fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 24 март 2019 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Закони на привличането“ от Джули Джеймс

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 19 март 2019 г.
Превод: Маргарита Спасова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Вече осем години Джей Ди и Пейтън работят в една и съща адвокатска кантора и водят подлудяващо пасивно-агресивно съревнование за надмощие във фирмата. Когато става ясно, че в техния отдел тази година ще бъде избран само един нов съдружник, войната помежду им избухва по-яростна и по-забавна от всякога.

„Виновни като греха“ от Мегън Марч

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 23 март 2019 г.
Превод: Гергана Дечева
Редакция: Ваня Ангелова
Дизайн на корицата: Златина Зарева

За книгата: Невинни до доказване на противното? Няма такова нещо. На Уитни ѝ е омръзнало да бъде обвинявана без дока-зателства само защото носи фамилията Гейбъл. Семейство Рискоф може и да притежава града, но тя не смята да следва техните правила дори секунда повече. Този път ще поеме съдбата в собствените си ръце и ще се бори за живота, който заслужава. Но първо трябва да преодолее греховното привличане между нея и Линкълн…

„Да дочакаш утрото“ от Лиз Мъри

Издава: „Киви“
Дата на публикуване: 19 март 2019 г.
Превод: Калина Момчева
Редакция: Елена Можолич и Симона Калева
Дизайн на корицата: Аделина Бонева

За книгата: „Да дочакаш утрото“ е книга изповед за живота на момиче, израснало в семейство на наркозави-сими. Останала без дом и родители, 15-годишната, Лиз Мъри се впуска в своето необикновено приключение, което накрая ще я отведе до университета „Харвард“. Пътят дотам е осеян с предизвикателства, безкрайни трудности и ежедневни лишения, но Лиз никога не губи надеждата си за по-добър живот.

„Соленият вкус на вятъра“ от Изабел Брум

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 19 март 2019 г.
Превод: Красимира Абаджиева
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Холи пристига на острова, за да продаде къща, която неочаквано е наследила. Но Закинтос крие дълбоки семейни тайни, които тя не може да подмине. С помощта на обаятелния си съсед Ейдан, Холи изследва както приказния остров, така и миналото на майка си. С всяко следващо откритие тя започва да лекува собствените си рани. Пред нея се разкрива неочакван път към щастието, но за да сбъдне мечтите си, трябва да събере смелост да направи решителната крачка и да повярва в себе си.

„40 мита за здравето и храненето“ от Андрей Сазонов

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 18 март 2019 г.
Превод: Татяна Балова
Редакция:
Иван Тотоманов
Дизайн на корицата: 
Студио „Мегахром“

За книгата: Когато върлува грип, чесън, мед и витамин С ли? Няма смисъл! В тази книга пише защо. Какво са шлаките и трябва ли да ги изхвърляме? Колко точно здрави са „моржуващите“ през зимата? И колко точно издръжливи са „маратонците“? Как функцио-нира организмът ни, кои са неговите врагове, наистина ли са полезни някои „храни“ и дали продуктите с ГМО са страшилища? Тук авторът развенчава 40 мита, свързани със здравето и храненето на съвременния човек. Колкото по-малко са митовете, толкова животът ни е по-приятен и тялото ни е по-здраво. Сериозно, аргументи-рано и същевременно с тънко чувство за хумор Сазонов разкрива истината за известни факти и непознати възможности. И това прави настоящата книга не само информативно, но и леко забавно четиво.

„Дзен и изкуството на щастието“ от Крис Прентис

Издава: „AMG Publishing“
Дата на публикуване: 19 март 2019 г.
Превод: Марина Стоименова
Редакция: Русанка Одринска
Дизайн на корицата: AMG Publishing

За книгата: Съвременната наука и вековните духовни традиции са единодушни за едно: това, което мислим и чувстваме, е определящо за нашето здраве и качество на живот. „Дзен и изкуството на щастието“ ни показва как да живеем щастливо в настоящия момент, да приемаме изпитанията като най-добрите учители и да създаваме предпоставки за щастлив и пълноценен живот, без мрачни мисли и чувства. Крис Прентис се основава на философията на Дзен будизма, която прилага в личния си живот. Ще научите как да се приспособявате към неизбежните житейски промени, как да се справяте със стреса и как да създадете лична философия, която ще ви бъде опора във всичко.

