fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 23 юни 2024

12 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Шантавѝя до шия 2: Операция „Крилце или кълка“ от Радостина Николова

Издава: “Мармот”
Дата на публикуване: 17 юни 2024 г.

За книгата: „Шантавѝя до шия 2: Операция „Крилце или кълка“ ни отвежда в криминална плетеница, а в центъра на интригата ще се съберат хиляди пилета, шепа деца и няколко възрастни. Но преди това… В село Геврек се появяват нови, съмнителни обитатели, които привличат вниманието на Лина. Тя е решена да разкрие какво се крие в мистериозния бус със затъмнени стъкла, въпреки че това вбесява Нико, който никак не иска да се забърква в неприятности. Когато обаче живееш с Лина, а Стефания – Шантаѝя ти е съседка, приключенията ти дишат във врата.

„Слушай своето тяло и яж. Стоп на контрола!“ от Лиз Бурбо

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 17 юни 2024 г.
Превод: Гергана Соколова
Редактор: Йоана Йорданова
Дизайн на корицата: Enthusiast

За книгата: Темата за храненето и различните видове режими е изключително популярна през последните години. Тя е в основата на доходоносна индустрия, която генерира безброй продукти и предлага чудотворни рецепти и диети, в повечето случаи със съмнителен ефект. Тази книга няма нищо общо с тях, защото целта ѝ не е да ви предлага готови отговори или менюта и да ви обещава чудодейни резултати, а да ви накара да откриете причините, различни от глада, които ви подтикват да ядете. Тя ще ви накара да осъзнаете по какъв начин и до каква степен контролирате диетата си и как този контрол може да бъде вреден за вас; ще ви научи бързо да разпознавате емоционалните рани, които ви пречат да се храните пълноценно; ще ви помогне да обичате и да приемате физическото си тяло, както и всичко, което сте вие във всеки един момент.

„Женският кръг на лейди Тан“ от Лиза Сий

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 17 юни 2024 г.
Превод: Ирина Димитрова
Редактор: Вера Янчелова

За книгата: Новият исторически роман на Лиза Сий ни пренася в Китай през XV век и пресъздава истинската история на Тан Юънсиен – жената лекар, която съумява да разчупи традициите, да лекува жени от всички слоеве на обществото и да води такъв необикновен живот, че пет века по-късно много от нейните лекарства все още да се използват. Очакванията към младата Юънсиен са ясни: като всяка примерна дама (и бъдеща съпруга) тя следва да бродира изкусно, да свири виртуозно, да рецитира поезия, да ражда синове и да спазва повелите на семейните порядки. Тя обаче има призвание – да следва примера на баба си и да се посвети на медицината в помощ на жените. Това е дързост, която разтърсва уредения ѝ свят в „Градината на благоуханните наслади“ и я обрича на живот, пълен с трудности и изпитания. Но „Без кал няма лотос“, убеждава ни Юънсиен – защото човешкият дух цъфти, когато се бори за смисъл.

„Похитеното момиче“ от Чарли Донли

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване:
18 юни 2024 г.
Превод: Дори Габровска
Редакция:
Ивелина Балтова
Дизайн на корицата:
Мариана Станкова

За книгата:  Мегън и Никол, които се наслаждават на последното си лято в Емерсън Бей преди колежа, изчезват по време на плажно парти. След две седмици в плен в бункер в гората Мегън като по чудо успява да избяга. Но не и Никол. Момичето, което е дъщеря на полицейския началник и чието бъдеще е изглеждало многообещаващо, вече не е същото, но се опитва да продължи напред. Една година по-късно Мегън описва преживения ужас в книга, която я превръща в знаменитост. Вниманието на всички е приковано върху нейната щастлива развръзка, докато интересът към съдбата на Никол все повече избледнява. Но не и за Ливия – нейната по-голяма сестра и специализант по съдебна медицина, която очаква всеки следващ труп да е на Никол. В моргата обаче донасят тялото на млад мъж, който изненадващо се оказва свързан със сестра й. За да научи повече за нощта на отвличането, Ливия се обръща за помощ към Мегън. Проблясъци от спомени насочват към нещо зловещо и чудовищно, нещо толкова ужасно, че разумът отказва да го приеме. Но дали ще достигнат до истината навреме, за да разобличат похитителя, преди да е отнел поредния невинен живот?

