fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 23 февруари 2020 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Спасителят на Рим“ от Колийн Маккълоу

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 17 февруари 2020 г..
Превод: Борис Тодоров
Редакция: Весела Прошкова
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо

За книгата: Сага за велики събития и за фатални човешки слабости, населена с незабравими мъже и жени – воини и сенатори, любовници и съпруги, високопоставени личности и хора от народа. „Спасителят на Рим“ своя идол Гай Марий, се съюзява с противниците му. Настъпило е време разделно, кой ще победи в борбата за власт?

„Изкуството да воюваш” от Андрю Робъртс

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 17 февруари 2020 г.
Превод: Деян Кючуков
Дизайн на корицата: Габриела Стайкова

За книгата: „Изкуството да воюваш” на британския професор по история Андрю Робъртс е комплексен и нюансиран портрет на девет от най-добре познатите световни лидери, водили своите нации през тежки изпитания. Как може един човек да предвожда сто души? А милион? Историкът Андрю Робъртс гради детайлни портрети на девет световни лидери, оставили дълбока следа в историята – Наполеон Бонапарт, Хорацио Нелсън, Уинстън Чърчил, Адолф Хитлер, Йосиф Сталин, Джордж Маршал, Шарл де Гол, Дуайт Айзенхауер и Маргарет Тачър. Всички те са обединени от едно важно обстоятелство – всеки от деветимата лидери повлиява пряко не само на войните, които води, но и на по-нататъшното развитие на целия си народ.

„След кризата” от Джеймс Рикард

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 17 февруари 2020 г.
Превод: Боян Костов
Редакция: Марио Йорданов
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Предстоящата криза е толкова предвидима, колкото пролетният дъжд!
В новата си книга финансовият експерт и бестселъров автор Джеймс Рикардс разглежда продължаващите последици от световната финансова криза, започнала през 2008 г., и лутанията на централните банки, чиято одисея далеч не е стигнала своя край. Това е книга предупреждение и провокация. Рикардс изобличава псевдонауката, залегнала в основата на някои от изконните либерални кономически вярвания. Показва как Русия и Китай смятат да отхвърлят хегемонията на американския долар и надниква отвъд зле съшитото прикритие на манипулираните данни за китайската икономика, зад което стои огромна понци схема. „След кризата“ показва защо и как световните финансови пазари са изкуствено напомпани. Главозамайващото извисяване на фондовата борса не може да продължи безкрайно – особено след като цените на активите са изкуствено завишени от инвеститорския оптимизъм около администрацията на Тръмп, разрушително ниските лихви и проникването на поведенческата икономика във финансовия живот. Задава се буря. Елитът е подготвен, но какво трябва да направи обикновеният инвеститор?

„Отвъд предела“ от Джеймс Патерсън

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 18 февруари 2020 г.
Превод: Гриша Атанасов
Редакция: Явор Войнов
Дизайн на корицата: Георги Станков

За книгата: В предградията на Вашингтон прокънтяват изстрели. Когато димът се вдига, на земята лежи простреляно ченге. Отмъщение, гангстерски удар или и двете? Медиите засипват полицейското управление с въпроси. Алекс Крос e назначен начело на разследването. Преди обаче детектив Крос да има възможност да мобилизира отряда си, вълна от масови убийства залива столицата. Покушенията са извършени с хирургическа прецизност, а всички жертви се оказват действащи престъпници. След теч на засекретена информация по случая отношенията между медиите и полицията се нажежават до червено. В участъците се прокрадват слухове  за  ченгета, които симпатизират на групата, отговорна за атаките. Наяве излизат стари вражди между колеги, неуредени сметки и добре пазени тайни. Алекс трябва да се довери на инстинктите си и да вземе нещата в свои ръце, преди столицата напълно да потъне в хаос и беззаконие.

„Да съблазниш негодник“ от Сара Маклейн

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 18 февруари 2020 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: : Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Една дама не пуши пури и не язди като мъж. Тя не се фехтува и не присъства на дуели. Не стреля с пистолет и никога не залага. Но правилата съществуват, за да бъдат нарушавани. На лейди Калпурния Хартуел ѝ е дошло до гуша. Уморена от това непрекъснато да спазва правила и никога да не се забавлява, безнадеждната стара мома решава, че е време да зареже всякаква предпазливост… поне веднъж в живота.. Ала когато малките развлечения я хвърлят в прегръдките на опустошително неустоим негодник, благовъзпитаната лейди Кали трябва да реши дали да се върне към живота, който познава, или да се поддаде на най-гибелното изкушение…

„Монахът и изпълнителният директор“ от Джеймс Хънтър

Издава: „Скайпринт“
Дата на публикуване: 19 февруари 2020 г.
Превод: Ира Коловска
Редакция: Георги Каитин
Дизайн на корицата: Скайпринт

За книгата: Джон Дейли, изпълнителен директор на фоляма корпорация, чийто личен и професионален живот е в криза, отива в затънтения бенедиктински манастир „Сан Хуан де ла Крус“. Там попада на монаха Симеон, бивш легендарен играч от „Уолстрийт“. Първият урок, който Джон ще научи от него е, че в основата на лидерството стои не властта, а авторитетът. А от следващите ще му стане ясно, че трябва да преосмисли представата си за човешката природа и отношенията между хората.