„Жени в слънчева светлина“ от Франсис Мейс

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 19 март 2019 г.
Превод: Дори Габровска
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата:  Джулия, Камил и Сюзан се радват на спонтанното си приятелство. Децата им вече са самостоятелни и вместо да се отдадат на скучен и самотен живот като повечето техни връстнички, поемат в неочаквана посока. Трите наемат красива каменна къща в малкото италианско градче за цяла година. Въпреки че не познават чуждата страна, приключенският им дух ще вдъхне на всяка от тях кураж, вкус към живота и непоколебимо желание да изявят най-доброто от себе си.

„Блъф “ от Георги Стоянов

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 22 март 2019 г.
Редакция: Ваня Майсторска
Корица: Живко Петров

За книгата: В началото на 90-те в черноморската столица на Украйна – Одеса, царува законът на джунглата. Властта е разпределена между престъпни групировки, които си оспорват територии и водят постоянни войни помежду си. В смутните години след разпадането на Съветския съюз умните и смелите преуспяват, стига да нямат излишни морални задръжки. Романът описва престъпната действителност в онези благодатни за нея времена, като се фокусира върху необичайната история на главния герой Юри. Oснован на реални събития, дебютният роман „Блъф“ на Георги Стоянов е завладяваща панорама на криминалните среди в постсоциалистическите общества.

„Даодъдзин. Трактат за пътя и природната дарба“ от Лаодзъ

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 18 март 2019 г.
Превод: Теодора Куцарова
Редакция: проф. д.ф.н. Снежина Гогова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Изданието е превод от старокитайски на български и английски език на 81 части с реконструкция на древното четене и анализ на римните модели. Прочитът се базира на етимологичен подход и оригиналът се декодира на базата на най-малките градивни компоненти на образността на писмените знаци, като така се разрешават някои продължили векове грешни тълкувания на ключови сентенции. В Увода и в бележките са обяснени основните даоистки понятия, свързани с онтогенезиса и трансцендентността. Прокарани са паралели с даоистката алхимия (VIII–XVIII в.) и западната алхимия (II в. пр.н.е. до XVI–XVII в.).

 

„Огледало на въображението: Психоанализа на филмовото преживяване“ от Светлозар Василев

Издава: „Colibri“
Дата на излизане: 18 март 2019 г.
Художник на корицата: Боряна Красимирова

За книгата: „Много от филмите, анализирани в книгата повдигат теми, които нямаше да бъдат обсъждани публично, ако не бяха новаторските усилия на поколения аналитици – например темата за инцеста, травмата и войната като насилие, а не като героизъм. В този смисъл киното съществува и благодарение на усилията на аналитиците. На свой ред филмите са модели-рали публичния образ на психоаналитиците чрез въвеждането им като персонажи. Както често става, тези двама връстници са направили много за взаимното си развитие и моето вярване е, че нито един от двамата не би бил същия, ако не растеше и не се развиваше под непрекъснатия поглед на другия. Поставянето им един до друг в тази книга е важен принос за осмислянето на това плодотворно влияние.“
М. Младенова,  психоаналитик.

 „Крадец на спомени“ от Владимир Шумелов

Издава: „Потайниче“
Дата на публикуване: 18 март 2019 г.
Фотограф на корицата: Генчо Петков

За книгата: В събота привечер лежи на брега на океана. Мисли за родителите си и мисълта му е ясна, опитва се да подреди доминото на спомените, но не се получава. Шарада. Спрял е Форда на 100 м от брега. Зяпа носталгично изчезващото зад хоризонта слънце. Дошъл е да остане, и толкова. Това, което е видял, не му дава спокойствие. Дойде, побачка, Guten Abend, дори утре ще се натурализира. Иска да мисли за онова петънце на Балканите, но вълните изтриват мислите му като фигури по пясъка. Единственото, което съзира ясно, е краят. Там, където слънцето залязва. И своя програмиран финал. Бяга на запад при залез слънце, за да види по-добре Венера, но напразно. Върви още един филм…

 „Българските царици: Владетелките на България от VII до XIV век“ от Веселин Игнатов

Издава: „Millenium“
Дата на публикуване: 20 март 2019 г.
Дизайн на корицата: Николай Киров

За книгата: За цариците в българската средновековна история е писано рядко и пестеливо. Главната причина е в ограничения изворов материал, създаден да следва доминантния патриархален модел, в който на съпругите, сестрите и дъщерите на монарха е отредено второстепенно, допълващо място. Търсенето на истината зад непознатите образи на българските владетелки обаче си заслужава усилията не само като дълг към паметта им, но и като своеобразен „друг“ прочит на историята. Тази книга доказва, че повечето от съпругите на българските царе в средновековната ни история са били забележителни жени – високо ерудирани и напълно равностойни на славните си мъже в сложните дипломатически отношения от онова време.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.