fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 18 февруари 2019 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

 „От прахта родени“ от Рей Бредбъри

Издава: Бард
Дата на публикуване: 11 февруари 2019 г.
Превод: Крум Бъчваров
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: Те живеят от векове в легендарна и тайнствена къща. Рядко ги срещат на дневна светлина. Децата им са любопитни и диви, старците са оцелели от древни времена, а някои спят в легла с капаци. В къщата кипи подготовка за голямо семейно събиране. В нощната тишина се чува тихото пърхане на крилете на Чичо Ейнар. Но очакването е пропито с обреченост. Защото светът се променя, а сянката на смъртта винаги тегне над това особено семейство. А най-тежкия товар на времето носи Тимъти – тъжното и различно подхвърлено дете. Единственият, който някой ден ще остарее и ще умре. Той трябва да сподели, да запомни и да разкаже всичко…

„Неолиберализмът и социалната демокрация – борбата продължава“ от Колин Крауч

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 11 февруари 2019
Превод: Димитър Димитров
Редакция: Надежда Делева
Дизайн на корицата: Стефка Иванова

За книгата:  Поредица „Темите на 21. век“ на Книгоиздателска къща „ТРУД“ се завръща с ново заглавие. Книгата „Неолиберализмът и социалната демокрация“ е специално подготвена от автора Колин Крауч за издаване на български език и обединява части от две предишни негови работи – „Странното неотмиране на неолиберализма“ и „Да пригодим капитализма към обществото“. Тук той включва и статистически данни и някои изследователски разработки за България. Днешното господство на неолиберализма в икономическата и социалната политика започва, когато противостоящият му предшественик, известен по-общо като кейнсианско управление на търсенето, навлиза в масивна криза по време на инфлацията от 70-те години на миналия век. Това е криза и за социалдемокрацията.

„Истини и митове за успеха“ от Ерик Баркър

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 12 февруари
Превод: Снежана Милева
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата:  Автор на популярен блог за личностно развитие и общуване, Ерик Баркър споделя с хилядите си последователи практически съвети, основани на научни данни. Написана с прекрасно чувство за хумор, което прави и най-сухите факти да звучат забавно, и пълна с мъдри прозрения от реални ситуации, тази книга дава изненадващи отговори на въпроси като: защо отличниците рядко стават милионери; кой е начинът да получиш повишение: трудолюбието или подмазването; какво можем да научим за доверието от бандитите и пиратите; кое е по-важното – какво знаеш или кого познаваш; как да постигнем баланс между работата и личния живот, възползвайки се от стратегията на Чингис хан и грешките на Айнщайн.

„Тайната рецепта на любовта” от Валентина Чебени

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 12 февруари 2019 г.
Превод: Росица Николова
Редакция: Катя Найденова
Адаптация на корицата: Фиделия Косева

За книгата: В преломен момент от живота си младата италианка Елетра тръгва по следите на ревностно пазеното минало на болната си майка Еда, докато семейната им пекарна е пред фалит, а нито миналото, нито бъдещето носят каквато и да е утеха или надежда. Следите отвеждат красивото момиче на чудатия средиземноморски остров Титано, за който се носят всевъзможни митове и легенди. Потвърждение за част от тях Елетра получава още със стъпването на бреговете му – островът е разделен на две от стара тайна. Там Елетра не само ще разбере повече за живота на майка си и за баща си, когото непознава, но и ще се натъкне на истината за своето собствено минало.  Преоткрива истинската си страст – да твори вълшебни сладки изкушения и… отново усеща магията на любовта. Но всичко си има цена – и тя трябва да я плати. А мрачна заплаха е надвиснала над манастира и целия остров Титано…

„Момчето, което беше отгледано като куче“ от Брус Пери

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 14 февруари 2019 г.
Превод: Людмила Андреева
Редакция: Павлина Върбанова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Психиатърът Брус Пери е лекувал деца, преживели изключително тежки психически и физически травми: жертви на домашно насилие, отвличане, изнасилване и др. С любов и разбиране авторът представя техните истории и пътя към изцелението им. Д-р Пери обяснява какво става в мозъка, когато си изложен на краен стрес в тази крехка възраст. Той разкрива иновативните си методи, чрез които облекчава болката на децата, помага им да наваксат изоставането в своето развитие и да пораснат здрави възрастни. Тази дълбоко информативна и трогателна книга по драматичен, но убедителен начин демонстрира способността на човешкия мозък да се възстановява при благоприятни условия. Само когато разберем, че човешкото отношение може не само да наранява, но и да лекува – едва тогава ще можем да изцелим духа и на най-нараненото дете.