“Жажда” от Естер Херитсен

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 20 февруари 2020 г.
Превод от нидерландски: Мария Енчева
Редакция: Невена Дишлиева-Кръстева
Корекция: Мария Венедикова
Предпечатна подготовка: Асен Илиев
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: ‌Елизабет скоро ще умре, но малцина знаят за болестта ѝ – само лекарят и фризьорът ѝ. Случайна среща с дъщеря ѝ Коко предоставя шанс за споделяне на страшната тайна. Коко се мести да живее при майка си и това вкарва двете жени в лабиринта на сложни взаимоотношения. Миналото нахлува в настоящето с цялата безпощадност на спомените и съзнателно притулваните истини. Острите му ръбове са белязали героите така, както едно преминаване с детско колело през стъклена врата белязва завинаги тялото на Коко… Холандското издание на Жажда се продава в тираж от 200 000 екземпляра за първите шест месеца и е първата книга на Естер Херитсен, преведена на български. Романът може да се прочете още на арабски, исландски, испански, корейски, немски, хърватски, чешки и др. По него има и игрален филм (2018).

„Невероятните приключения на барон Мюнхаузен“ от Рудолф Ерих Распе

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 21 февруари 2020 г.
Превод: Преразказал Ангел Каралийчев
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Барон Мюнхаузен е напълно реална историческа личност. Пълното му име е Карл Фридрих Йероним, барон фон Мюнхаузен, роден през 1720 г. Служил е като кавалерийски офицер в руската армия през 1737–1739 г., а след напускане на фронта се връща в Германия и започва да разказва на приятели и познати за необикновените си приключения по суша, въздух и вода в Русия, Египет, Северно море и дори на Луната – фантастични, весели и изпълнени с хумор. През 1773 г. Рудолф Ерих Распе (1737–1794) гостува на известния барон и успява да запише и да издаде тези истории, озаглавени „Невероятните приключения на барон Мюнхаузен".

„Лично досие“ от Едуард Сноудън

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 22 февруари 2020 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Велислава Вълканова

За книгата: През 2013 г. двадесет и девет годишният Едуард Сноудън шокира света, когато напуска американ-ското разузнаване и разкрива как правителството на Съединените американски щати тайно разработва програма за събиране на информация от всяко телефонно обаждане, изпратено съобщение или имейл. Резултатът от този проект би бил безпрецедентна система за масово наблюдение, чрез която да бъде възможно проследяването на личния живот на всеки човек. Шест години по-късно Сноудън разкрива за първи път как е спомогнал за изграждането на тази система и какво го е подтикнало да я разобличи. Обхващащ идиличните предградия на Белтуей от детството му и нелегалните публикации на ЦРУ и АНС от по-зрелите му години, „Лично досие“ е забележителният разказ на един блестящ млад мъж, който е израснал онлайн – мъж, превърнал се в шпионин, информатор и изгнаник, съвестта на интернет. Написана с остроумие, страст и безкрайна откровеност, „Лично досие“ е повратната история на нашето дигитално съвремие.

„Повелителят на камъка (Роман за малазанската империя: книга 3)“ от Иън К. Есълмонт

Издава: „Артлайн Студиос“
Дата на публикуване: 21 февруари 2020 г.
Превод: Десислава Сивилова
Редакция: Венелин Пройков
Дизайн на корицата: Тодор Христов

За книгата: Завладяващ нов епизод от епичната история на поразително изграден свят, „Повелителят на камъка“ продължава сюжетната нишка от „Завръщането на Пурпурната гвардия“ и отвежда читателите до последната глава на „Малазанската книга на мъртвите“ на Стивън Ериксън. Сивогрив вярва, че е избягал от миналото си. Открил школа по фехтовка във Фалар, той очаква с нетърпение спокойния живот напук на опасенията на колегата си Кайл. Но както се оказва, за един бивш Юмрук на Малазанската империя не е толкова лесно да изчезне особено щом му е издадена смъртна присъда. На трона на Малаз седи нов император, на когото не се нрави позорът след неуспешния опит за завладяване на Корел. В подземията под Унта, имперската столица, се разкрива изходът от тази злополучна ситуация: Повелителят на камъка.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.