fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 19 май 2024

12 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Мегазаплахи“ от Нуриел Рубини

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване:
13 май 2024 г.
Превод: Теодора Вълкова
Редактор: Любен Козарев

За книгата: Наричат световноизвестния икономист Нуриел Рубини „д-р Гибел“, докато не става ясно, че предупрежденията му за жилищната криза от 2008 г. и последвалата Голяма финансова криза са верни, а тогава вече е твърде късно. Сега той прави много по-страшни прогнози – такива, които ние пренебрегваме на собствен риск. Съществуват поне десет припокриващи се, взаимносвързани заплахи, които са толкова сериозни, че Рубини ги описва като мегазаплахи, като всяка една от тях потенциално засилва другите. От най-лошата дългова криза, която светът познава, през наливането на твърде много пари от страна на правителствата и инфлацията, която това причинява, през блокираните за движението на работна ръка и стоки граници до засилването на новата надпревара за световно господство между Китай и САЩ, пандемиите и климатичните промени, които могат да поразят директно нашите най-населени градове, и заплахата за нашите работни места от страна на изкуствения интелект – ние сме изправени пред не една, не две, а десет причини за настъпване на катастрофа.

„Зад една затворена врата“ от Джонатан Баркър (Джей Ди)

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 13 май 2024 г.

За книгата: Не за всеки блестящ трилър са нужни сериен убиец и самоотвержен детектив, героите може да са обикновени хора. Хора, които всички срещаме – често неуверени в себе си, търсещи начин да осмислят живота си. Такива са Брендън и Аби. Тя е напуснала работата си, за да се посвети на писателския занаят, той е финансов инспектор на държавна заплата. Бракът им е в криза. Двамата се обръщат към доктор Лора Донети, психотерапевт и брачен консултант. Тя им предлага нестандартно решение: да свалят новото, много популярно приложение Sugar & Spice, което ще укрепи връзката им. Какво обаче ще се случи, когато това приложение започне да се намесва живота им? Защо са пренебрегнали дребния шрифт, преди да натиснат ПРИЕМАМ?

„Защо учениците не обичат училището?“ от Даниъл Т. Уилингам

Издава: „Ентусиаст“
Дата на издаване: 13 май 2024 г.
Превод: Деница Янкова
Редактор: Гергана Рачева
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Когнитивният психолог Даниъл Уилингам представя своите открития върху процеса на учене и формулира работещи техники за преподаване. Той насочва вниманието върху значението на историята, емоцията, паметта, контекста и рутината за изграждането на трайни знания. Учителите ще открият в тази книга достъпно обяснени и аргументирани принципи на преподаването с ясни приложения в класната стая. Това са най-новите научни изследвания и педагогически инструменти, проверени от техни колеги. Знанието как работи човешкият мозък ще усъвършенства уменията на преподавателите на всички нива. „Защо учениците не обичат училището?“ представлява ценен ресурс както за опитните, така и за начинаещите учители, за студентите по педагогика, за директорите и за всички онези, които искат да постигат повече в сферата на образованието.

“Пътят на стоика към богатството” от Дариус Фору

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 13 май 2024 г.

За книгата: Инвеститорът Дариус Фору предлага нов подход за натрупване на богатство, който вплита древна мъдрост в хаоса на съвремието. Стоиците са знаели, че ако можеш да контролираш реакциите и емоциите си, ще постигнеш успех. Същите принципи са валидни и за финансовата ни реалност днес. Най-великите инвеститори подхождат към пазара с дисциплина, емоционална дистанция и самообладание – уроци, на които стоиците ни учат от хиляди години. Чрез комбинация от древно знание и практични стратегии, базирани на анализите на най-добрите инвеститори на всички времена, „Пътят на стоика към богатството“ ви разкрива как да: получите предимство чрез управление на емоциите и развитие на уникалните ви качества и таланти; развиете нужната дисциплина, за да игнорирате краткосрочните икономически колебания и да избягвате да живеете в бъдещето; се сдобиете с мисловна нагласа, която ви позволява да се наслаждавате на това, което имате, без алчност; създадете устойчив подход към финансите си. Докато финансите и икономиката стават все по-непредвидими и хаотични, „Пътят на стоика към богатството“ е ключът към справянето с всяка буря, като същевременно изграждате богатство, което ще се съхрани за цял живот и след това.

