fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

Новите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 25 август 2018 г.

13 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Най-доброто в теб“ от Колийн Хувър

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 21.08.2018 г.
Превод: Вера Паунова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Милена Ковачева

За книгата: Kуин и Греъм се срещат при необичайни обстоятелства, а искрата на привличането пламва мигновено. Любовта им избуява и разцъфва, но дали е достатъчно издръжлива? Години по-късно, когато животът е поставил пред тях неочакван проблем, двамата са се отдалечили, а пропастта помежду им продължава да расте. Съвършената им любов е подложена на изпитание от несъвършения им брак. Спомените, грешките и тайните, които са натрупали през годините, са на път да ги разделят. Едничкото, което е в състояние да спаси брака им, е същото, което би могло да направи разрива му непоправим. В какво се превръща любовта, когато е позагубила блясъка на новостта си, когато и двамата сте свикнали един с друг и сте забравили някогашните обещания и силата на чувствата си?

„Обетованата земя“ от Ерих Мария Ремарк

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 23 август 2018 г.
Превод: Диана Диманова, Анна Тодорова, Елена Павлова
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо

За книгата: Ню Йорк, 1944 г. На малкия остров Елис Лудвиг Зомер е запленен от гледката към блестящите кули на Манхатън, които шепнат за свобода след толкова години скитане из опасна, страдаща Европа. Изгубен и без посока, Зомер се озовава сред хаоса на големия град, принуден да се справя с несгодите на емигрантския живот. Докато малко по малко се съвзема, той открива, че всеки нов лукс – нов костюм, ярки витрини, нова любов и в крайна сметка възможността за нов живот – носи горчив привкус. Спомените за войната и нечовешкото отношение продължават да го преследват дори в тази мирна обетована земя.

„Граф Луканор“ от Дон Хуан Мануел

Издава: „Изида
Дата на публикуване:
24 август 2018 г.
Превод: проф. Стефка Петрова

За книгата: Мъдрост, от която да се учим и днес, съдържа тази книга, устояла на времето и повлияла на автори като Андерсен, Паулу Коелю и Хорхе Букай. Написана е от високопоставения испански благородник дон Хуан Мануел, който е имал бурна съдба.  „Граф Луканор“, създадена 18 години преди „Декамерон“ на Бокачо, включва 51 новели, а също притчи и афоризми, оказали огромно влияние през вековете. Новела 32. е пресътворена от Х. К. Андерсен в приказката му „Новите дрехи на царя“. Хорхе Луис Борхес включва новела 11. в своя антология. Граф Луканор обсъжда проблемите си със своя мъдър съветник Патронио, който след това му разказва интересна история, благодарение на която господарят му стига до успешно решение как да се справи с конкретния проблем.


„Златния фонтан“ от Бенито Перес Гаадос

Издава: „Персей“
Дата на публикуване: 24 август 2018 г.
Превод: Румен Руменов

За книгата: Студентът Ласаро – младеж, изповядващ новите демократични идеи, пристига в Мадрид при вуйчо си Колетиля, реакционер и таен шпионин на крал Фернандо VII. В дома му среща отново девойката, в която е влюбен – Клара. Тя е храненица на вуйчо му, който не е спирал да я малтретира. Ласаро обаче има конкурент за сърцето й в лицето на младия майор дон Клаудио Бозмедиано. Сред шпиони, предатели и провокатори, на фона на бурни политически сблъсъци, Ласаро и Клара трябва да се борят за живота и любовта си. „Златния фонтан“ е първият значим роман на Бенито Перес Галдос, най-големия испански писател в края на ХIХ и началото на ХХ век, познат у нас с „Фортуната и Хасинта“, „Тристана“, „Назарин“, „Мияу“ и „Марианела“.

„Изчезналите момичета“ от Джейн Ан Кренц

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 21 август 2018 г.
Превод: Иван Костурков
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Мариана Кръстева Станкова

За книгата: Шарлот не може да се свърже с доведената си сестра Джоселин, за да й каже, че една от най-близките й приятелки е намерена мъртва. Красива, интелигентна и безразсъдна, Джоселин и преди е изчезвала безследно, за да се откъсне от света на технологиите, но никога за толкова дълго. За да открие сестра си, Шарлот наема частния детектив Макс Кътлър, който наскоро се е преместил в Сиатъл. Той е разведен, преуморен и почти разорен, но е готов на всичко, за да намери момичето. Срещу Шарлот и Макс е извършено покушение, което едва не отнема живота им. Въпросите около изчезването на Джоселин стават все повече, а отговорите могат
да дадат най-близките й приятелки. Но кои от тях казват истината?

