовните води и използването им за поливане на зелените площи и обезпечаване на високите изисквания за противожарна безопасност на сгради от подобен характер.

Във финалния етап от конкурса за главен архитект на Варна Жулиан Начев ще защитава своята концепция за града в конкуренция с настоящия изпълняващ длъжността арх. Виктор Бузев. Двамата получиха оценки над 4,00 при писменото подаване на концепциите, което им осигури участие в следващия кръг. Защитите пред комисията са днес.