fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 31 март 2024

16 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

Любов от първия скандал“ от Меган Куин

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 25 март 2024 г.
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Джей Пи е средният брат Кейн, лицето на семейната компания, но и личен кошмар на Кейси. Тя го намира за дразнещо шумен, противно красив и побъркващо умел в това да я изкарва извън кожата ѝ… още от първия скандал помежду им. Когато работата ги принуждава да прекарат една цяла седмица в Сан Франциско, непрекъснато заедно, скандалът между двамата започва все повече да прилича на… любов. Кейси съзнава, че макар да е напълно различен от идеала й за мъжа мечта, Кейн постепенно й влиза под кожата – очевидният му сексапил я преследва в сънищата, а изкусителният му чар обсебва мислите ѝ във всяка будна минута. Тя обаче е сигурна, че има самоконтрол и за нищо на света няма да позволи да падне в мрежите на човек, който очевидно не е създаден за сериозни връзки. Все пак Кейси е романтичка, която безусловно вярва в приказните истории, които започват с „Било ни е писано“ и завършват с „И заживели щастливо“. А и когато нещо започне със скандал, очевидно ще продължи с още от същото… Или греши?
 

„Путин, войната и ние“ от Огнян Стефанов

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 25 март 2024 г.
Редактори: Лилия Цачева, Люба Кулезич
Дизайн на корицата: Тони Ганчев

За книгата: Достоверен разказ и провокация за откровен разговор как се стигна до ада на войната, който Владимир Путин отвори в Украйна. Как болната мечта на господаря на Кремъл да властва не само в Русия, но и над Украйна, Европа и дори света разиграва пред очите ни историята за Конниците на апокалипсиса, описана в Откровенията на Йоан от Библията. Доказателства за това как руският президент и неговата армия опитват да сбъднат зловещото пророчество за края на света получаваме всеки ден, но и много тайни остават скрити. Тази книга събира и подрежда известни, но и не толкова популярни факти за причините за агресията на Кремъл, осветява упорито крити епизоди от биографията на Путин, търси дълбоко в историята и настоящето и дава отговори как се стигна дотук.

“Струните на сърцето” от Артуро Рейес

Издава: “НЕДЛАНД”
Дата на публикуване: 25 март 2024 г.
Превод: Николай Тодоров
Редакция: Мая Славова
Дизайн на корицата: Ваньо Недков

За книгата: Приживе славата на Артуро Рейес (1863-1913) се е носила между Мадрид и Буенос Айрес. Този испански разказвач с проницателност се вглежда във всекидневния живот и пресъздава с вещина топлия, романтичен дух на Андалусия. Героите са обикновени хора, които живеят в хармония с природата и вълненията им са свързани преди всичко с любовта, ревността и героичните подвизи. Жените са изумително красиви, хитроумни и могат да накарат мъжете да правят каквото те пожелаят.

„Пътувам и ям из Андалусия“ от Фиона Дънлоп

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 25 март 2024 г.
Превод: Маргарита Ясенова
Редакция: Любослава Русева
Адаптация на корицата: Анна Георгиева

За книгата: Вълнуващо пътешествие из Южна Испания, от Алмерия до Кадис, през пустиня и долини, от планини до море. От VIII до XV век тези земи са управлявани от маврите, които извършват истинска културна революция. Наред с архитектурни чудеса като Алхамбра, те оставят след себе си богато кулинарно наследство: кускус, ориз, патладжани, портокали, фиде, различни сортове маслини и многобройни подправки. И нещо повече – завещават на съвременната кухня изобилие от продукти и начини за тяхното приготвяне, защото по пътя си към Ал-Андалус ястията на Сирия, Персия и Централна Азия срещат берберското влияние в Северна Африка и се сблъскват с вече утвърдени сефарадски блюда. Фиона Дънлоп опитва екзотични подправки, проучва преливащи от риба и морски дарове пазари, учи се от собственици на местни таверни и от носители на звезда „Мишлен“, за да поднесе на читателя ярък кулинарен обзор на региона. Разказите в дневника на авторката са придружени от събуждащи апетита андалуски рецепти, които бихте могли да изпробвате и сами. Пълна с описания и снимки на разкошна храна и интересни места, „Пътувам и ям из Андалусия“ несъмнено ще се превърне в кулинарната книга, която ще отваряте отново и отново.