„Мисия татко: Диалози“ от Симеон Колев

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 16 февруари 2019 г.
Редакция: Радка Бояджиева
Дизайн на корицата: Таня Минчева, Стоян Атанасов

За книгата: Случвало ли ви се е любознателно дете да ви зададе въпрос, на който не можете да намерите обяснение с часове? Ако отговорът е „да“, тази книга е за вас – родителите с много ангажименти, но и с много желание да отгледат и възпитат умни и мислещи деца. Деца, които ще се интересуват от света около себе си и няма да се страхуват да попитат.

„Дневникът на една писателка“ от Вирджиния Улф

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 11 февруари 2019 г.
Превод: Мариана Неделчева
Редакция: Марта Владова
Дизайн на корицата: Виктор Паунов

За книгата: За първи път на български език издателство „Enthusiast“ публикува дневниците на една от най-изтъкнатите фигури в литературата на модернизма на XX век – Вирджиния Улф. С „Дневникът на една писателка“, част от луксозната поредица Enthusiast Vintage, почитателите на Улф ще открият истинското ѝ лице, ще се докоснат до най-съкровените ѝ мисли и ще се запознаят отблизо с личността, която стои зад романите „Мисис Далауей, „Към фара“ и др. Есетата, разказите, статиите и романите на Вирджиния Улф се смятат за основата на съвременния феминизъм. Творбите ѝ, преведени на повече от 50 езика в целия свят, са източник на вдъхновение за създаването на множество пиеси, романи и филми.

„Кройцерова соната“ от Лев Толстой

Издава: „Апостроф“
Дата на публикуване: 11 февруари 2019 г.
Превод: Милка Минева
Редакция: Илияна Бенова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Една от най-великите повести на руския писател Лев Толстой „Кройцерова соната“ е написана през 1889 г. и скоро след това бива цензурирана от родните и американските власти. Кръстена на музикалното произведение за цигулка и пиано на Бетовен, тя на свой ред дава вдъхновение на голям брой творци да използват елементи от нея за екранизации, пиеси, балетни постановки, музика и картини, но също така разгневява редица политически и обществени личности с основната си идея.

„Направление неизвестно“ №82 – Агата Кристи 

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 11 февруари 2019 г.
Превод: Валерия Панайотова
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов-Димо

За книгата: Брилянтният учен Томас Бетъртън изчезва по време на конференция в Париж. Противоречиви сведения за местонахождението му се получават от цяла Европа. Оказва се, че редица признати учени са изчезнали през последните шест месеца. Няма данни да са били отвлечени, не са открити тела, няма искане за откуп, няма следи. Възможно е съпругата на Бетъртън да помогне за разплитането на случая, но тя претърпява самолетна катастрофа. Поредица от странни събития водят към конспирация с неподозирани мащаби. А една жена, която няма какво да губи, ще се включи в играта, решена да стигне до края.

„Игра на непознати“ от Питър Гадол

Издава: „Millenium
Дата на публикуване: 15 февруари 2019 г.
Превод: Маргарита Терзиева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: „Игра на непознати“ е мистериозен, заплетен и безпощадно интригуващ трилър, който ще въвлече читателя в една необикновена игра, в която ще се почувства на мястото на главните герои. Следенето в социалните мрежи изглежда като детска игра пред ужасяващата реална игра на непознати, превърнала се в хит сред скучаещите хора. Майсторът на словото Питър Гадол описва брилянтно завладяващата и мистериозна игра в премиерната си книга „Игра на непознати“. Предизвикателният роман представя историята на Езра, приятелят на Ребека, който изчезва безследно, полицията е странно незаинтересована от случая. Допускат, че се е включил в играта на непознати. Всеки от тях си избира случайна жертва и започва непрестанно да я следи, става част от живота ѝ, нейна неизменна сянка и невидимо присъствие във всеки миг от ежедневието ѝ.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.