fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 15 декември 2019 г.

13 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Тази свирепа песен“ от Виктория Шуаб

Издава: „ЕМАС“
Дата на публикуване: 9 декември 2019 г.
Превод: Елена Павлова
Редакция:
Цвета Германова
Дизайн на корицата:
Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: Кейт Харкър и Огъст Флин са наследниците на един разделен и воюващ мегаполис, където насилието е родило истински чудовища. Кейт иска единствено да бъде подобие на баща си – безмилостно да пуска изчадията да безчинстват, а човеците да плащат скъпо за защитата си. Огъст най-силно желае да бъде човек, благ като баща си, да предпазва невинните. Но той е чудовище. И то способно да изтръгне нечия душа само с една изсвирена мелодия. Без да се замисли, Огъст грабва възможността да наглежда Кейт, след като я изритват от шестия пореден интернат и я отпращат вкъщи. Не след дълго обаче младата жена разкрива неговата чудовищна тайна и при един провален опит за покушение двамата са принудени да бягат за живота си. Над тях и над дома им е надвиснала смъртна заплаха и те трябва да изберат дали да бъдат герои, или злодеи, приятели или врагове.

„Мортина и приятелят призрак“ от Барбара Кантини

Издава: „Кибеа“
Дата на публикуване: 9 декември 2019 г.
Превод: Вера Петрова
Дизайн: Красимира Деспотова
Илюстрации: Барбара Кантини

За книгата: Кое е тайнственото дете призрак, което се опитва да проникне във Вила Упадък в навечерието на мрачното празненство по случай Погребението на Старата година? Мортина решава да разкрие откъде се е взел новият ѝ сияещ приятел и заедно с вярната си хрътка албинос Скръбен организира шеметно разследване, което ще разтупти сърцето ѝ. Още една книга от поредицата за момиченцето зомби, която се радва на международен успех и е преведена на повече от двайсет езика.

„Дракончето с шоколадово сърце“ от Стефани Бърджес

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 10 декември 2019 г.
Превод: Преслава Колева
Редакция: Стефана Моллова
Илюстрация на корицата: Freya Hartas
Адаптация на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Авантюрин е най-свирепият и смел дракон в планината. И тя е готова да го докаже на семейството си, като напусне сигурността на пещерата им и залови най-опасната плячка от всички – човек. Но когато мъжът, когото среща, я измамва да изпие вълшебен горещ шоколад, Авантюрин се превръща в дребно момиче, с малки тъпи зъби, никакъв огън и без нито един драконски нокът. Тя все още се чувства най-свирепото създание по тези ширини, но сега е открила и своето истинско призвание: да овладее изкуството да приготвя шоколад! Всичко, което трябва да направи, е да си осигури място като чирак (каквото и да е това) в шоколадова къща (което звучи възхитително вкусно) и тя ще успее да се справи с новото предизвикателство за нула време…

 „Изгубената душа“ от Олга Токарчук

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 10 декември 2019 г.
Превод от полски: Силвия Борисова
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Корекция: Ива Колева
Предпечатна подготовка: Асен Илиев
Илюстрации и корица: Йоана Консехо

За книгата: Луксозното издание е първата книга на Токарчук, предназначена за всички възрасти, включително за деца. Тя разказва за мъж, който е толкова зает и потънал в работата си, че душата му изостава някъде след него. Той продължава да живее по инерция – спи, храни се, шофира и дори играе тенис. Понякога обаче се улавя да забелязва, че светът около него изглежда плосък, сякаш разчертан на квадратчета като в тетрадка по математика. “Изгубената душа” е пътуване дълбоко навътре към собствената ни същност. Книга за самотата, търсенето на спасение и благодатните земи на детството, в която рисунките създават паралелен разказ, съсредоточен върху силата на очакването, търпението и паметта.

