fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 25 ноември 2018 г.

13 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Дневникът на един татко звероукротител“ от Калоян Явашев

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 19 ноември 2018 г.
Редакция: Димитър Риков
Дизайн на корицата:  Радослав Донев

За книгата: Калоян Явашев мечтае да играе професионално футбол, да стане рокпевец и да спре да се губи. Вместо това започва да дресира папагали, става баща на три деца и намира фейсбук, където стотици хиляди хора четат през сълзи от смях публикациите му, вдъхновени (и изстрадани) от деликатното изкуство да си родител.

 „С обич, Саймън“ от Беки Албъртали

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 20 ноември 2018 г.
Превод: Вера Паунова
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Шестнайсетгодишният Саймън Спиър предпочита да запази драмата за училищния мюзикъл, а не да я превръща в част от живота си. Но когато негов съученик случайно получава достъп до електронната му поща, дълбоко пазената му тайна е на път да бъде разкрита. Сега Саймън е изнудван и ако не помогне на Мартин да спечели момичето, по което съученикът му си пада, писмата му, съдържащи най-съкровената му тайна, ще станат достояние на цялото училище…

„Голямата война“ от Александър Гаталица

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 2ноември 2018 г.
ПреводТаня Попова
Редакция: Светлана Янчева
Дизайн на корицата: Стефан Пламенов

За книгата: Романът феномен на Сърбия. Книгата не само спечели най-престижната литературна награда в страната (НИН-овата, за роман на годината – 2012 г.), но е и най-продаваната през това десетилетие. Досега, за 6 години от появата си, романът има 29 издания само в Сърбия. Преведен е и на много езици. Книгата разказва за петте години на войната, от покушението срещу австрийския престолонаследник Франц Фердинанд и неговата съпруга до самия ѝ край през 1918 г., през погледа на всички страни, участващи в нея. Редом с последния руски император Николай II, сръбския крал Петър I Караджорджевич, Мата Хари, Троцки, Хитлер, Аполинер, Кокто и Витгенщайн са обикновени, непознати, „малки“ хора. Техните съдби се преплитат фатално, очаквания, амбиции и надежди се сгромолясват.Всъщност главният герой е Войната, която преобръща живота и той вече никога не е същият както преди. В Голямата война умира преди всичко Човекът, без оглед на неговата национална или верска принадлежност, а като последица от неговата смърт постепенно загива и цялата човешка цивилизация

„Осиновени истории“ от Бела Чолакова

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 21 ноември 2018 г.
Редакция
: Надежда Делева
Дизайн на корицата: фотограф Димитър Кьосемарлиев

За книгата:„Осиновени истории“ събира двайсет и една лични истории на осиновени, осиновители и биологични родители. Авторката засяга различните аспекти на осиновяването в България: трудностите, но и щастливите мигове; болките, но и изцелителната обич; проблемите в законодателството, табутата, които все още властват, но и напредъка в обществото.

 

„Възходът на Седемте“ от Любомир Кючуков

Издава: „Акцент 96“
Дата на публикуване: 23 ноември 2018 г.
Редакция: Светослав Атанасов
Художник на корицата: Добромир Томов

За книгата: На таен съвет в Мрачните планини седемте Тъмни повелители, предвождали в миналото народа на Сиан, решават да подновят Вековната война срещу стария враг – кралството Калеа. Орденът на сианските магове, начело с господаря на тъмнината Зарк, си връща властта и съумява с предателство да премахне защитното заклинание на Свелтлородните – принц Дерин, принц Мелех и принцеса Бриана, държало сианите далеч от калейските земи в продължение на седемнадесет години.

„Класически коледни истории“ – разкази от Луиза Мей Олкът, Луси М. Монтгомъри, Чехов, Достоевски, Селма Лагерльоф, Чарлз Дикенс, Оскар Уайлд, Лев Толстой и други. 

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 19 ноември 2018 г.
Превод: Колектив
Редакция: Теодора Давидова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Когато снежинките навън отброяват оставащите минути до Коледа и ароматът на канелени сладки и какао се носи във въздуха, има ли по-сгряващо сърцето изживяване от едно пътешествие из най-обичаните коледни истории на всички времена… Насладете се на оригиналните текстове на класическите коледни разкази с нов превод, направен специално за това издание.

„Всичко може да се договори“ от Гевин Кенеди

Издава: „Локус“
Дата на публикуване: 19 ноември 2018 г.
Превод: Людмила Андреева
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: Без значение дали ще искате повишение в работа, или ще преговаряте с упорития си тийнейджър вкъщи, ще научите ефективни умения за преговори, които да ви помогнат да договорите най-добрата сделка. Експертът в сферата на преговорите Гевин Кенеди ви превежда през всички техники и похвати, от които имате нужда, за да се справите във всяка ситуация.

