fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 14 април 2024

15 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Рапсодия” от Лаура Таласа

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 8 април 2024 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Превод: Стоянка Лазарова – Карачанова
Редактор и коректор: Мария Венедикова
Художник на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Хитовият фентъзи роман „Рапсодия“ на Лаура Таласа – книга първа от поредицата „Търговеца“ – вече ви очаква в книжарниците в прелестно издание със специални цветни порезки. Търговецо, искам да сключа сделка… Сирената Калипсо Лилис има чудесната професия на свръхестествен частен детектив, която ѝ позволява да използва силите си за любимото си хоби – да наказва лоши мъже за злите им дела. Ала като всяка сирена, над която тегне проклятие, Калипсо има минало, в което дебнат мрачни сенки и виещи призраци. Всички те са на показ, усукани на ръката ѝ под формата на гривна с безброй мъниста – всяко от тях е услуга, която тя е поискала от загадъчния, митологичен Търговец. Всеки знае, че за тези услуги се плаща скъпо … и цената няма да ти хареса.

„Децата на хълма“ от Дженифър Макмеън

Издава: “Benitorial”
Дата на публикуване: 8 април 2024 г.
Превод: Анелия Петрунова
Редакция: Саша Александрова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: Кралицата на страшните истории Дженифър Макмеън се завръща със спиращ дъха роман, вдъхновен от шедьовъра „Франкенщайн“ на Мери Шели, в който изследва мистериите на детството и злините, извършени от чудовищата сред нас.

1978 г. Хелън Хилдред, утвърдена психиатърка, се прибира у дома при внуците си и води непознато момиче. Айрис е мълчалива, дива и носи необясними белези. Въпреки това Вай и Ерик приветсват странното момиче в своя таен клуб, в който пишат книга за чудовищата и измислят начини да ги победят. Клубната къща, скрита в гората, се превръща в тяхна крепост срещу несигурността на света и Айрис малко по малко започва да излиза от черупката си. Но колкото и навътре в гората да отиде, миналото ѝ ще я намери. 2019 г. младата Лизи Шели пътува до малко градче край горите на Върмонт, за да разнищи случая около загадъчното изчезване на местно момиче. Носят се слухове, че в сенките се спотайва странно същество. Може би то е виновно за случилото се? Но като водеща на популярен подкаст за чудовища Лизи е готова да се сблъска с всичко. Все пак вече е прeживяла най-страшното. Или поне така си мисли.

“Кратък дневник на съвпаденията“ от Доменико Дара

Издава: “Лемур”
Дата на публикуване: 8 април 2024 г.
Превод: Ваня Георгиева
Редакция:
 Соня Хачикян
Дизайн на корицата: Хаби Ел Мааса Гомес

За книгата: Обикновените хора, уединени в дебрите на историята, понякога са най-внимателните търсачи и усърдни наблюдатели на законите, които управляват света. Към тази потомствена линия принадлежи пощальонът на Джирифалко, срамежлив и самотен човек, посветил живота си да описва, под формата на съвпадения, прозренията на Съдбата, която го е лишила от любов, предлагайки му в замяна дарбата да имитира почерка на другите. Пощальонът на Джирифалко развива един особен порок: отваря, чете, преписва и каталогизира писмата, преди да ги достави, и така рисува своеобразна хронология на събитията в малкото италианско градче.

“Как да си отгледаш викинг” от Хелън Ръсел

Издава: “Ера”
Дата на публикуване: 8 април 2024 г.

