fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 20 септември 2020 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Преходът към себе си“ от Хули Леонис

Издава: „Апостроф“
Дата на публикуване: 14 септември 2020 г.
Редакция: Ани Младенова
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: В тази книга Хули Леонис ни повежда на най-важното пътешествие в живота на всеки един човек – прехода към себе си. Тук ще намерим отговори на въпросите, които ще ни помогнат да достигнем до собствената си истина и нашето лично щастие:– Какво означава зодиакалният ни знак и какъв е пътят, описан от него? – Защо сме избрали да се родим под този зодиакален знак и каква тема лекуваме в родовата ни система? – Как да разберем по-добре себе си? – Как да превъзмогнем пречките пред това да бъдем себе си? – Каква е ролята на родителите ни по пътя към изграждане на качествена връзка със себе си?

„Съборът на птиците. Книга пета за чудатите деца на Мис Перигрин“ от Рансъм Ригс

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 14 септември 2020 г.
Превод: Юлиян Стойнов
Редакция: Мария Василева
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: Историята на Джейкъб Портман започва в „Домът на мис Перигрин за чудати деца“ на остров в Уелс, където във времето се крият мис Перигрин и странните му обитатели. В следващите книги от поредицата той и даровитите му приятели ще се борят със смъртоносни чудовища, ще пътешестват и ще печелят нови съюзници и неприятели. С последните си слова Х. – единствената връзка на Джейкъб Портман с тайния живот на неговия дядо Ейб – поверява на Джейкъб нова мисия: да отведе неопитомената чудата Нур Прадеш при свой агент, известен само като В. Нур е преследвана. Тя се споменава в древно предание, в което се предрича назряващ апокалипсис. Спаси ли Нур, ще спаси и бъдещето на чудатия свят. Разполагащ само с непълни напътствия, Джейкъб трябва да разбере как да намери В., най-загадъчната и най-могъщата от всички сподвижници на Ейб. Но В. се укрива и не желае да бъде намерена при никакви обстоятелства.

„Войната на Хана“ от Джан Елайсбърг

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 14 септември 2020 г.
Превод: Галина Величкова
Редакция: Десислава Иванова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Вдъхновена от истинската история на жената, която Айнщайн нарича Майката на атомната бомба, книгата разказва за безсмъртна любов и велики открития, но и за отговорността на големите учени пред историята. Берлин, 1938 г. Брилянтната физичка Хана Вайс е на ръба на най-голямото откритие на XX век – разделянето на атома. Тъй като е жена, при това еврейка, постиженията ѝ са омаловажавани, пренебрегвани и дори присвоявани от немските ѝ колеги. Когато обаче избухва войната, Хана разбира, че откритията ѝ може да дадат най-мощното оръжие в ръцете на Унищожителя на еврейския народ. Ню Мексико, 1945 г. Майор Джак Дилейни има мисия: да залови шпионина в свръхсекретната ядрена лаборатория в Лос Аламос, който подава кодирана информация на нацистките учени. Главният заподозрян е Хана Вайс – един от водещите експерти в екипа на Робърт Опенхаймер, работещ върху създаванет на най-мощното оръжие, което ще предопредели изхода на войната.

„Ще изезна в мрака“ от Мишел Макнамара

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 15 септември 2020 г.
Превод: Стоянка Сербезова-Леви
Редакция: Мила Томанова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: В продължение на близо десет години един тайнствен насилник извършва 50 сексуални посегателства в Северна Калифорния, после се мести на юг и там извършва още 10 садистични убийства. След това изчезва сякаш вдън земя и се изплъзва на силите на реда, макар че за залавянето му са мобилизирани най-добрите следователи и криминалисти. 30 години по-късно криминалната журналистка МИШЕЛ МАКНАМАРА решава на всяка цена да издири и да изобличи психопата насилник, когото нарича Убиеца от Златния щат. Мишел проучва внимателно полицейските архиви, разговаря с някои от оцелелите жертви, съветва се със специалисти, включва се в сайтове, поставили си същата цел като нея: да установят кой е мистериозният садист. Журналистката се натъква на изумителни факти, които се заема да изложи в своята книга, но когато вече я приключва, умира внезапно в съня си и разследването ѝ е довършено от нейния съпруг, актьора Патън Осуолт, от писателя Пол Хейнс и журналиста Били Дженсън. Най-сензационното при тази книга е, че именно благодарение на нея и на усилията на Мишел Макнамара на 25 април 2018 г. е задържан бившият полицай Джоузеф Джеймс Дианджело, най-кървавият убиец и изнасилвач в историята на Калифорния.