 „Момичето от квартала“ от  Сюзън Гератлиева, Сабел Гератлиева, Мая Стойчева, Кирил Димов, Йоан Иванов, Фая Гератлиева, Симона Йовчева, Борис Йовчев, Лъчезар Йорданов, Джазмина Амр, Адам Амр, Валентина Димова 

Издава: Фондация „Човешката библиотека“
Дата на публикуване: 19 ноември 2018 г.
Редактор: Невена Стоянова, Калин М. Ненов
Дизайн на корицата: Кирил Димов

За книгата: „Момичето от квартала” е петнадесетата книга на творчески клуб „Светлини сред сенките” и първата стихотворна повест в поредица „Човешката библиотека“. Римите и посланията се преплитат във вълнуващо приключение, което съпровожда героите в порастването им. Авторите са на възраст от 7 до 18 години, а персонажите им са цветни и самобитни, умни и палави… също като тях. „Момичето от квартала“ разглежда взаимоотношенията между деца и родители и премеждията на малкия човек, оставен да се оправя сам в големия квартал. Ще видите как реагират децата на първата любов, първия сблъсък с градските хулигани, но и първата среща с нещо сериозно и страшно, за което трябва да се говори, но е трудно да се намерят  точните думи – и точните хора, на които да споделим.

„Извисяване“ от Стивън Кинг

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 22 ноември 2018 г.
Превод: Марин Загорчев
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Димитър Стоянов – Димо

За книгата: Гравитацията е котва, която ни дърпа към гроба. Да се отърсиш от нея означава да си свободен. Случващото се със Скот Кери е зловещо. Започва да слабее необяснимо, а още по-необяснимо е, че макар кантарчето му да отчита по-малко килограми, теглото му все така намалява дори когато си напълни джобовете с тежки предмети. Най-страшното е, че денят, който е отбелязал като нулев на календара, денят, в който той ще тежи нула килограма, наближава…

„Вкусът на Италия“ от  National Geographic

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 24 ноември 2018г.
Превод: Десислава Недялкова
Редакция: Надя Калъчева
Адаптация на корицата: Ваня Димитровска

За книгата: Отправете се на пътешествие из регионалните кухни на Италия! Открийте любими ястия и скрити съкровища сред стоте изпитани рецепти, включени в изданието. Допълнено с разкази, подробни карти и пленяващи фотографии, прекосяващи Италия от Алпите до бреговете на Лампедуза.

„Зимата на нашите писма“ от Анхелес Доняте

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 20 ноември 2018 г.
Превод: Весела Чергова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Зимата пристига в планинското селце Порвенир и донася със себе си лоша новина. Заради липса на писма пощенската служба ще бъде закрита, а персоналът – преместен. Есемесите, електронните писма и чатовете са спечелили още една битка за модернизация на живота. Сара – единствената пощаджийка в селото, се е родила и живее там с трите си момчета. Прекарва много часове със съседката си Роза – жена на осемдесет години, която е готова на всичко, за да й помогне. Но какво може да направи една старица, за да спаси Сара?

„Република на въображението” от Азар Нафизи

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 22 ноември 2018 г.
Превод: Ваня Томова
Редакция: Мария Найденова
Художник на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: Грантирана и опазена ли е свободата на мисълта в демократичното общество? В днешни дни, когато именно в демократичните общества свободното слово и свободната мисъл са поставени в опасност, да си поговорим за значението на литературата и художествената измислица, която понякога е по-истинска от реалния живот. Преди повече от десет години Азар Нафизи разпалва въображението на милиони читатели по цял свят с мемоара си „Да четеш „Лолита” в Техеран” – обяснение в любов към силата на литературата на фона на Революцията, цензурата и екзекуциите по улиците на Иран. Сега, избягала от ужаса и създала живот за семейството си в Америка, Нафизи продължава своята история – поклон пред жизненоважната необходимост от художествената литература в едно демократично общество.

„Заговорниците“ от Ун Су Ким

Издава: „Бард“
Дата на издаване: 19 ноември 2018 г.
Превод: Елена Кодинова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата: Това е нещо повече от криминален трилър, повече от агресия и загадка. „Заговорниците“ обещава изкушение и красота! Като убиец ветеран – бързо, хладнокръвно и без колебание, Ун Су Ким създава изречения и сюжети, които улучват читателя между ребрата.Не е важно кой дърпа спусъка, а кой стои зад него. Заговорниците, действащи в сенките, внимателно и неотклонно следят за реда в подземния свят. Отгледан от Старияракун в Библиотеката на кучетата, Ресенг живее сред заговори за убийство… и книги, които никой не чете. В покварения сенчест свят на Сеул той е предопределен за убиец. Докато не нарушава правилата. Тогава среща три интересни фигури, които кроят свой собствен заговор. Дали те ще спасят Ресенг? Или той ще е следващият в списъка? Кой ще се грижи за котките му? Кой е заложил бомбата в тоалетната му? Колко бира може да изпие, преди да забрави всичко?

