fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 21 май 2023

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Забравените в неделя“ от Валери Перен

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 15 май 2023 г.
Превод: Анета Тошева
Отговорен редактор: Вера Янчелова

За книгата: 21-годишната Жустин живее в дома на своите баба и дядо заедно с братовчед си Жул, тъй като родителите и на двамата са загинали в автомобилна катастрофа. Жустин се грижи за обитателите на Дома за възрастни хора „Хортензиите“ и харесва работата си. Тя обича да чете, но повече от всичко обича да си говори с пансионерите – за нея всеки от тях е жива ходеща книга и ако никой не чуе историята им, това означава, че една книга е загубена завинаги. Особено привързана е към Елен, близо стогодишната крехка дама, която в съзнанието си най-често седи на брега, вперила поглед в морето в очакване на своя любим. Миналото има много по-голяма власт над нея от настоящето, което всъщност важи за повечето възрастни хора. Елен обаче е специална, общуването с нея кара Жустин да си задава въпроси за семейното неясно минало. Всеки човек на този свят има своя птица – твърди Елен, – а когато двама души споделят една птица, това е сигурен знак, че са предопределени един за друг. И Жустин слуша омаяна истории за война и страдание, за предателство и изкупление, но и за любов с душа на птица. Любов, по-силна от Гестапо, по-силна от раздялата, по-силна от смъртта дори – една отминала, оставаща, неизказана… сияйна любов.

„Лутанията на възпитаника Тьорлес“ от Роберт Музил

Издава: „Атлантис-КЛ“
Дата на публикуване: 15 май 2023 г.
Преводач: Любомир Илиев
Редактор: Любомира Въжарова
Дизайн на корицата: Кремена Филчева

За книгата: В своя първи роман Музил ни предлага дълбоко проникновено, комплексно описание на душевния живот на един млад човек. И то не само през пубертета: чрез главния си герой авторът хвърля светлина върху кризисните моменти в развитието на всеки чувствителен човек. При това с потресаващо визионерство: защото само трийсетина години по-късно, по времето на националсоциалистическата диктатура, авторитарните методи ще придобият абсурдни измерения с насилието над отделната личност и нейното превръщане във второстепенен придатък към механизма на системата.

„Под маслиновите дървета“ от Лусинда Райли

Издава: „Хермес”
Дата на публикуване: 16 май 2023 г.
Превод: Снежана Милева
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Преди двайсет и четири години младата Хелена прекарва едно вълшебно лято в Кипър. Под сянката на маслиновите дървета тя среща първата си любов.
Сега Хелена се завръща в наследената от кръстника ѝ вила „Пандора“, за да прекара лятната ваканция със семейството си. Но тя знае, че зад идиличната красота на острова са останали скрити тайни от миналото ѝ, които до този момент е пазила грижливо от съпруга си Уилям и сина си Алекс. На трудната възраст от тринайсет години Алекс е разкъсван от порива да закриля майка си и отчаяното желание да разбере повече за биологичния си баща. Крехкото равновесие в семейството е нарушено, когато Хелена среща старата си любов. Миналото и настоящето се сблъскват, за да променят коренно живота и съдбата на обитателите на „Пандора“.

„Лудостта на тълпите“ от Луиз Пени

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 16 май 2023 г.
Преводач: Анелия Петрунова
Дизайн на корица: Радослав Донев

За книгата: В Трите бора цари спокойствие и семейството на Арман Гамаш се е отдало на почивка. Но едно телефонно обаждане прекъсва празничната програма на инспектор Гамаш. Той е помолен да осигури охрана зa наглед обикновено и скучно събитие – лекция на професор по статистика. Когато обаче  научава, че става дума за среща на професор Абигейл Робинсън с нейните последователи, ситуацията се променя и Гамаш настоява за отмяна на лекцията – позиция, заради която е обвинен в цензура и страхливост.

„Нощта на професор Андершен“ от Даг Сулста

Издава: „Аквариус“
Дата на публикуване
: 16 май 2023 г.
Превод: Стефка Кожухарова
Редакция: Даря Хараланова
Дизайн на корицата: Росица Ралева

За книгата: Докато празнува сам Бъдни вечер, пие кафе и коняк, 55-годишният професор Андершен се приближава до прозореца и става неволен свидетел на убийство в отсрещната сграда. „Трябва да се обадя в полицията – мисли си натрапливо той.“ Но не го прави. Отива до телефона и не вдига слушалката, споходен изведнъж от усещането, че не е в състояние да влезе в ролята на изобличител. И докато той се впуска в разсъждения, взема решения и не ги изпълнява, упреква се за действията и бездействията си, пред читателя се разкрива тайната на романа. Но в разкриването на убийството ли е тя? Имало ли е убийство изобщо? Възможно ли е цялата интрига да е резултат от измама на възприятието или от някакво противоречие в историята на самия герой? Къде е границата между реалността и фикцията в неговото съзнание, между факта и интерпретацията, между чувството за вина и чувството за отговорност? Ходещ парадокс ли е професор Андершен, или е олицетворение на обикновеното състояние на човека в свят, белязан от кризата на модерното мислене и празните ценности.

