fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 30 юни 2024

11 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Ева“ от Верена Кеслер

Издава: „АТЛАНТИС-КЛ“
Дата на публикуване: 24 юни 2024 г.
Превод: Любомир Илиев
Редактор: Любомира Въжарова
Художествено оформление: Кремена Филчева

За книгата: Ако не се раждат деца, ще се спаси ли планетата от климатичната катастрофа? Да, смята Ева Лохаус, една от героините в романа на Верена Кеслер. Не, убедена е Зина, за която забременяването е основна цел в живота. И да, и не, твърди Мона, за която семейството се превръща понякога в истинско бреме. А най-страшно е да изгубиш детето си, знае от опит неназованата по име секретарка, която цял живот носи със себе си зададената от баща ѝ загадка, за да проумее накрая, че отговор всъщност не може да има.Животът на всяка от четирите жени е изкусно преплетен с живота на другите. Защото всичко, което вършим, има последствия за останалите. Радикалният мисловен експеримент на авторката всъщност търси отговор на екзистенциални въпроси: Коя съм аз? Как искам да живея? Какво мога да променя със собствените си сили? „Ева“ е напълно човешка книга, написана с рядко срещана емпатия и възхитителен интелект. Но в нея си дават синтезирана среща важни обществени въпроси, по-актуални от които трудно можем да си представим.

„Ерата на изкуствения интелект и нашето човешко бъдеще“ от Хенри Кисинджър, Ерик Шмит и Даниел Хутенлохер

Издава: “Труд”
Дата на публикуване: 24 юни 2024 г.

За книгата: „Ерата на изкуствения интелект“ би искала да обясни изкуствения интелект и да предостави на читателя, както въпросите, които ще възникнат пред него в следващите години, така и инструментите, с които ще може да започне да им отговаря. Ето и някои от въпросите: Как изглеждат иновациите, създадени от ИИ в медицината, биологията, пространството и квантовата физика? Как изглеждат „най-добрите приятели“, създадени от ИИ, особено тези на децата? Как изглежда войната, предизвикана от ИИ? Долавя ли ИИ аспекти от действителността, които хората не забелязват? Когато ИИ участва в оценяването и формирането на човешките действия, как ще се променят хората? Какво тогава ще значи да бъдеш човек?

„Лека нощ, Джун“ от Сара Джио

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 25 юни 2024 г.
Превод: Дафина Янева – Китанова
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Джун е вицепрезидент на голяма банка в Ню Йорк и макар да е безкомпромисна в работата, напрежението ѝ се отразява. Получава паник атаки, но така и не се вслушва в лекарските съвети да забави темпото. Но когато научава, че леля ѝ Руби е починала и ѝ е оставила своята книжарница за детски книги и малкия апартамент над нея в Сиатъл, Джун заминава за родния си град. Възнамерява да продаде всичко възможно най-бързо, но спомените за леля ѝ, очарованието на квартала и възродената любов към книгите я карат да остане. В книжарницата се натъква на писма между леля си и покойната Маргарет Уайз Браун – авторката на любимата детска книжка на Джун, „Лека нощ, луна“. Двете са били близки и са споделяли най-съкровените си тайни. Увлечена и очарована от всяко следващо разкритие в писмата, Джун неусетно започва да се радва на малките неща. Не след дълго усеща ползотворния ефект върху своето здравословно и психично състояние. За това допринасят и срещите със собственика на италианския ресторант до книжарницата, привлекателния Гавин. Джун се осмелява да напусне престижната си работа в Ню Йорк и се впуска в едно вълнуващо приключение, което ще ѝ разкрие коя е тя всъщност.

“Любов във време на омраза” от Флориан Илиес

Издава: “Прозорец”
Дата на публикуване: 25 юни 2024 г.
Превод: Екатерина Войнова
Редакция: Светлана Божкова
Художник на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Докато Жан-Пол Сартр и Симон дьо Бовоар похапват тортички в кафенето на художниците в Берлин, Хенри Милър и Анаис Нин се наслаждават на диви нощи в Париж, а в Ню Йорк Ф. Скот Фицджералд и Ърнест Хемингуей се впускат в страстни любовни авантюри, по същото време Бертолт Брехт и Хелене Вайгел, Томас и Катя Ман са принудени да емигрират, за да се спасят. Това е моментът, когато в Германия на власт идват националсоциалистите, горят книги и започват издевателствата над евреите. 1933 година слага край на „Двайсетте златни“ години на века. Флориан Илиес ни връща обратно в епохата на една уникална политическа катастрофа, за да ни разкаже за великите любовни двойки в световната културна история: в Берлин, Париж, в Тесин и на Ривиерата героите на времето се изправят срещу заплахата от настъпващия залез. Книгата е виртуозно разказано пътуване към миналото, което въздейства като коментар и обяснение на несигурното ни настояще – любов във време на омраза.

“Призраци на Камино” от Джон Гришам

Издава: “Обсидиан”
Дата на публикуване: 27 юни 2024 г.
Превод: Надежда Розова
Дизайн на корицата: Николай Пекарев

За книгата: Брус разказва на вече известната Мърсър изумителна история, която да залегне в основата на следващата ѝ книга. История, която започва близо до Камино, на Тъмния остров, преди повече от 250 години и е изпълнена с насилие и жестокост. Мястото е необитаемо, смята се за прокълнато и обитавано от призраци. А миналото… никога не е само минало. Голяма корпорация с политически връзки и дълбоки джобове иска да построи хотели и казино на това парче земя. И само последната родена там жена, 80-годишната Лавли Джаксън, ѝ се противопоставя. Тя твърди, че е единственият собственик на острова, но убедителни доказателства няма. Богатите предприемачи не се отказват от намеренията си и спорът се пренася в съда. Борбата за Тъмния остров се превръща в борба за справедливост.