За книгата: Как най-добре можете да разберете една нация? По това как възпитава децата си! Скандинавските деца са различни. Хранят се и учат по различен начин. Тичат, скачат и се катерят сред природата с часове на ден, дори когато времето е ужасно и е тъмно от октомври до март. А накрая малките датчани се превръщат в най-щастливите възрастни на планетата. Време е да разберем каква е тайната! Ръсел се завръща с неподражаемото си чувство за хумор, за да ни запознае още по-отблизо с Дания, като набляга на родителските методи там и в останалите северни страни, социалната политика, училищната структура и изненадващите обичаи, които водят до едни щастливи и добре възпитани възрастни. Успяваме да надникнем в един изумително отличаващ се свят, където бебетата спят отвън в количките си на -20°C, а децата в предучилищна възраст размахват брадви. Разказът ѝ ни зарежда с оптимизъм и ни кара да осъзнаем, че всички ние можем да приложим частица викингска нагласа в живота си и да го подобрим.

„Най-добрите японски разкази“

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 8 април 2024 г.
Превод: Васил Велчев
Редактор: Иван Атанасов

За книгата: Четиринайсетте гласа в тази колекция разказват четиринайсет много различни истории, обхващащи шейсет години японска литература от XX век. Те включват носталгичен портрет на детството в „Лисицата“ на Кафу Нагаи, изненадващо весело празнуване на следвоенния хаос в „Една жена и войната“ на Анго Сакагучи, смразяваща оценка на съвременното общество в „Покана за самоубийство“ на Юничи Ватанабе, безсрамно изследване на женската сексуалност в „Диамантът от Борнео“ на Фумико Хаяши, трогателен копнеж по миналото в „Есенен вятър“ на Гишу Накаяма и още девет разказа, показващи под различен ъгъл променящия се социален пейзаж в Япония. Представените в антологията писатели са не по-малко разнолики от историите, които разказват – сред тях са както бележити имена като модерния класик Рюноске Акутагава и носителя на Нобелова награда за литература Ясунари Кавабата, така и по-слабо известни автори, чиито произведения досега не са били превеждани на български.

„Мичя” от Венцислава Великова

Издава: „Thracian Press“
Дата на публикуване: 8 април 2024 г.
Редакция: Мила Вълкова
Дизайн на корицата:
Емилия Паркър

За книгата: Има имена, отдавна изчезнали, забравени, с които не кръщаваме вече децата си. Но те са на хора, живели някога, със свой път и съдба. На такова име попада Венцислава Великова и то разказва своята си история. Покрай него изскачат и други имена, свързани помежду си в една житейска драма, която не просто повдига вечните въпроси, а и загатва за отговорите им. Повестта „Мичя“ е за девойка, понесла тежки удари от съдбата, но оставила незаличим отпечатък в душите на околните. Тиха и смирена, тя става причина за зараждането на въртоп от чувства и мисли, в който попадат тримата синове на чорбаджи Савко, той самият, жена му и ратаите им. Краткият живот на Мичя бележи съдбите на всички около нея и до края на живота си те се опитват да получат нейната прошка.

„Крос в смъртоносна схватка“ от Джеймс Патерсън

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване:
9 април 2024 г.
Превод: Юрий Лучев
Редакция:
Ивелина Балтова
Дизайн на корицата:
Георги Станков

За книгата: Кей Уилингам, красивата и известна бивша съпруга на вицепрезидента на САЩ, е намерена мъртва в паркирано зад частно училище бентли в компрометираща поза с директора Рандъл Кристофър. Кой ги е застрелял хладнокръвно от упор и защо? Двамата очевидно са имали любовна връзка въпреки привидно щастливия брак на Кристофър. Шокиращото двойно убийство се превръща в сензация в интернет, телевизията и медиите и приковава вниманието на Алекс Крос. Кей е негова позната, а някога и нещо повече…Докато Джон Сампсън разследва последните дни на Кристофър, Алекс Крос и специален агент Нед Махоуни заминават за Алабама, за да проучат миналото на Кей. Там обаче се натъкват на свят на корупция, престъпност и тайни. Свят, недостъпен за пришълци като тях.
Убитата е имала немалко врагове, но кой е пожелал смъртта й? За да разкрие случая, Крос влиза в опасна схватка, която може да му коства не само репутацията, но и живота.

