fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 21 април 2024

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Мимолетни създания и други психотерапевтични истории“ от Ървин Ялом

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 15 април 2024 г.
Превод: Ангелин Мичев
Редактор: Вера Янчелова

За книгата: Кои са най-големите предизвикателства пред нас като човешки същества: да осмислим живота си и да приемем неизбежния край. На тези страници ще прочетете истинските истории на различни хора, изпаднали в житейска криза, които не откриват лек за страданието си. Те често са объркани и обезверени, но благодарение на психотерапията достигат до разтърсващи прозрения, които променят кардинално личността и живота им.

“Неуместно” от Ви Кийланд

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 15 април 2024 г.

За книгата: Уволнена заради непристойно поведение! След 9 години усърдна работа за една от най-големите компании в бранша, ме уволняват с лаконично писмо, което откривам при завръщането си от Аруба. И всичко това заради едно видео заснето по време на ваканция с приятели и публикувано в личния ми профил. Или поне така си мислех… В пристъп на напълно оправдана ярост, подпомогната от бутилка бяло вино, изпращам своя възмутен отговор директно до изпълнителния директор. С което смятам, че съм сложила край. Представяте си изненадата ми, щом получавам отговор и самият Грант Лексингтън настоява да се върна на работа. Но той има съвсем различни планове за мен. Няма начин да се замесвам с шефа на шефа на шефа си. Въпреки че е абсурдно красив, самоуверен и чаровен. Ще е грешно, напълно неуместно. Доста по-неуместно от клипчето, заради което съм в тази ситуация. Но колкото повече го опознавам, толкова по-правилно ми се струва да се влюбя в него.

„Аделейд“ от Дженевийв Уилър

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване
: 16 април 2024 г.
Превод: Диляна Георгиева
Редакция: Ивелина Балтова
Художествено оформление на корицата:
Фиделия Косева

За книгата: Аделейд е двайсет и шест годишна американка в Лондон с няколко близки приятелки и дръзки амбиции за бъдещето. След редица разочароващи връзки с неподходящи мъже тя се отказва да търси сродната си душа. Всичко се променя, когато се запознава с очарователния англичанин Рори, който изглежда като мъжа на мечтите ѝ. Двамата се впускат в авантюра, която прераства в сериозна връзка и не след дълго Аделейд се влюбва в него. Поради някаква причина обаче той не ѝ отвръща със същото: често е потаен и дистанциран, не отговаря на съобщенията ѝ, избягва я и променя плановете им в последния момент. Но когато го връхлита неочаквана трагедия, тя е неизменно до него и го подкрепя, макар по този начин да загърбва себе си. Но дали саможертвеността ѝ си заслужава? Въпреки безрезервната ѝ подкрепа, Рори я изоставя, тласкайки я към ръба на пропастта. За да продължи живота си, Аделейд трябва да се погрижи за психичното си здраве и да се научи да поставя себе си на първо място, когато любовта изисква прекалено много от нея.

„Диамантеното око“ от Кейт Куин

Издава: „СофтПрес“
Дата на публикуване: 16 април 2024 г.
Дизайн на корица: Радослав Донев

За книгата: Известна като Лейди Смърт, Людмила е самотна майка, дипломантка, изследователка и библиотекарка, която остава в историята като най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война с 309 убити врагове. Историята в книгата започва през 1937 г., когато ежедневието на студентката Мила се свежда до три основни задачи – обучението й по история, работата й в библиотеката и грижите за малкия й син. Но когато в един слънчев ден по улиците на Одеса прогърмява новината, че Хитлер напада Русия, съдбата на Людмила Павличенко неочаквано е тласната в друга посока. Към фронта. Студентката заменя книгите с винтовка и за кратко време се превръща в отличен стрелец. Решена е на всичко, за да защити бъдещето на своето дете, но дори не подозира, че сред кошмара на войната ще познае не само болката, а и мимолетните мигове щастие от истинска споделена любов. Триста и девет убити нацисти – бройката на повалените от нейната ръка врагове носи на Мила национална слава и съветската власт с готовност използва популярността й. Лейди Смърт е изпратена в САЩ, за да помогне за прокарване на идеята за нов фронт и активна американска помощ във войната. 

“Апартамент 614” от Татяна дьо Роне

Издава: “Обсидиан”
Дата на публикуване
: 18 април 2024 г.
Превод: Надя Баева
Дизайн на корицата: Лиляна Дворянова

За книгата: 1960 г. Рино, Невада. Полин трябва да почисти апартамент 614 в легендарния хотел „Мейпс“. Макар да са ѝ казали, че в момента там няма никой, тя заварва вътре замаяна и сънена жена, без да предполага, че това е Мерилин Монро. Защото бледата и уморена госпожа Милър съвсем не прилича на бляскавата блондинка от филмите и списанията. През следващите месеци Полин става свидетел на един от най-трудните моменти в живота на актрисата – снимките на последния ѝ филм в пустинята Невада са изтощителни, а бракът ѝ с драматурга Артър Милър се разпада. Роман за сблъсъка между два свята и интимен портрет на най-култовата звезда, видяна през очите на една обикновена жена.

„Тука е така“ от Або

Издава: “Рива”
Дата на публикуване
: 18 април 2024 г.