„Изпитанието на Розара“ от Никола Чалъков

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 10 декември 2019 г.
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Младата Розара е неопитна и незряла, но изпълнена с решимост. Изпратена е в малкия град Дитрум, за да разреши проблем от магическо естество. Ако се провали, ще бъде прокудена от Кръга на лунната светлина и връзката й с магията ще бъде прекъсната. Изпитанието, за което се е готвила, се превръща в начало на безмилостно преследване, в което някои се борят за власт, а други за оцеляването си. Розара е въвлечена в приключение, в което магическата й дарба не е достатъчна, за да спаси света си. Ще се нуждае от цялата си съобразителност и от помощта на верни приятели. Предателства, кръв, приятелства и една нова любов бележат пътя й

„Детска академия за добри обноски“ от Невена Басарова

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 10 декември 2019 г.
Редакция: Виктория Иванова
Илюстрации: Стелияна Донева
Корица: Радослав Донев

За книгата: „Детска академия за добри обноски“ не е просто сборник с правила за това как да държим вилицата и ножа, защото добрите обноски не се изчерпват с етикета при хранене. Те ни помагат да се справяме във всякакви социални ситуации, да разрешаваме конфликти, да създаваме добро първо впечатление и да печелим приятели. „С тази книга искам всяко дете да получи достъп до знанията и уменията, които ще му помогнат да расте щастливо, уверено и в безопасност – разказва авторката. – Добрите обноски са в основата на така наречените „меки умения“, които са изключително важни за развитието на всеки от нас както в обществото, така и в кариерата.“

„Quo Vadis“ (Клуб „Класика“) от Хенрик Сенкевич

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 10 декември 2019 г.
Превод: Евгения Манолова
Редакция: Димитрина Ковалакова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Рим по време на управлението на Нерон е привидно бляскаво място. Организират се богати пирове и поетични състезания, а забавленията в Циркус Максимус сякаш нямат край. От другата страна на монетата обаче са развратът и липсата на морал, бедността на народа и лудостта на императора, който подпалва собствения си град. В тези мрачни дни на упадъка на Римската империя младият войник Марк Виниций се влюбва в Лигия – пленената дъщеря на варварски цар. Но той не подозира, че любимата му изповядва християнската вяра, заради която мнозина вече са загубили живота си.

“Змейски дъх” от Николай Пенчев

Издава: „ТРУД“
Дата на публикуване: 9 декември 2019 г.
Редакция: Мирослава Бенковска
Дизайн на корицата: Стефка Иванова

За книгата: В “Змейски дъх” историята се развива в Сердика, която е скована в страх. Млади момичета изчезват, отнесени от змей. Строители намират древен запечатан ковчег, в който лежи непокътнато тяло на светица. Римският папа и Константинополският патриарх искат реликвата за себе си. Шпионите на княз Борис му донасят, че в града се готви заговор. Малко момиче на име Хуба заедно с княжеския писар Климент ще трябва да разрешат страховитите загадки, докато смъртта ги дебне на всяка крачка.

„Всичко, което съм“ от Деми Мур

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 9 декември 2019 г.
Превод: Красимира Абаджиева
Редакция: Илияна Велева
Дизайн на корицата: Мира Минкова

За книгата: От емблематичните филмови роли до многобройните ѝ връзки, Деми никога не е оставала далеч от светлините на прожекторите и заглавията на таблоидите. Животът ѝ е низ от успехи и предателства, разочарования и победи. В този дълбоко откровен мемоар Деми Мур разкрива най-неочаквани детайли от кариерата и личния си живот. Тя е разтърсващо искрена относно трудното си, несигурно детство, сложните отношения с майка си и бурните си връзки. Деми разкрива колко усилия ѝ струва професионалния успех и сложния баланс между кариерата и семейството. Въпреки че се превръща в най-високоплатената актриса в Холивуд, тя не спира да се съмнява в себе си, да се бори със зависимости, комплекси от тялото си и тежки травми от детството, които я следват години наред. Безпощадно честна пред себе си и света, Деми Мур описва най-личните си страхове, слабости, успехи и надежди.

„Фауда. Колапсът на Близкия изток” от Мохамед Халаф

Издава: „Вакон“
Дата на публикуване: 10 декември 2019 г.
Редакция: Мая Люцканова
Оформление на корица: Марио Биджов

За книгата: ‌Близкият изток е наречен така от европейците. Той ни е близък и като география, и като история, и като съдба. Само преди няколко години под манифеста „Арабска пролет“ държавният ред в този регион бе подложен на жестоки изпитания, а вълните на насилието и фанатизма достигнаха и до европейските столици. На арабски думата „фауда“ означава хаос. От него се появи и апокалиптичната фигура на „халифа“ Абу Бакр ал-Багдади със своята „Ислямска държава“ на джихадистките главорези.