„Вещерът: Господарката на езерото“ от Анджей Сапковски

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 23 август 2018 г.
Превод: Васил Велчев
Редакция: Мирослав Александров
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата:  Всяка история си има край. Дори и тази за Гералт от Ривия – Белия вълк, който промени завинаги света на фентъзито, както и на компютърните игри. Във „Вещерът 7: Господарката на езерото” нишките на съдбата се заплитат, докато белокосият вещер крачи към своето Предопределение. Смъртта върви зад него, а верните му спътници не го изоставят въпреки опасностите. Защото той е Гералт от Ривия, Белия вълк, а на света все още са останали чудовища за убиване. Северът изглежда обречен и само чудо може да го спаси. А чудеса се случват само в приказките. Напрегнат, епичен и изпълнен с неочаквани обрати, финалът на една от най-популярните фентъзи поредици ще промени завинаги представата ви за щастлив край!

„Ярко пламтим“ („Влизам в мрака“ 3) от Кирстен Уайт

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 25 август 2018 г.
Превод: Ирина Денева-Слав
Редакция: Лора Ненковска
Адаптация на корицата: Калина Мариянова

За книгата: Макар и по-могъщ отвсякога, Мехмед е отчайващо самотен като султан. Той се нуждае от подкрепата на своя приятел Раду и го привиква обратно в столицата Константинопол. Безпощадните наказания, които Лада Дракула налага на престъпниците, благоприятстват стабилността във Влашко, но тя няма да си отдъхне, докато всички не разберат, че границите на страната ѝ са неприкосновени…

„Изчезването на слона“ от Харуки Мураками

Издава: „Colibri“
Дата на публикуване: 24 август 2018 г.
Превод: Надежда Розова
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Очарователни, смешни, загадъчни, нерядко озадачаващи и неизменно вълнуващи, 17-те разказа в сборника „Изчезването на слона“ изкусително разтварят дверите на сюрреализма. Мъж вижда с очите си как любимият му слон се смалява и изчезва; зелено чудовище изпълзява дълбоко изпод земята, за да се обясни в любов на избраната жена; танцуващо джудже се вселява в човешки тела и нарушава земния порядък. И още много други човешки истории: за хора, страдащи от безсъние, несправедливо наказани с мълчание, озверели от глад, обезумели от любов, лишени от любов, объркани, изгубили близки същества или пък добили храброст. Разкази за възможното и невъзможното, за реалното и нереалното, до един незабравими.

„Перфектната майка“ от Ейми Малой

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 20 август 2018 г.
Превод: Катя Перчинкова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: „Megachrom“

За книгата: Едно излизане по женски за няколко часа забавление. Нищо повече… Наричат се Майските майки − група майки на бебета, родени в един и същ месец. Два пъти седмично те се събират в парка, за да си правят компания. Една гореща лятна вечер излизат да разпуснат за няколко часа в местен бар, нопрез това време се случва ужасна трагедия – бебето на една от тях, Уини, е отвлечено. Тя с неохота е оставила момченцето си на бавачка, но приятелките й са я уверили, че всичко ще бъде наред. А сега то е изчезнало.  азследването разбива на парчета илюзорната квартална идилия. Наяве излизат лъжи, тайни от миналото и скрити мотиви. На изпитание са подложени бракове, кариери и приятелства. В напрегната надпревара с времето залогът е животът на невинно дете.

„Последните деца на Земята и зомби парадът“ от Макс Бралиър 

Издава: „Pro Book“
Дата на излизане: 23 август 2018 г.
Превод: Боряна Николина Петрова
Адаптация на корицата: Лъчезар Маринополски

За книгата: Изминали са четиридесет и два дни, откакто Чудовищният апокалипсис помита града и почти всички са избягали или са се превърнали в зомбита. Най-обикновеният тринайсетгодишен Джак Съливан се е барикадирал в къщичката си на дървото, която е въоръжил с катапулти и дори е изкопал ров, да не споменаваме видеоигрите и безкрайния запас от бисквити „Орео” и минерална вода, задигнати от изоставени магазини. Но Джак не би могъл да се справи сам с ордите от доуз интелигентната чудовищна заплаха, известна само като Бларг. Джак трябва да събере екип от хлапета, каквито успее да намери и каквито чудовища решат да се присъединят към него. С тяхна помощ той ще унищожи Бларг, ще се докаже като върховен постапокалиптичен екшън герой и вече няма да бъде най-обикновен! Ще успее ли?