„Карван за гарвани“ от Емине Садкъ

Издава: ICU
Дата на публикуване: 26 март 2024 г.
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Ива Колева

За книгата: Добилият легендарна популярност дебютен роман на Емине Садкъ „Керван за гарвани“ получава заслужено трето издание, този път с логото на ICU и QR код на корицата, който ще ви отведе до аудио откъс от книгата, прочетен от Илия Деведжиев. Новото редактирано издание е придружено с 11 черно-бели илюстрации от Екатерина-Мария Миткос. Действието ни отвежда на диво пътуване из Лудогорието. Не по-малко шеметни са и героите в този роман, който поразява с универсалните си послания, поднесени с непретенциозен, но въздействащ стил. В същото време той е безкомпромисна сатира, която не спестява нищо. Разслоението в обществото ни може да бъде жестоко и непреодолимо, но погледнем ли отвъд видимите различия, прозират нишките, които ни свързват. Понякога те носят името на любовта, друг път – на инстинктивната нужда да подадеш ръка на човек в нужда.

„Бърнамският лес“ на Елинор Катън

Издава: “Лабиринт”
Дата на публикуване: 26 март 2024 г.
Превод: Богдан Русев
Редактор: Емилия Л. Масларова
Коректор: Мила Томанова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: В този шеметен психотрилър Елинор Катън, най-младата носителка на „Букър“ (2013) за „Светилата“, прави разрез на нашия бедстващ по своя воля свят, за да разкрие какви са подбудите, постъпките и последиците от тях, породени от стремежа ни да оцелеем. След свлачище в един от планинските проходи на Южния остров в Нова Зеландия град Торндайк и огромната ферма с плодородна земя недалеч от него се оказват откъснати от света. От бедствието се възползват загадъчният американски милиардер Робърт Лемойн, решил да построи във фермата бункер и да се спаси в него, когато настъпи краят на света, и Мира, вдъхновителка на „Бърнамският лес“, група младежи идеалисти, в която има нещо от анархизма, филантропията и хипарството и която се опитва да се занимава на ръба на закона с екологично чисто селско стопанство. Макар да са на двата полюса на политическия спектър, баснословно богатият Лемойн е заинтригуван от Мира и съмишлениците й и решава да им помогне, защото на пръв поглед имат общи врагове. Но сблъсъкът на идеи и идеали е неизбежен. И след него остават трупове…

„Италианската балерина“ от Сорая Лейн

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 26 март 2024 г.
Превод: Пепа Стоилова
Редакция: Ивелина Балтова
Художествено оформление на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Лили е изправена на кръстопът в живота си, когато случайно научава, че баба ѝ е родена в „Домът на надеждата“: място, където неомъжените жени, очакващи дете, са намирали подслон и утеха. В красива кутийка с името на баба ѝ, оставена от вече покойната собственичка на дома, Лили намира изписана на ръка рецепта на италиански и стара балетна програма за миланската „Ла Скала“. Решена да разплете мистерията, младата жена заминава за живописното италианско градче Комо, където ще работи във винарната на семейство Мартинели. Очарователният син на собственика, Антонио, ѝ помага да се разрови в миналото. Докато научава все повече за баба си и самата себе си, тя неусетно се влюбва в Италия, а и в Антонио. Заедно установяват, че рецептата е за сладкиш, който се предлага от поколения в една-единствена пекарна в градчето Алба. Лили и Антонио заминават за там и се натъкват на сърцераздирателна любовна история, неподвластна на времето и превратностите на съдбата. Разкривайки разтърсващи семейни тайни, Лили се променя, но дали ще се осмели да последва сърцето си и да започне изцяло нов живот?