„Страшни приказки за мрачни вечери 3” от Алвин Шварц

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 11 декември 2019 г.
Превод: Паулина Мичева
Редакция: Ива Колева
Оформление на корица: Дамян Дамянов

За книгата: Тази Коледа ще бъде страшна, защото на пазара вече може да откриете най-пълната и забавна антология на ужаса! „Страшни приказки за мрачни вечери 3” от американския писател и фолклорист Алвин Шварц е финалният от трилогията сборници с разкази, събрали в себе си разнообразни, увлекателни и забавно-зловещи истории от фолклора на Северна Америка и от други краища на света. Ако се чудите как да изгоните призраците на миналите Коледи или досадния полтъргайст, който обитава дома ви, да разберете как да реагирате, ако ви ухапе съмнително ужасяващ паяк или красиво привидение ви покани на среща – то тогава имате спешна нужда да допълните познанията си в сферата на свръхестественото! При това с огромна доза хумор и ирония, защото няма нищо по-забавно от това да се плашиш, ако си на безопасно разстояние от страшното. Митовете и легендите от целия свят оживяват и чрез страховитите илюстрациите на Стивън Гемъл, които ще дорисуват всеки тъмен ъгъл из дома ви. Пълната колекция от богато илюстрирани „Страшни приказки за мрачни вечери” ще открехне вратата към един паралелен свят, в който плашещи създания ще бъдат ваши приятели.

„Чуй песента на вятъра/Пинбол“ от Харуки Мураками

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 10 декември 2019 г.
Превод: Надежда Розова
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: През историята за съзряването на двама млади мъже – анонимния разказвач и неговия приятел Плъха – двете ранни новели представят необичайно реалистичен за творчеството на писателя разказ за самота, натрапчива маниакалност и спонтанна еротика, но вече съдържат и особеностите на неговия по-късен стил. Дистанцираният и безстрастен повествовател нерядко е в ярък контраст с поведението на другите герои, а силно интроспективният разказ е изпъстрен със сюрреалистични елементи, които създават характерната атмосфера на литературния свят на чародея Мураками.

„Пръв сред римляните: Коварни планове“ от Колийн Маккълоу

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 11 декември 2019 г.
Превод: Борис Тодоров
Редакция: Весела Прошкова
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо

За книгата: Сага за велики събития и за фатални човешки слабости, населена с незабравими мъже и жени – воини и сенатори, любовници и съпруги, високопоставени личности и хора от народа. Ден първи на 110 г. пр. Хр. Две посредствени римски личности получават жадуваната мантия на консул. На церемонията са двама коренно различни мъже. Единият е Гай Марий – плебей и новобогаташ, жаден за власт. Неговата противоположност е привлекателният Луций Сула – патриций до мозъка на костите си, но без пукната пари. Тяхната безскрупулност и смелост ще промени из основи Римската република, вече разкъсвана от противоречия и заплахи срещу териториалната є цялост.

„Контактът“ от Людмила Филипова

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 12 декември 2019 г.
Дизайн на корицата: Небойша Зорич

За книгата: Приковаващият вниманието трилър „Контактът“ изправя читателя пред мистериозни видения, чудата машина, загадъчни сигнали от космоса и древни тайни, в които са замесени НАСА, Пентагона, учени и правителства от цял свят. Може би човечеството най-сетне ще преживее срещата, която е очаквало от зората на историята си. Книгата има две уникални лица – романът „Контактът“ и научно-популярната част „Отговорът“. В отделни глави от „Отговорът“ можете да прочетете повече за научните обяснения по темите за Бог, астрологията и астрономията. Къде се извънземните? Как и къде се е зародил животът? Какво точно са тъмната материя и тъмната енергия във Вселената и с какво ни засягат те? Как се раждат и умират звездите, за да се родят хората и планетите? Как да спасим планетата си? Къде да търсим злато и диаманти? Какъв е смисълът? Има ли други вселени? Какво е било началото на Вселената и какво я очаква за в бъдеще?

“Невромантик” – Уилям Гибсън

Издава: „Locus Publishing“
Дата на публикуване: 13 декември 2019 г.
Превод: Григор Гачев
Редакция: Саша Александрова
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: Романът е носител на наградите Хюго, Небюла и Филип К. Дик. Кейс беше най-добрият крадец на информация в киберпространството – докато не се опита да прецака грешните хора и те не увредиха нервната му система, изхвърляйки го от Мрежата и бизнеса. Сега загадъчен нов работодател го наема за почти самоубийствен набег срещу невероятно могъщ изкуствен интелект. С мъртвец за партньор и уличната самурайка Моли за бодигард Кейс се готви за приключението, което вдигна залозите в цял литературен жанр.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.