„Каменното ложе“ от Маргарет Атууд

Издава: „Orange Books“
Дата на издаване: 23 август 2018 г.
Превод: Надежда Розова
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: ‌Сборник от разкази, написани с неподражаема фантазия и разказващи за съвремието ни с убийствена точност.Наскоро овдовяла авторка на фентъзи литература е водена през снежната виелица от гласа на покойния си съпруг. Възрастна дама със Синдром на Шарл Боне се помирява с малките хора, които непрестанно вижда, а новосформирана популистка група се събира да опожари старческия дом, в който тя живее. Жена, родена с генетична аномалия, е бъркана с вампир; за престъпление, извършено отдавна, е отмъстено в Антарктика чрез строматолит, датиращ отпреди 1,9 милиарда години. В „Каменното ложе“ Атууд овладява по най-майсторски начин своята шеговита игра, белязана с мрачен хумор и дълбока сериозност.

„Ефектът на теломерите“ от Елизабет Блекбърн, Елиса Епъл

Издава: „Гнездото“
Дата на публикуване: 24 август 2018 г.
Превод: Елена Кодинова
Редактор: Анна Златанова
Дизайн на корицата: Тодор Тодоров

За книгата: ‌Една книга, която ви дава властта сами да удължите времетраенето на своята младост и да живеете по-дълго в добро здраве!Това е първата книга, която на достъпен език обяснява как стареем на клетъчно ниво и как можем с малки промени в ежедневните си навици да поддържаме своите клетки здрави. Авторите показват, че здравето и дължината на теломерите са биологичната основа на връзката между ума и тялото. Те предлагат уникални препоръки, които ще ви помогнат се погрижите за дължината и здравето на своите теломери, за да съхраните по-дълго своята младост и да удължите периода, в който се радвате на добро здравословно състояние, да водите активен и смислен живот до края на дните си.

„Как да бъдеш супершефка“ от Лили Сингх

Издава: „Киви“
Дата на публикуване: 22 август 2018 г.
Превод: Кристина Димитрова
Редакция: Елена Можолич
Корекция: Мариана Пиронкова

За книгата: Тази книга не съдържа обнадеждаващи мисли, талисмани или остроумни цитати. Така е, защото успехът, щастието и всичко друго, което желаете в живота, изисква да се потрудите за него. В света на Лили няма ескалатори, а само стълби. Пригответе се да се изкачвате. Лили Сингх е суперзвезда, супержена и супершефка. Тя е забавна, умна и прозорлива, a YouTube каналът й Superwoman засяга теми, вариращи от личните взаимоотношения до професионалните избори и ежедневните ядове. Нищо чудно, че има над два милиарда гледания! Лили обаче не е стигнала до върха благодарение на щастливи обстоятелства – потрудила се е за това. И то здравата.

„Правилата на хората: личен кодекс за общуване“ от Ричард Темплар

Издава: „Обсидиан“
Дата на публикуване: 24 август 2018 г.
Превод: Милко Стоименов
Дизайн на корицата: Дима Дамянова

За книгата: Всички познаваме хора, които интуитивно разбират какво искат другите, какво мислят и какво имат предвид. Тези хора лесно могат да привличат околните на своя страна, да ги мотивират и да ги правят щастливи.Знаят ли те нещо повече от нас? Можем ли и ние да го научим? Отговорът е „да“. Те знаят „Правилата на хората“.  Тези правила ще ви покажат как да общувате с непознати, да изградите силни връзки с приятели и колеги и дори да получите най-доброто от трудни хора. Ще ви помогнат да кажете подходящите думи, да направите правилното нещо и да знаете как да се справите с всяка ситуация. Така ще общувате без усилие и ще разбирате всички.

„Спасението на Хенингтън“ от Патрик Нес

Издава: „Артлайн Студиос Пъблишинг“
Дата на публикуване: 24 август 2018 г.
Превод: Златка Миронова
Редактор: Мартина Попова
Дизайн на корицата: Георги Мерамджиев

За книгата: Добре дошли в Хенингтън – слънчев метрополис от близкото бъдеще. Град, чиито нудистки плажове са обградени от акули, чиито голф игрища крият огнища на сексуална поквара. Град, в който никой не обръща внимание на стадо носорози, бясно тичащи по улиците. Град, нуждаещ се от спасение.

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.