“Блага. Отвъд страданието. Забранено море – 1974” от Евелина Белчева

Издава: “Недланд”
Дата на публикуване: 18 юни 2024 г.

За книгата: Поемата „Забранено море“ е написана през лятото на 1974 г. след тежка онкологична операция, затова звучи като автореквием. Инстинктът за живот, за изтръгване от смъртта превръща това най-драматично преживяване в миг на просветление. Поемата изследва отвътре това просветляващо страдание – познание, което се получава само под сянката на смъртта. Тази болка от връщането от поетия път, това е осъзнаване на върховната тайна на човешкото битие – какво е да си смъртен.

“Лъвът, вещицата и дрешникът” от Клайв С. Луис

Издава: “Труд”
Дата на публикуване: 18 юни 2024 г. 

За книгата: “Лъвът, вещицата и дрешникът” е най-популярната книга за Нарния. В нея Питър, Сюзан, Едмънд и Луси, четирите деца от семейство Певънзи, са изпратени в старо имение извън Лондон, на гости на стар и ексцентричен професор. Играейки на криеница, четиримата минават през странен дрешник в загадъчен вълшебен свят, скован от лед – Нарния. Той обаче е поробен от Бялата Вещица – това е ужасяващата кралица Джейдис. Срещу всички шансове, децата трябва да върнат приказния лъв Аслан, който е единственият шанс на Нарния за свобода.

„Градът не забравя“ от Богдан Русев

Издава: “СофтПрес”
Дата на публикуване: 18 юни 2024 г.
Дизайн на корица: Радослав Донев

За книгата: Началото на историята тук е оптимистично – психоложката с нестандартен подход д-р Агнес Филипова и странният тип със смущаващо високо IQ Бързаков най-сетне са решили да бъдат заедно, каквото и да им струва това. Полицията в Пловдив има все по-голямо доверие на двамата любители детективи, а Бързаков намира ново призвание. Като цяло животът като че ли прави завой в щастлива посока към безоблачно бъдеще. Един ден обаче Агнес Филипова изчезва. Като че ли без следа. След първоначалния шок и отчаяние и изправен пред безсилието на полицията, Бързаков решава да действа сам. Бившият барман впряга острия си ум и проследява троха по троха всички подсказки, за да открие местонахождението на своята любима. Финалното разследване започва от Пловдив, но води до София и до дълбоко заровена тайна на повече от двайсет години.

„Голямото шоу“ от Мод дьо Бел

Издава: „Дъбови листа“
Дата на публикуване:  20 юни 2024 г.
Превод: Бела Чолакова
Редакция: Габриела Кожухарова
Художник на корицата и илюстрации: Кантен Гребан
Адаптация на корица и предпечат: Фиделия Косева

За книгата: Целият клас се вълнува:
наближава денят на голямото шоу!
Жак всяка вечер репетира вкъщи.
Готов е! Но ако се обърка?
Ако си забрави костюма или падне на сцената?
Или… ако ролята му не се окаже толкова важна?
„– Вдигайте платната, смелчаци!
Капитан Черната брада ще ви отведе на голямо приключение.“

„Доктор Живаго“ от Борис Пастернак

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 21 юни 2024 г.
Превод: София Бранц
Дизайн на корица: Иво Рафаилов

За книгата: През 1955 г. Борис Пастернак завършва своя монументален роман „Доктор Живаго”, който обаче е забранен за публикуване поради двусмислената позиция на автора към Октомврийската революция и последвалите промени в живота на страната. През 1957 г. ръкописът е пренесен зад граница и издаден от италианското издателство „Фелтринели”. През 1958 г. Пастернак е отличен с Нобеловата награда за литература, която поради политически натиск е принуден да откаже. Скоро след последвалата унищожителна кампания срещу „антисъветския” роман и „предателството” на неговия автор Пастернак умира в Переделкино. В Съветския съюз „Доктор Живаго“ е издаден посмъртно едва през 1988 г.