За книгата: Има истории, които времето повдига от дъното на съзнанието към повърхността на признанието. Книгата на Або “Тука е така” е споменник на десетина години от неговото съзряване и порастване. Време на юнашки преход, телевизионни идоли и изродщини, Nokia 1100, сладостно хулиганство и първи сблъсъци с полицията, сочен диалект, „Самоковско твърдо“, срам и смях до пръсване. Всяка една от тези истории е забележителна по пътя на самоопределянето на един младеж  - дали ще бъде Умния, Красивия, Забавния или Богатия. И в крайна сметка да осъзнае от какво идват сълзите му - от подигравателен смях или от страдание.
Забавна, ароматна (понякога и по стандартите на БДЖ), откровена и ярка като нелюбима кокошка, втората книга на Або си заслужава пълно читателско потапяне. Ива Дойчинова

“Момичето, което пропадна в морето” от Акси О

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване
: 19 април 2024 г.
Превод: Диляна Георгиева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Смъртоносни бури опустошават земите, където Мина е израснала. Наводнения поглъщат цели села, а последните ресурси на местните се изразходват за кървави войни. Народът на Мина вярва, че богът на морето, някога техен защитник, днес е отговорен за всички нещастия, които ги сполитат. В опит да го омилостивят всяка година те му изпращат по една красива девица с надеждата  той да срещне „истинската си невеста” и някой ден мъките им да спрат. Мина решава да се жертва и се хвърля в морето вместо избраната невеста. С помощта на мистериозен млад мъж на име Шин, както и с кръга му от демони, богове и духове, тя ще опита да събуди бога на морето от магическия му сън и да сложи край на бурите веднъж завинаги. Но времето ѝ бързо изтича, тъй като човек не може да оцелее дълго в света на духовете. А има същества, готови на всичко, за да попречат на Мина…

“Островът на избавлението” от Патриша Уилсън

Издава: “Noble Star Books”
Дата на публикуване
: 19 април 2024 г.
Превод: Виолета Ненова-Виденова
Редакция: Станислава Първанова
Илюстрации на корицата:
shutterstock

За книгата: Патриша Уилсън ни среща със силни жени, готови на немислимото, за да спасят любовта, семейството и близките си. Всяка една от тях търси избавление, преследвана от спомени и мрачни предчувствия, отдадена на най-важното – живота и свободата. Също като в първата си книга, излязла на български език – “Лятото на тайните”, Патриша Уилсън създава семейна сага на фона на драматични събития от гръцката история.

„Сребърна песен, нощен пламък“ от Амели Уън Джао

Издава: „Лютиче“
Дата на публикуване: 19 април 2024 г.
Превод: Деница Райкова
Редакция: Преслава Колева
Илюстрация на корицата: Sija Hong, адаптация: Стоян Атанасов @Kontur Creative

За книгата: Някога Лан е имала различно име, но сега носи това, дадено ѝ от нашествениците. Преди дванайсет години елантийците са завладели страната ѝ, убили са майка ѝ и са поставили магията на народа ѝ извън закона. Лан прекарва нощите си, като пее в чайната, служеща за забавление на чужденците. Денем издирва реликви от миналото на народа си. Всичко, което може да ѝ помогне да разбере какво представлява странният символ на ръката ѝ, прогорен от майка ѝ в миговете, преди да умре. Най-необяснимото е, че никой не може да види този знак до една нощ, когато мистериозно момче спасява живота ѝ. Дзен е един от легендарните магьосници на Последното кралство. Когато той се сблъсква с необичайната енергия на Лан, усеща могъщата сила, скрита в знака на ръката ѝ. Дзен никога не е виждал нещо подобно. Но знае, че отговорите лежат високо в мъгливите планини на Последното кралство и в единствената оцеляла школа, съхранила магията на предците им. Съдбата е преплела пътищата на Лан и Дзен, но бъдещето им е забулено в несигурност. Те притежават силата, с която могат да освободят страната си, но и да разрушат света. 

„Многото стаи на сърцето” от Кристина Павлова 

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 20 април 2024 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Редактор: Веселина Седларска
Коректор: Ния Харалампиева
Художник на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Светлият, задълбочен и изключително нежен роман „Многото стаи на сърцето“ на Кристина Павлова е история за голямата любов, която дописва обикновения делник и с оперна страст го превръща в магически реализъм. Със заглавие, вдъхновено от култовия цитат на Габриел Гарсия Маркес: „Сърцето има повече стаи от публичен дом“, този чувствен разказ ни припомня, че никога не знаем коя от „Многото стаи на сърцето“ ще отвори пред нас съдбата. И все пак няма как тайничко да не се надяваме тя да бъде правилната – онази, която ни изпълва със светлина, топлина и онова магично чувство под лъжичката, наречено любов.

„Стъкленият трон“ от Сара Дж. Маас

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 20 април 2024 г.
Преводач: Александър Драганов
Редакция: Вида Делчева
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Грег Хайниман
Илюстрация на корицата: Джим Тиърни 

За книгата: В земя без магия, един асасин е призован в двореца. Селена Сардотиен не изпитва топли чувства към жестокия крал, който управлява от своя стъклен трон, но и не е дошла да го убие. Дошла е, за да извоюва свободата си. Ако успее да победи двадесет и трима други убийци, крадци и воини в смъртоносно състезание, тя ще бъде освободена от затвора, за да служи като кралски шампион. Но нещо гнило се крие из двореца и целта му е да убива. Когато останалите участници започват да умират мистериозно един по един, борбата на Селена за свобода се превръща в битка за оцеляване. Младата жена се хвърля в отчаяна битка да изкорени злото, преди то да е унищожило света и хората, които е започнала да обича. Книга първа от поредицата “СТЪКЛЕНИЯТ ТРОН”.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.