„Екстазис” от Радослав Бимбалов

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване:
17 май 2023 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Редактор:
Силвия Недкова
Коректор:
Мария Венедикова
Художник на корица:
Мартин Марков

За книгата: След сборника с разкази „Млък“ проницателното перо на Радослав Бимбалов се завръща с пълна сила с хипнотичния роман „Екстазис“ – плътна и приласкаваща проза, същевременно интимна и изящна, но и безпощадна в мощните си прозрения за съвременния свят. Триумф на фантазията и ювелирното писане, „Екстазис“ е свидетелство за новаторското майсторство и тънкия психологизъм, с които Бимбалов оголва човешката душа и припомня изконни ценности.

Господьови очи“ от Христо Йотов

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване
: 17 май 2023 г.
Редактор: Красимир Лозанов
Дизайн на корицата
: Люба Халева

За книгата: „
Христо Йотов бе ваятелят, приеман по света като посланик от Балкана на повалените от бурите дървета с български сърцевина и корен. В труда си на скулптор и майстор пластик, той свещенодействаше, като че служеше молитва в памет на загиналите мури, дъбове и орехи. Пишеше ли книги („за да си почива“), в истинните разкази за своите предци, той бе Етимологът – източник, с когото можеха да се съветват науката Народопис и родното Човекознание. Ваятел и писател, Христо Йотов бе самотният работник с две призвания – в една съдба. Съдбата на народа гений.“ Борис Христов

„Чудо и Пакост“ от Золтан Циган

Издава: „Ракета“
Дата на публикуване: 17 май 2023 г.
Преводач: Нели Димова
Илюстрации: Aндраш Бараняи

За книгата: Запознайте се с Чудо и Пакост – необикновените кончета, които по принцип живеят в ранчото на чичо Шaйо и леля Ержи. И които всъщност рядко рядко се застояват на едно място. Където и да отидат – в някое кътче от планетата Земя или пък на Марс, в миналото или в бъдещето, верните приятели винаги успяват да обърнат всичко с главата надолу. Пакост все се забърква в такива невероятни каши, че Чудо неизбежно трябва да оправя нещата след него.

„Кървава луна“ от Ю Несбьо

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 19 май 2023 г.
Превод: Ева Кънева
Редактор: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Хари Хуле се е отдал на пиянство и бездействие в Лос Анджелис. Докато дави демоните си в местен бар, Хари се запознава с шармантната Люсил – застаряваща актриса, която напомня на майка му. Люсил също познава вкуса на отчаянието, защото е задлъжняла с близо един милион долара… Междувременно в Осло изчезват две млади жени. Едната е открита мъртва. Заподозрян номер едно е имотен магнат, спряган за техен „спонсор“. Решен да изчисти името си, бизнесменът търси помощта на най-добрия норвежки следовател, за да проведе частно разследване по случая. Предложението заварва Хари в момент, когато не може да откаже: Люсил е отвлечена, а похитителите заплашват да я убият, ако тя не върне взетия заем. И Хари отлита за Норвегия, където събира екип от наркодилър, корумпиран полицай и онкоболен психолог. С общи усилия трябва да разкрият случая за десет дни. Часовникът тиктака, а над Осло се задава кървава луна…

„Изневяра“ от Деян Трайкоски

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 19 май 2023 г.
Преводач: Божидар Манов
Художник на корицата: Петя Давидкова

За книгата: Романът „Изневяра“ разказва историята на двама влюбени, родени под нещастлива звезда в Македония от второто десетилетие на ХХ век. Соне („Слънце“) заминава на гурбет в Америка, за да се замогне и да получи ръката на любимата си Мена („Месечина“). Сблъсъкът на героя с „другостта“ на Новия свят води до своеобразен разпад на личността му, до размиването на неговите идеали и до най-страшната от всички изневери – тази към себе си. При все това „Изневяра“ не е любовен роман, наситен с трагизъм. Деян Трайкоски комбинира философски съждения със злободневини, умело сменя  речеви характеристики и стилови отсенки и изгражда многопластов и дълбоко човешки разказ за Историята, носен от пълнокръвни герои.

„Добър ден, тъга / Обичате ли Брамс?“ от Франсоаз Саган

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 19 май 2023 г.
Превод: Мария Коева
Дизайн на корицата: Иво Рафаилов

За книгата: „Добър ден, тъга“ разказва за едно горещо лято, за една прекрасна вила на Средиземно море и за седемнайсетгодишната Сесил, която прекарва почивката си заедно с баща си Ремон и приятелката му Елза. Тримата се забавляват до пристигането на Ан. Тя е различна от жените от обкръжението на Ремон, цени културата, добрите маниери и високия морал. Начева се подмолна битка между трите жени, Ан взема надмощие, интригите на Сесил накланят везните в полза на Елза, напрежението нараства, а след развръзката идва ред на тъгата. Романът „Добър ден, тъга“ получава наградата на критиците през 1954 г.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.