Романът „Доктор Живаго”, писан в продължение на цяло десетилетие (1945–1955), обобщава творческия опит на писателя и е реализация на замисъла му да създаде мащабно произведения за Руската революция (1917) и Гражданската война, за съдбата на руската интелигенция на фона на историческите катаклизми в Русия от началото на XX век до Отечествената война. Обръщайки се към прозата, Пастернак създава сложна картина на нравствения и духовния живот на епохата и се докосва до съкровени аспекти на човешкото съществуване: тайнството на живота и смъртта, вярата, вкоренеността на личността в културата и в неизбежния ход на историята, ролята на изкуството в преодоляването на дисхармонията, която пораждат войната и революцията в битието на човека.

„Последният милион“ от Искра Урумова 

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 21 юни 2024 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Редактор: Ганка Филиповска
Коректор: Ния Харалампиева
Художник на корица: Фиделия Косева

За книгата: Авторката на обичаната поредица „Откраднато, обречено, опазено“ и „Орисано“ Искра Урумова се завръща с експлозивния приключенски роман „Последният милион“, който ще ви въвлече в шеметната история на една талантлива крадла, изпълнена с интриги, любов и опасни приключения! Коя е Андреа Кристоф? Андреа е професионалист, способен да изпълни всяка поръчка във всяка част на света. Но когато поредната опасна задача я сблъсква с мистериозен и опасен милиардер, тя получава едно от онези предложения, на които не можеш да откажеш, ако искаш да оцелееш.

„Невероятните истории от Баскервил Хол“ от Али Стендиш

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване
: 21 юни 2024 г.
Превод: Анета Пантелеева
Редакция: Любослава Русева
Художник на корицата: Якопо Бруно
Адаптация на корицата: Анна Георгиева – Андра 

За книгата: През една ранна утрин в Единбург на младия Артър Конан Дойл е предложено място в Баскервил Хол – тайнствено училище за изключително надарени деца. Той е въодушевен, че е сред избраните и че ще има възможността да преобърне съдбата на семейството си. Там Артър бързо се сприятелява с Айрийн Игъл, смело американско момиче, и Джими Мориарти, чийто остър ум си съперничи с неговия. Заедно те откриват, че новото им училище е едно, меко казано, странно място – дом на заплашително наклонени кули и хаотични, но и крайно уютни библиотеки, необясними среднощни експлозии и спотайващи се смъртоносни растения, дебнещи в мрака вълци и не-съвсем-изчезнали видове птици. Артър бързо си създава и врагове, които искат да го прогонят от училището… или нещо още по-лошо. Когато той и приятелите му са поканени да членуват в могъщо тайно общество, наречено Детелината, те трябва да преодолеят три предизвикателства, за да бъдат приети. Но в хода на неспирните събития Артър разкрива мистерия, която ще доведе до грандиозно приключение и дори до смъртоносна опасност.

„Тез безкрайни нишки“ от Тахере Мафи

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 22 юни 2024 г.
Преводач: Мариана Христова
Редакция: Вили Вълканова
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: Jenna Stempel-Lobell
Илюстрация на корицата: © 2023 Alexis Franklin

За книгата: Книга втора от поредицата “Това изтъкано царство”. Една-единствена целувка бе нужна да срине стените, издигнати около сърцето на Ализе – отдавна изгубената наследница на древното царство на джиновете. Една-единствена целувка и сърцето на престолонаследника на Ардуния, Камран, вече не му принадлежи. Но след тази целувка животът и на двамата е застрашен.

Обичният дядо на Камран – цар Зал, лежи мъртъв, посечен от ръката на Сайръс, прокълнатия наследник на царство Тулан. И не стига това, но вероломният млад владетел е похитил и самата Ализе, като планира да се ожени за нея. Ако тя се съгласи, Сайръс ще ѝ преотстъпи трона и по този начин ще изпълни сделката, която е сключил с Дявола. Ализе не иска да има нищо общо нито със Сайръс, нито с Дявола. Но пред възможността най-сетне да сбъдне съдбата си, младата жена трябва да съумее да загърби собствените си чувства и да се превърне във водача, от когото народът ѝ се нуждае.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.