„Кратка история на пиянството“ от Марк Форсайт

Издава: „Слънце“
Дата на публикуване: 22 ноември 2018 г.
Превод: Катя Перчинкова
Редактор: Юрий Дачев

За книгата: Пълна с любопитни, слабо известни факти и написана с много хумор, тази книга прави забавен исторически преглед на пиянството в човешката история. Някои пият по празници, други по време на ритуали, трети – за да се сбият, четвърти при сключване на договори и т.н. В Древна Персия, когато трябвало да се вземе важно политическо решение, се провеждали две обсъждания – веднъж на трезво и втори път под влиянието на алкохола. Ако и в двата случая се стигнело до едно и също решение, владетелите се спирали на него. Затова и боговете покровителствали мъдрите персийци достатъчно дълго.

„Падингтън и коледната изненада“ от Майкъл Бонд

Издава: „Агата-А“
Дата на публикуване: 20 ноември 2018 г.
Превод: Димана Илиева
Илюстрации: Р. У. Али
Дизайн на корицата: Илко Грънчаров

За книгата: Когато Падингтън и семейство Браун отиват в коледния кът на прочутия магазин „Баркридж“, приключението им в Зимната градина на чудесата взима много неочаквани обрати. Но всичко е добре, когато краят е добър, а най-хубавата изненада е подаръкът, който Падингтън получава от Дядо Коледа. Кой друг би могъл да избере най-подходящия подарък за едно мече от Тъмно Перу? Присъединете се към Падингтън в това празнично приключение, за да научите как Дядо Коледа и едно мече могат да направят Коледата специална за всички.

„Чешки съновник“ от Лудвик Вацулик

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 21 ноември 2018 г.
Превод: Васил Самоковлиев
РедакцияКристина Димитрова
Дизайн на корицата:Драгомир Божкилов

За книгата: Романът„Чешки съновник“от Лудвик Вацулик е средищно за чешката проза от втората половина на XX в. произведение. За първи път е публикуван в нелегално самиздатско издание през 1981 г., през 1983 г. излиза в знаменитото емигрантско издателство 68´ Publishers в Торонто, а първото официално издание в родината му се осъществява през 1990 г. Написана под формата на дневник, книгата проследява една година от живота на своя герой, чийто прототип е самият автор, и пресъздава обществената ситуация в Чехословакия от края на 70-те години на миналия век, както и атмосферата в дисидентската литературна общност. Макар да съдържа множество реални факти, а героите му да са действителни личности, „Чешки съновник“ не е документална книга, а многопластов художествен разказ за опита на личността и обществото с тоталитарната власт. Съчетавайки автобиографизъм и художествена измислица, достоверност и въображение, фактология и фикция, Лудвик Вацулик създава един от най-оригиналните опити с жанра на романа в родната си литература от последните десетилетия на миналия век.

“История с две въшки“ от Кристина Славкова

Издава: „Потайниче“
Дата на публикуване: 19 ноември 2018 г.
Редакция: Габриела Каменова
Дизайн на корицата: Кристина Славкова

За книгата: Да, правилно сте прочели… това е история с две въшки, които живеят в косата на едно дете. Разказ за перипетиите на Въшко, който, отправил се да търси своята изгубена любима Въшка, преминава през невероятни приключения и трудности, за да я открие. Въпреки премеждията обаче краят е щастлив и пълен с въшки! А има и поука, както е във всяка детска книжка: всичко се постига и изход има от всяка ситуация – благодарение на себеотрицанието и любовта!

„Eмоциите. Вълнения… и аз във всички мои състояния!“ от Сесил Лангоне

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 22 ноември 2018 г.
Превод: Ваня Войнова
Редакция: Люба Красимирова
Дизайн на корицата: адаптатор на корицата Анна Георгиева
Художник: Суфи Регани

За книгата: Емоциите са отражение на реакциите и поведението ни. Те ни дават информация за това как се чувстваме и от какво имаме нужда, за да сме добре. Могат да ни помогнат с общуването, но могат и да го затруднят, затова е важно
тяхното разпознаване. „Eмоциите. Вълнения… и аз във всички мои състояния!“ се обръща към детето, за да го поощри да говори за своите чувства. Книгата е помощник, приятел и гледна точка към емоциите, които е важно да разбираме и владеем. Тя е повод детето да опознае важни понятия, които ще му дадат възможност да отговори по-добре на своите потребности.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.