„Голем“ от Густав Майринк

Издава: „Нике“
Дата на публикуване
: 9 април 2024 г.
Превод: Светослав Минков
Редакция: Полина Шукадарова
Дизайн на корицата:
Дора Иванова

За книгата: Определян като връх в творчеството на мистичния писател Густав Майринк, „Голем“ е може би най-важният роман в неговия творчески път. Книгата е извезана от вихрушка от привидения, които свободно се придвижват в полетата на съзнаваното и несъзнаваното. Възхвалявана от мнозина, сравнявана със света на Кафка, книгата служи за основа и на легендарния едноименен немски филм от 1915 година и продължава да вълнува читатели по цял свят с безчетни издания. Гео Милев е първият преводач на книгата, а до нас е достигнал установилия се като класически превод на Светослав Минков.

“За късата клечка и съдбата. Мирела Костадинова разговаря с Калин Николов”

Издава: “Недланд”
Дата на публикуване
: 10 април 2024 г.
Съставител: Мирела Костадинова
Редакция: Мая Недкова
Дизайн на корицата:
Калин Николов

За книгата: Книгата е разговор между Мирела Костадинова и художника Калин Николов. Роден през 1956 г., неговото поколение се втурва със страст към културата, но е трябвало да мине през „лицензираното одобрение“, опитомяващо всяка неконвенционалност. Разграничил се от това, няколко десетилетия Калин Николов е бил художник с „отнета практика“, или както се оказва: преди всичко художник за приятелите си. Изследовател на творчеството на забравени или забранени художници, преподавател и музеен работник, автор на книги и каталози, оформител на много издания, на рисунки и провокативни карикатури, шаржове, комикси… Нужен за ъндърграунда човек. Пример на постоянно аутсайдерство. Но защо е такъв? Едно е сигурно – по-често е изтеглял късата клечка. За себе си казва: „Моите приятели и аз постепенно приемахме, че страхът не съществува. Днес, когато останах без повечето от тях, се надявам единствено на това, да опазя тази ни мисъл: страхът не е по-силен от нас.“

„Божествена“ от Дейзи Гудуин

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 11 април 2024 г.
Превод: Светлана Дичева
Редактор: Деси Стоянова
Художник на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: За Мария Калас славата е трудно спечелена: отгледана в окупираната от нацистите Гърция от майка, която безмилостно експлоатира златния ѝ глас, тя отрано се научава да се защитава от онези, които я използват за собствените си цели. Когато среща приказно богатия гръцки корабен магнат Аристотел Онасис, за първи път в живота си певицата вярва, че е намерила някой, който вижда жената в легендарното сопрано. Влюбва се страстно в него, а той я въвежда в света на невероятен лукс, обсипвайки я със скъпоценни камъни. Но изведнъж всичко свършва. Международната преса обявява, че Аристотел Онасис ще се ожени за най-известната жена в света, бившата първа дама на САЩ Жаклин Кенеди… В романа „Божествена“ Дейзи Гудуин ни представя Мария Калас не само в блясъка на славата, но и изправена пред упадък в нейната кариера. В личния си живот и зад кулисите великото сопрано на ХХ век изпитва съмнения, тревоги, понякога дори провали. Благодарение на своята всеотдайност и упорит труд тя се превръща в La divina – Божествената, но ранимото ѝ човешко сърце е разбито от нещастната любовна афера с Онасис.