„Избирай враговете си мъдро“ от Патрик Бет-Дейвид

Издава: “AMG Publishing”
Дата на публикуване: 27 юни 2024 г.
Преводач: Явор Цанев
Редактор: Николай Ангелов
Коректор: Вера Балабанова
Дизайн на корицата: Румяна Панджарова

За книгата: Винаги ще имате конкуренция. Винаги ще следите кой е по-добър, какво работи за него и как се развива бизнесът му. Но има нещо, което е още по-добро. Винаги ще имате врагове. Онези хора, които казват, че няма да се справите, които ви спъват в мечтите ви. Патрик Бет-Дейвид има новина за вас. Именно това са хората, които ще ви мотивират да сте най-добрите. Те ще бъдат горивото, което ще изстреля вас и бизнеса ви по скоростния път на развитието.

„Обратно към Прекрасния нов свят“ от Олдъс Хъксли

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 27 юни 2024 г.
Превод: Иван Недков
Редактор: Любен Козарев

За книгата: Хъксли ни предупреждава за опасностите, които наглед демократичният съвременен свят крие по отношение на нашата свобода. Отдадени на консуматорство и търсене на удоволствия, хората рядко се ангажират истински с реалността, в която живеят, точно както в романа му гражданите на Прекрасния нов свят не осъзнават ограниченията на своето общество. Съзнателното манипулиране на индивидуалното и груповото съзнание чрез всевъзможни методи прави ума на съвременния човек податлив на всякакви внушения – дори и на тези, които са всички друго, но не и хуманни.За Хъксли пропагандата е основен враг на свободата и затова нейното разпознаване и противодействието срещу нея са отговорност на всеки от нас. Единствената надежда е в активния ум, който е способен на собствена преценка за действителността. Индивидуалната свобода, състраданието и интелигентността – точно тези качества, които отсъстват в Прекрасния нов свят – ще насочат напълно осъзнатия човешки ум към истински свободно, истински човешко бъдеще.

“Слънчогледови деца” от Кристина Терзийска

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 28 юни 2024 г.
Дизайн на корица: Теодора Югова

За книгата: Колко дълга е фотолентата, която свързва двама души? Колко кадъра са необходими, за да поберат една любов, обречена да пропътува разстоянието между два континента, една дълго пазена тайна, мелодията на една цигулка с мисия и няколко листчета, на които четирима гимназисти някога са записали своите пророчества? „Това е роман за живота, който помним от последните няколко десетилетия, разказ за хора, които сякаш сме срещали, за събития, каквито сме преживели. Той проследява израстването на едно момиче от малък провинциален град, но в това развитие се отразяват промените, настъпили в цялото българско общество. Можем да го наречем с познатото име Bildungsroman, но в личното израстване на героинята разпознаваме своето, онези вълнения и проблеми, които изградиха психологията на няколко поколения. Кристина Терзийска притежава добре изработен стил, разказва чисто и подредено, силно заразително в емоционален план. Нейната автофикция създава илюзия за искрено споделена, дълбоко интимна действителност.” – проф. Милена Кирова

„Две преплетени корони” от Рейчъл Гилиг

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 29 юни 2024 г.
Превод: Зорница Русева
Редакция: Мирослав Александров
Дизайн на корица: Фиделия Косева

За книгата: Продължението на фентъзи сензацията „Един тъмен прозорец“ се задава, за да потопи читателите си в кадифената прегръдка на една история, изплетена от романтика, лудост, мистерия и малко мрак. Невъзможната мисия на Елспет, която трябва да събере Картите на Провидението, е към своя край. Остава ѝ само една карта – Двойката Елши, но тя се намира извън нейния обсег. Единственият, който знае пътя към Картата, е Кошмара. И той вярва, че времето за разплата е настъпило.

„Бунт и бодли“ от Ема Терио

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 29 юни 2024 г.
Преводач: Евелина Пенева
Редакция: Радка Бояджиева
Коректор: Таня Симеонова
Дизайн на корицата: © 2024 Disney Enterprises, Inc. All rights reserved.

За книгата: Книга първа от поредицата “Орисници на съдбата”, в която виждаме принцесите на Дисни по един нов и вдъхновяващ начин, преплитащ реални исторически моменти с приказни обрати. „И заживели щастливо“ бе само началото! Годината е 1789 и Франция е на прага на революция. Бел е съумяла да развали проклятието на орисницата и Звяра е отново човек. Животът бавно се завръща както в замъка, така и в княжество Авейон, където всички те живеят. Но в Париж огънят на промяната гори и е само въпрос на време бунтът да достигне и техния праг. Не много отдавна Бел мечтаеше да напусне провинциалния си дом и да изживее приключението на живота си. Сега девойката живее в замък и се разкъсва между миналото си на обикновено момиче и бъдещето си на кралска особа. Бунтовнически фракции се опитват да поемат чрез насилие контрол върху ситуацията, а магическото огледало не спира да предупреждава за настъпването на страшни времена. Всичко, което обича и за което се е борила, е поставено на карта и Бел трябва да се изправи пред собствените си страхове, за да стане кралицата, която е предопределена да бъде.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.