„Фолклорът на Света на Диска” от Тери Пратчет

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 15 септември 2020 г.
Превод: Светлана Комогорова-Комата
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Пътешествие из дълбините на митовете и легендите – не само в Света на Диска, но и на Земята – се появява по книжарниците в новото издание „Фоклорът на Света на Диска” от любимия на поколения Тери Пратчет. Сред тълпите черните котки, феи и духове, познатите поверия и старите детски песнички, верни сподвижници са обичайната доза абсурден хумор и невъзможни приключения. Има неща, които „всеки ги знае”. Сещате се – защо не трябва да се минава под стълба или защо черните котки носят нещастие. Само дето едно от нещата, които можем да кажем със сигурност за фолклора, е, че тия неща, дето всеки ги знае… ами, всъщност не ги знаят много хора.

„Валсът на хормоните“ от д-р Наталия Зубарова

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 15 септември 2020 г.
Превод: Нели Пигулева
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Тази книга е посветена на най-важното и крехко равновесие, което определя женското здраве: хормоналния баланс. От него зависят физическото и психическото здраве на дамите, нивата на енергия и качеството на живот. Авторката обяснява как да се постигне и поддържа този баланс, като дава съвети за здравословно хранене, физическа активност, добър сън и ефективно справяне със стреса.

„Pape Satan Aleppe. Хроники на едно течно общество“ от Умберто Еко

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 18 септември 2020
Превод: Вера Петрова
Дизайн на корицата: Боряна Красимирова

За книгата: Това внушително томче съдържа над 170 есета, публикувани между 2000 и 2015 г. в емблематичната рубрика „Бустина ди Минерва“, която Умберто Еко (1932-2016) списва във в. „Еспресо“ от 1985-а. Върху злободневието и актуалността той гради своите размисли, понякога странни и стряскащи, друг път иронични и забавни, ала неизменно нестандартни и оригинални. И така съставя същинска енциклопедия на историческите корени, настоящето и бъдното на съвременния свят във всичките му измерения – политическо, деологическо, социално, технологично, медийно, конспиративно, митотворческо, културно, духовно, верско, екзистенциално… Лебедова песен, достойна за един ерудит, философ, прозорлив мислител и завладяващ разказвач на истории с находчив ум и неизчерпаемо чувство за хумор.

„Мразя Фантазия“ от Скоти Янг и Жан-Франсоа Бюли

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 18 септември 2020 г.
Превод: Здравко Генов
Редакция: Йоана Иванова

За книгата: Приказно приключение, което е едновременно сладурско и изпълнено със смехотворно насилие. Определено НЕ става за приспиване на малчуганите (освен ако родителите ви не са супер готини и не ви оставят да се забавлявате с каквото поискате, при което забравете гореспоменатото). Присъединете се към Герт, възрастна жена в тялото на шестгодишно момиченце, която близо тридесет години обикаля вълшебния свят на Фантазия във влудяващото си търсене на пътя към дома. Само тя, една муха на име Лари и една бойна секира могат да се изправят срещу Бос Плужек, гъбарковци, зомби фавни, варвари, заклетия ѝ враг – кралица Облачка, и много други щуротии!

„Деветият дом“ от Лий Бардуго

Издава: „Анишър/Егмонт“
Дата на публикуване: 19 септември 2020 г.
Превод: Милена Илиева
Редакция: Радка Бояджиева
Дизайн на корицата: Rachael Lancaster/Orion Books, базиран на оригиналния дизайн на Keith Hayes

За книгата: Галакси „Алекс“ Стърн е може би най-необичайната личност сред първокурсниците в „Йейл“. Отгледана в покрайнините на Лос Анджелис от майка хипарка, Алекс отпада рано от училище и навлиза в свят на наркодилъри, престъпници и безперспективност. На двадесет години тя е единствената оцеляла след ужасяващо неразкрито убийство. Някои биха казали, че е заплюла на собствения си живот, но на болничното легло, Алекс получава своя втори шанс – да се запише за един от най-елитните университети в света. А каква е уловката? Защо точно тя е избраната? В търсене на отговорите на тези въпроси, Алекс пристига в Ню Хейвън. Нейните мистериозни благодетели ѝ възлагат да наблюдава дейността на тайните общества в Йейл. Добре известно е, че тези осем „гробници“ без прозорци създават бъдещите богати и влиятелни личности – от най-значимите политици до най-големите играчи на Уолстрийт и в Холивуд. Но техните окултни дейности се оказват по-зловещи и по-необикновени, отколкото което и да е параноично въображение би могло да си представи.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.