fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 31 март 2017

5 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Палимпсест“ от Ивайло Радев

Издава: Ерго

Дата на излизане: 29 март 2017 г.

Художник на корицата: Мариета Василева

За книгата: „Докато мислех как и дали читателите ще възприемат архаичното понятие в заглавието на книгата, означаващо оригинален текст, отстранен чрез търкане или промиване, след което на негово място е въведен друг текст, прозрях колко точно всъщност „палимпсест“ назовава сегашността ни“, пише за книгата Теменуга Маркова.

„Черна като абанос“ от Сала Симука

Издава: Егмонт

Дата на публикуване: 1 април 2017 г.

Преводач: Ирина Денева-Слав

За книгата: След опустошително лято в Прага Лумики Андерсон се завръща във Финландия, където иска да се концентрира върху завършването си и получава главната роля в театралната адаптация на „Снежанка“. Но съвсем скоро тъмна сянка надвисва над цялата продукция… Дали Лумики ще успее да спаси тези, които обича?

„Джордж и неразбиваемият код” от Стивън Хокинг и Луси Хокинг

Издава: Сиела

Дата на публикуване: 31 март 2017 г.

Преводач: Христо Димитров

Адаптация на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: След като търсиха съкровища в Космоса, караха лунен ровър и ни разказаха повече за черните дупки, героите на Стивън и Луси Хокинг се впускат в нови приключения. Този път Джордж и Ани ще трябва да се гмурнат в най-дълбоките дебри на научната фантастика, за да разберат на какво се дължат странните неща, които се случват напоследък.

„Византийският лабиринт“ от Александър Томов

Издава: Лексикон

Дата на публикуване: 27 март 2017 г.

За книгата: „Византийският лабиринт“ е исторически роман, посветен на епохата на един от най-жестоките императори в историята на Византия – Андроник. Написан изключително достоверно, романът те потапя в онова далечно време и те кара да се чувстваш едва ли не като участник в събитията.

„Защото никога няма да се срещнем” от Лия Томас

Издава: Ентусиаст

Дата на публикуване: 27 март 2017 г.

Преводач: Мариана Христова

Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Разказана под формата на писма от Оли и Мориц – два необикновени нови гласа, – тази история за невъзможно приятелство и надежда при странни обстоятелства съчетава елементи на научна фантастика с темите за порастването. Забавен, мрачен, невероятно вдъхновяващ и абсолютно незабравим разказ.

„Scratch. Програмиране за деца“

Издава: Софтпрес

Дата на публикуване: 29 март 2017 г.

За книгата: В новата, суперзабавна книга „Scratch. Програмиране за деца“ на издателство „Софтпрес“ ще откриете инструкции стъпка по стъпка от първите срещи със Scratch до създаването на работещ код и анимации. Верни на идеята, че децата учат най-добре, докато се забавляват,  авторите са включили игри и интерактивни истории, които развиват креативността, логическото и алгоритмично мислене, както и много допълнителни бонуси.

 

„Под бадемовото дърво” от Лора Маквай

Издава: Кръгозор

Дата на публикуване: 30 март 2017 г.

Преводач: Антоанета Дончева-Стаматова

За книгата: „Под бадемовото дърво“ разказва общочовешка история за това как конфликтите променят живота на хората и как човешкият дух оцелява в подобни кризи и задава въпроса: „Ако си изгубил всичко, което обичаш, как да оцелееш и да продължиш напред?“ Романът впечатлява с изключителното писателско майсторство, интересен композиционен подход и актуалност.

„Мистър Гуин“ от Алесандро Барико

Издава: Унискорп

Дата на публикуване: 29 март 2017 г.

Преводач: Тонина Манфреди

Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Джаспър Гуин, „модерен писател в Англия и доста добре познат в чужбина”, решава изневиделица, на възраст 43 години, да спре да пише. Той обявява това в статия за „Гардиан“, в която изброява 52 неща, които никога няма да направи отново. Последното е: да пише книги, като с това блестящата му кариера приключва.

„Сенека и разумното щастие“ от София Петрова

Издава: Милениум

Дата на публикуване: 31 март 2017 г.

Дизайн на корицата: Николай Киров

За книгата: Първите страници на премиерния том са посветени на биографията на Сенека, на най-важните моменти от живота му и на основните тези, към които се е придържал. Следват 44 разказа, представящи неговата философия, отнасяща се към универсалните човешки проблеми и стремежи. Тези кратки, синтезирани притчи са изключително подходящи както за ученици, които тепърва прохождат в дебрите на сериозната мисъл, така и за онези, които обичат проникновените истории.

„Пропуснатият момент“ от Йорданка Белева

Издава: Жанет 45

Дата на публикуване: 28 март 2017 г.

За книгата: В новата поетична книга на Йорданка Белева е вписана особена чувствителност към времето, отминалото, пропуснатото в момента.
В стихосбирката заслепява аурата на цивилизационната забързаност. Бързащият човек е белязан от неизречено слово, ранен от безвъзвратно загубено общуване с любим човек. Да запълни бялото квадратче на изпуснатия момент е страшно изкушение за Йорданка Белева
.

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.