fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 26 май 2018 г.

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Отмъщение“ („Лолес“ 3) от Лекси Блейк

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 22 май 2018 г.
Превод: Диана Кутева
Редакция: Стамен Стойчев
Дизайн на корицата: Милена Ковачева

За книгата: ‌Бpaтятa Дpю, Paйли, Бpaн и cecтpa им Mия ca eдинcтвeнитe oцeлeли члeнoвe нa ceмeйcтвo Лoлec. Πpeди двaйceт гoдини poдитeлитe им ca жecтoĸo yбити, a дoмът им – oпoжapeн. Πoлициятa xвъpля винaтa зa тpaгeдиятa въpxy бaщa им, нo и чeтиpимaтa знaят, чe тoвa e дeлo нa нeгoвитe cъдpyжници, зaтoвa ce зaĸлeвaт дa пocвeтят живoтa cи нa oтмъщeниeтo.

„Всичките наши тела“ от Георги Господинов

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 24 май 2018 г.
Дизайн на корицата: Люба Халева

За книгата: Във време на битката за роман Господинов отново изненадва с рязка смяна на жанра, провокира читатели и писатели в нови посоки. Послесловът на книгата е защита на краткостта в бъбриви времена. „Днес, когато се говори много и напосоки като в кръчма, добрата къса история идва да ни даде мяра за всяка дума. И за всяка минута. Щè ми се да е така.” (Георги Господинов)

„Тайната рецепта за втори шанс“ от Дж. Д. Барет

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 22 май 2018 г.
Превод:  Елена Кодинова

За книгата: Tайната рецепта за по-добър живот включва смелост, страст и щипка магия. Луси и съпругът й са главни готвачи и съсобственици на един от най-популярните ресторанти в Сидни. Системните му изневери и кражбата на рецепти обаче й идват в повече и Луси го напуска. Докато безцелно обикаля улиците, тя се натъква на порутена сграда, която някога е била процъфтяващ ресторант. Луси надниква през мръсния прозорец и импулсивно решава да вдъхне нов живот на мястото. Тя открива червено тефтерче с рецепти, принадлежало на харизматичния готвач Франки, починал преди трийсет години при неясни обстоятелства. Неговите специалитети – френска лучена супа,петел във вино и суфле с грюер, нямат равни и скоро клиентите започват да се тълпят на опашка.Странно, но Луси има чувството, че долавя присъствието на Франки и сякаш може да го види…

„Христо Ботйов – Из поезията, публицистиката и писмата му” от Николай Жечев

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 21 май 2018 г.
Редакция: Мирослава Бенковска
Дизайн на корицата: „Труд“/Стефка Иванова

За книгата: Сборникът съдържа значителна част от по-етичното и сравнително малък дял от публицистичното и епистоларното наследство на великия български поет и революционер Христо Ботев. Сред стиховете са „Майце си”, „Елегия”, „До моето първо либе”, „Дялба”, „Хайдути”, „На прощаване” и др. Втората част на книгата е разделена на няколко основни теми, които обхващат едни от най-важните проблеми, засягани и налагани в публицистиката и в кореспонденцията на поета воевода, а именно: непоносимите страдания, на които е подложен българският народ под варварското господство на Османската империя, превърнало се в основна пречка за неговото икономическо, обществено-политическо и културно развитие и др. 

„Деца от кръв и кости“ от Томи Адейми

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 26 май 2018 г.
Превод: Надежда Златкова
Редакция: Радка Бояджиева
Адаптация на корицата: Калина Мариянова

За книгата: Зели Адебола все още помни времето, когато почвата на Ориша е жужала със силата на пропитата в нея магия. Огнените магове са творили пламъци, Приливните магове са подчинявали вълните, а Жътварите са зовели душите на мъртвите. Но всичко се променя в една нощ. Нощта, в която магията внезапно изчезва. По заповед на безмилостен крал маговете са преследвани и убити. Това оставя Зели без майка, а народа й – без надежда…

„Короната на демона“ (Отряд „Сигма 13“) от Джеймс Ролинс

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 21 май 2018 г.
Превод: Венцислав Божилов
Дизайн на корицата: ‘Megachrom

За книгата: Недалеч от брега на Бразилия изследователски екип открива невиждан ужас – остров, на който целият живот е бил заличен от невъобразим непознат вид. Учените са атакувани от неизвестни нападатели, които избиват всички с изключение на ентомолога и експерт по отровни създания професор Кен Мацуи. Най-странното е, че необяснимата заплаха може да се проследи назад в миналото до ужасяваща тайна, погребана преди век под Националната алея във Вашингтон – кости, запечатани в кехлибар. Артефактът е скрит от учени заговорници, водени от Александър Греъм Бел, с цел да бъде защитено човечеството. Но те не се осмелили да го унищожат, защото в кехлибара се съдържа и изумително обещание за бъдещето – тайната на живота след смъртта.