„Любомир Лулчев: тайният съветник на цар Борис III“ от Цочо Билярски

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 13 май 2024 г.
Художник на корицата: Вихра Стоева

За книгата:  Две десетилетия продължават срещите и разговорите между цар Борис III и Любомир Лулчев, придобил славата на негов таен съветник. Лулчев е и тайната връзка между основателя на Всемирното бяло братство Петър Дънов и българския монарх. В книгите си той описва срещите си с царя, но дневник започва да води едва през 1938 г. Дневникът на Любомир Лулчев е един от най-сериозните извори за участието на България във Втората световна война. Същевременно той е най-достоверният портрет от натура на Борис III. Лулчев е един от първите, пред които царят споделя своите впечатления след срещите си с Адолф Хитлер, както и важни неща от своя интимен живот.

“Машина за пуканки” от Михаил Стоянов

Издава: “Жанет 45”
Дата на публикуване: 13 май 2024 г.
Редактор: Димана Йорданова
Дизайн на корицата: Христо Гочев

За книгата:
Много ми харесва как Мишо няма представа какво става. Но не спира да се опитва да разбере. Смешна книга, написана с вкус и мярка. Прочетете я, ако обичате./Елена Телбис

„Семейни жени“ от Кристина Кампос

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 14 май 2024 г.
Превод: Светослава Славчева – Бонева
Редакция: Деметра Димитрова
Художествено оформление на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Един откровен роман за брака, приятелството, любовта и желанието. Финалист на награда „Планета“.

Габриела е семейна жена, която не просто обича съпруга си – тя го обожава. Но не го желае. А мъжът ѝ си проси интимност веднъж месечно. И Габриела му я дава, защото се чувства гузна, че вътрешно изгаря от страст към друг. Всяка сутрин тя се разминава на улицата с един и същи мъж. Погледите им се срещат и сърцето на Габриела забива учестено. По необяснима причина тя изпитва непреодолимо влечение към този непознат. Приятелките на Габриела също крият малки тайни от съпрузите си. Силвия от години не изпитва интимно удоволствие. Косима пък предприема отчаяни мерки, за да провери дали артистичният ѝ мъж я мами. Трите си дават подкрепа една на друга, защото, хванати в капана на ежедневието, понякога жените се събуждат в живот, който никога не са си представяли.

„Заветът на водата“ на Абрахам Вергезе

Издава: “Лабиринт”
Дата на публикуване: 14 май 2024 г.
Превод: Петя Петкова
Редактор: Емилия Л. Масларова
Коректор: Мила Томанова
Художник на корицата: Кели Уинтън

За книгата: Веднага след излизането си „Заветът на водата“ на Абрахам Вергезе се превръща в абсолютен бестселър. Южна Индия, семейни тайни, пагубни страсти, целебна мъдрост и още много човешки истории, вплетени в историята на страната. Действието на романа се развива от 1900 до 1977 г. в Керала на Малабарското крайбрежие в Индия и обхваща три поколения от семейство, застигнато от зловещо проклятие: по един човек от всяко поколение умира от удавяне, а в Керала водата е навсякъде. В началото на ХХ в. едно дванайсетгодишно момиче поема с лодка, за да се омъжи за човек на четиресет години, когото ще види за пръв път. Оттук започва удивителният живот на младата жена, през който ще станем свидетели на какви ли не промени и който е изпълнен с радост и победи, но и с тегоби и загуби.

„Преследването на Аделайн” от Х.Д.Карлтън 

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 15 май 2024 г. 
Отговорен редактор: Милена Ташева
Преводач:
Габриела Кожухарова
Редактор и коректор:
Русанка Одринска
Дизайн на корицата:
Фиделия Косева  

За книгата: С цветни порезки и в специално за българския пазар издание ви очаква романтичният трилър „Преследването на Аделайн“ – книга първа от превърнала се в TikTok феномен дуология „Cat & Mouse“! Аделайн се настанява в някога внушителното, но сега западнало имение „Парсънс“, което е наследила от баба си. Успешна писателка, надарена с богато въображение, тя се чувства съвсем на място сред готическата атмосфера на къщата и тайните, скътани във всяка паяжина. А когато случайно се натъква на дневника на прабаба си Джиджи, намерена мъртва в къщата преди повече от шейсет години, разбира, че може би е открила и ключа към мистерията кой я е убил. Но по-голямата загадка сякаш е кой е тайнственият непознат, който наблюдава къщата ѝ, преследва мъжете, осмелили се да я погледнат, и оставя червени рози в спалнята ѝ. И защо, вместо да потърси помощ от полицията, Аделайн се наслаждава да го предизвиква?