„Ню Йорк” – Том 2 от Едуард Ръдърфърд

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване
: 11 април 2024 г.
Превод: Златка Миронова
Редакция: Боряна Джанабетска
Корица и оформление: Христо Хаджитанев

За книгата: В своя бестселър „Ню Йорк“ известният биограф на велики градове ни разказва неговата сравнително кратка, но наситена с толкова важни събития история под формата на епична сага. Той описва динамичния живот на няколко фамилии, чиито съдби следват възходите и паденията на града, който никога не спи. В том 2 продължава историята на „Голямата ябълка“, заедно с разказите за семейства със „стари пари“ и на бедни имигранти. Освен с триумфи историята на Ню Йорк е белязана и с трагедии. През бурния XX век градът е разтърсен от неочаквана финансова катастрофа – крахът на борсата, довел до Голямата депресия. Атаките от 11 септември 2001 коренно променят всичко, но не пречупват духа на нюйоркчани. Съдбите на много обикновени хора от различен произход, с широк спектър от амбиции и очаквания, са повлияни от тези събития. Редом с тях по страниците на книгата срещаме прочути личности като милиардера Дж. П. Морган, легендарната госпожа Астор, чието име си остава синоним на висша класа, както и част от кметовете, оставили своя отпечатък върху развитието на града, като Ла Гуардия и Руди Джулиани.

„Море от мечти“ от Мари Робес

Издава: „Атеа букс“
Дата на публикуване
: 12 април 2024 г.
Редакция: Василка Александрова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Първият летен роман, в който като на калейдоскоп се сменят любими български локации, оваляни в дъха на рози и песента на щурчета. Светъл като първо юлско утро. Стела има магазинче за декорация във Франкфурт на Майн, но мечтае да бъде интериорен дизайнер. Неочаквано популярно немско предаване, което сбъдва желания, и́ предлага да замине за Албена и да реновира вила на хълм, обсипан с диви теменужки. Ще се справи ли в един непознат свят от 111 000 кв. км? И по кой път ще поеме след срещата и́ с Том – известен фотограф с морскосини очи, който живее на Черно море? История за мечти и морски бриз. За дързост и смисъл. И за… България!

„Смъртта на Бялата лисица“ от Анна Заркова

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 12 април 2024 г.
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: На 2 октомври 1996 г. пред дома му е застрелян Андрей Луканов – знаков политик на българския преход, министър-председател в две правителства, депутат. От кого и защо? И до днес нито една от версиите не е отречена или потвърдена. Делото „Луканов” е прекратено. В новата си книга Анна Заркова осветява истината, като предоставя на читателя събраната от нея обширна информация по този мистериозен случай: записаното в свои и на други журналисти интервюта; чутото в съдебните зали, споделеното на „четири очи” с партийни деятели и магистрати, с полицаи и бивши затворници, с обеднели новобогаташи и шефове на фалирали банки. Преминавайки през развръзките на криминални и политически интриги, с журналистическа отдаденост тя търси ключа към голямата загадка: кому е изгодна смъртта на този противоречив политик – силно обичан и мразен, наричан почтително Архитекта на мирния преход и презрително Бялата лисица. Един интригуващ документален разказ, убедително доказващ, че „много от въпросите, които си задаваме днес, имат отговори в близкото ни минало”.

„Пламенна“ от Хана Грейс

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 13 април 2024 г.
Преводач: Александра Микова
Редакция: Радка Бояджиева
Коректор: Милена Александрова

За книгата: Когато Ръс Калахан и Аурора Робъртс се сблъскват на купон, една игра на надпиване води до много страстна свалка. Но това е всичко, нали? Аурора не е от момичетата, които остават неканени (или очакват нещо от който и да било мъж), така че си тръгва незабелязано, преди Ръс да е успял да я попита за името ѝ. Представете си изненадата им, когато се натъкват един на друг още в първия си ден като отговорници в летния лагер. Дотук с надеждата да се измъкват от драмата в живота си, поне за през ваканцията. Но дните се нижат, а привличането помежду им става все по-силно. Ръс не иска да рискува и да наруши стриктното правило, което забранява връзки между служители в лагера, но за негово съжаление, Аурора никога не си е падала особено по спазването на правила. Дали двамата ще успеят да се научат да съжителстват мирно и спокойно, или страстната им нощ е подпалила огън, който не може да бъде угасен?

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.