„Легендите говорят. Старинни легенди, преразказани за млади читатели“ от В. Маркова

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 25 май 2018 г.
Превод: Желязка Купенова
Илюстрация/ Дизайн на корицата: Джон Уилиям Уотърхаус/ Димитър Стоянов – Димо

За книгата: РАЗГЪРНЕТЕ ТАЗИ КНИГА, ЧУЙТЕ – ЛЕГЕНДИТЕ ГОВОРЯТ. Разказват за безпаметна любов и за грозни предателства, за геройски битки, за изкусни стрелци, алхимици и храбри рицари, за приказни дворци и замъци, за страшни дракони и за вечната борба между доброто и злото. ПОСЛЕДНАТА БИТКА НА РОЛАН, КРАЛ АРТУР И РИЦАРИТЕ НА КРЪГЛАТА МАСА, ТРИСТАН И ИЗОЛДА, ЛОЕНГРИН, РОБИН ХУД и др.

„Гоблин“ от Джош Малерман

Издава: „Deja Book“
Дата на публикуване: 23 май 2018 г.
Превод: Светлана Комогорова-Комата
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Добре дошли в градчето Гоблин, щата Мичиган. Тук мъртъвците ги погребват прави и почти никога не спира да вали. Слънцето залязва цяла минута по-рано, отколкото във всички съседни градове, защото Харди Карол загубил облог и се съгласил да плати с дневна светлина. Павираните улици до една са неравни, защото строителните бригади, работили в града, решили да не изчакват протестиращите да се махнат от пътя… а Северните гори са приютили Великите сови – и се говори, че ги пази вещица, която може да ти раздуе сърцето с шепот и то да се пръсне в гърдите ти. Никой не ловува там. Ала най-важното – всичко може да случи в град, който никога не спира да плаче.

„Добри мъже“ от Артуро Перес-Реверте

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 25 май 2018 г.
Превод: Цвета Кирилова
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: ‌‌Париж в края на ХVIII век. В това смутно време великият град е приютил писатели, философи и учени, дали на човечеството Просвещението, но и бъдещите водачи на революцията, сеещи вече семената на терора – блясъкът на идеалите за равенство, за първенство на науката е помрачен от надвисналата сянка на гилотината…В този пъстър, чаровен и страшен Париж попадат „двамина добри мъже“, двама представители на Кралската испанска академия, натоварени със задачата да купят и занесат обратно в Испания енциклопедията, съставена от Дидро и Д’Аламбер – двадесет и осемте тома, забранени от Инквизицията, ще им създадат сериозни проблеми.

„Тупти, сърце“ от Йоханес Хинрих фон Борстел

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 25 май 2018 г.
Превод: Лазарина Чернокожева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: Нашето сърце работи неуморно, без да спира нито секунда. Но как да му се отплатим за този самоотвержен подвиг? Единствено като се грижим за него – от мига, в който е затуптяло в гърдите ни. На достъпен език, с хумор, съчетавайки научната материя с епизоди от практиката си, авторът ни повежда към тайните на нашия най-важен и предан орган. Книгата е увлекателен и полезен разказ за всички, които желаят да се потопят в едно популярно, но систематизирано знание за здравето на нашето тяло.

„Нямаме никаква представа“ от Хорхе Чам и Даниъл Уайтсън

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 23 май 2018 г.
Превод: Милена Боринова

За книгата: Книга, която изследва КАКВО не знаем, но и ЗАЩО не го знаем. Тя ни кара да се чувстваме малко объркани, че можем да обясним само 5% от Вселената и истински съкрушени, че тя не се върти около нас. Ще се изплашим, че сме заобиколени от 95% „тъмна материя” и „тъмна енергия”, които тепърва ни предстои да изучаваме. Но не е ли това най-вълнуващото? Незнанието чертае пред нас дълъг път, пълен с интересни открития, за които е важно да сме готови. Тази книга прави точно това – подготвя ни за бъдещето.

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

[ + ]