„Арката на лястовицата“ от Сисел-Йо Гейсен

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 16 май 2024 г.
Превод: Неда Димова-Бренстрьом
Редакция: Дарина Фелонова
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Едновременно напрегнат трилър, психологически роман и семейна сага със силно въздействие. Когато професорът по имунология Кристиан Сторм е намерен обесен в кабинета си и полицията иска да претупа случая, асистентката му Марие Сков и полицейският инспектор в оставка Сьорен Мархауг не вярват, че той се е самоубил. Те се заемат да открият истината, въпреки че и двамата трябва да преборят собствените си демони. Покойният учен е разкрил шокираща истина, свързана с програмите за ваксинация в развиващия се свят. Ваксините спасяват милиони животи, но дали някои от тях не убиват заради страничните си ефекти? Дали зад всичко не се крие конспирация, простираща се от висшите етажи на фармацевтичната индустрия до националните правителства и Световната здравна организация? 

“Пазачът” от Рон Раш

Издава: “Обсидиан”
Дата на публикуване: 16 май 2024 г.
Превод: Надежда Розова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: 1951 г. Северна Каролина. Блекбърн Гант сякаш е осъден да прекара живота си сред мъртвите като пазач на гробището в Блоуинг Рок. Хората го отбягват заради деформираното му от детски паралич лице и единственият му приятел е Джейкъб Хамптън, син на най-богатия човек в градчето. Когато Джейкъб е мобилизиран по време на Корейската война, той моли Блекбърн да се грижи за бременната му съпруга, шестнайсетгодишната Наоми. Бракът му е скандализирал родителите му, които го лишават от наследство. Но една телеграма от Военното министерство им дава шанс да осигурят на сина си бъдещето, за което са мечтали… чрез коварен план.

„С голи ръце“ от Барт Муярт

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 17 май 2024 г.
Превод:  Анета Данчева-Манолова
Редакция: Пламен Стефанов
Дизайн на корицата: Стефан Тотев

За книгата: Това е историята на две момчета – Вард и Берни. Те са най-добри приятели, един чифт обувки – разделени, вървят накриво. Една новогодишна нощ двамата обикалят ливадите с кучето на Вард, Елмер, когато без да се усетят, се озовават във фермата на саможивия фермер Бетеман. Когато Вард случайно убива патицата на Бетеман, фермерът си отмъщава жестоко и това, което започва като шега, бързо излиза извън контрол. Дело на един от най-големите детски писатели днес, „С голи ръце“ е притча за властта и безсилието, поставена на фона на емоционален пейзаж и достигаща кулминацията си във фатална новогодишна нощ. 

“Гърди и яйца” от Миеко Каваками

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 17 май 2024 г.
Превод: Надeжда Розова
Дизайн за корица: Теодора Югова

За книгата: Гърди и яйца“ сплита историите на три жени: в един горещ летен ден в Токио се срещат трийсетгодишната Нацу, нейната по-голяма сестра Макико и племенницата ѝ, тийнейджърката Мидорико. Всяка от тях се опитва да осмисли и преодолее предизвикателствата в живота си, да приеме или отхвърли себе си като жена, майка, дъщеря. Осем години по-късно Нацуко, вече утвърдена писателка, се завръща в града на своето детство и сред спомените търси път към несигурното си бъдеще.

„Това е животът ти, Доналд!“ от Дисни

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 18 май 2024 г.
Преводач: Ненко Генов
Редакция: Здравко Генов
Коректор: Таня Симеонов
Илюстрация на корицата: Дисни 

За книгата: Животът на Доналд е цветен и пъстър, пълен с големи планове, непосилни предизвикателства, упоритост и неочаквани обрати. Изданието “Това е животът ти, Доналд” включва 5 чисто нови комиксови истории, в които любимият на малки и големи паток се впуска в нова доза епични приключения с помощта на… Е, да не разваляме изненадата. Сред страниците ще откриете специално бонус съдържание – 12 рецепти за палачинки. От любимите на Доналд, през специални предложения за рожден ден и Коледа, до веган и безглутенови варианти.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.