“Апокрифният живот на Франциск от Асизи” от Масимилиано Фели

Издава: “Персей”
Дата на публикуване: 27 март 2024 г.
Превод: Весела Лулова Цалова

За книгата: Франциск от Асизи е най-почитаният светец и покровител на Италия, в чест на който настоящият римски папа прие името му. На него е наречен и американският град Сан Франциско. Свети Франциск е основател на Францисканския орден и човекът, който променя Църквата през 13. век, като я връща към корените й и истинските послания на Христос. А историческият роман разказва, че Франциск е бил човек от плът и кръв, с младежки прегрешения и страсти. Роден е в семейството на богат търговец от Асизи. Като млад мъж той води разгулен живот, върши недобри дела с бандата си и мечтае да стане рицар. Участва в битката на Асизи с Перуджа, едва не е убит и попада в плен. Когато се завръща у дома обаче, преживява духовен катарзис. Раздава имуществото си на бедните и това кара баща му да го лиши от наследство. Възстановява със собствените си ръце изоставена църква край Асизи. Започва да води евангелски живот в бедност, следвайки примера на Христос. Помага на болни, страдащи и изоставени, което понякога го прави неразбран и осмиван, включително и от папата, но създаденият от него орден става все по-популярен. Получава стигми (раните на Христос при разпятието). Две години след смъртта си през 1226 г. е канонизиран за светец.

„Клитемнестра” от Костанца Касати 

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 27 март 2024 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров 
Превод: Божана Славева
Редактор и коректор: Мария Венедикова
Художник на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Древна Елада изгрява в нова светлина сред страниците на един от най-популярните исторически романи на последното десетилетие – завладяващия разказ за смелостта на една майка, убийца, царица – „Клитемнестра“ на Костанца Касати! Певците пеят песни за подвизите на царете, но умело забравят престъпленията им. Касапницата на войните се превръща във величав разказ за доблест и героизъм, а дворцовите интриги остават в сянката на славата. За цариците не пее никой. Тяхната роля остава в сянка, а делата им биват забравени. Освен когато царицата е толкова велика или извърши нещо така ужасно, че да заслужи безсмъртие в песен. Клитемнестра е такава. А това е нейната история.

“Вакантен пост” от Дж. К. Роулинг

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 27 март 2024 г.
Превод: Венцислав К. Венков

За книгата: Когато Бари Феърбрадър умира на четирийсет и няколко години, градчето Пагфърд изпада в шок. На пръв поглед Пагфърд е олицетворение на английската идилия с калдъръмения си пазарен площад и древното абатство, но онова, което се крие зад красивата фасада, е град на бойна нога. Богати воюват с бедни, юноши воюват с родителите си, съпруги – със съпрузите си, учители – с учениците си… Пагфърд не е онова, което изглежда. А овакантеното от Бари място в градския съвет скоро разпалва най-голямата война, която градът е виждал. Кой ще вземе връх в избори, заредени със страсти, подмолност и неочаквани разкрития? „Вакантен пост“, големият роман за малкото градче, е първият роман за възрастни на Дж. К. Роулинг. Той е дело на една неподражаема разказвачка.

“Елена от Троя” от Бетани Хюз

Издава: “Локус”
Дата на публикуване: 27 март 2024 г.
Превод: Людмила Андреева

За книгата: „Почитатели на Хубавата Елена, радвайте се! Новата книга на Бетани Хюз ви дава всичко, което някога сте искали да знаете за лицето, което пусна на вода хиляди кораби. Дълго, дълго време няма да има друга книга за Елена, защото госпожа Хюз блестящо и изчерпателно е обхванала (или трябва да кажа „разкрила“) темата от повече ъгли – романтични, исторически, археологични, митологични, психологични, – отколкото дори Парис би могъл да мечтае.” Стивън Пресфийлд, автор на бестселъри

„Влиянието на науката върху обществото“ от Бъртранд Ръсел

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване:
28 март 2024 г.
Превод: Александра Трайкова
Редактор: Вера Янчелова

За книгата: Много от революционните ефекти на науката и технологиите са очевидни сами по себе си. Още през 50-те години на миналия век обаче Бъртранд Ръсел изтъква някои отрицателни аспекти на научните иновации, които вместо да допринасят за човешкия прогрес, го възпрепятстват. Едновременно проницателен и инакомислещ, Ръсел твърди, че науката е в състояние да предложи на света невиждано досега благополучие, но само ако глобалните ресурси бъдат разпределени равномерни, властта – съсредоточена в едно-единствено световно правителство, раждаемостта – вместена в разумни граници, а войната – премахната. Макар Ръсел да признава, че това е трудна задача, остава оптимист за състоянието на човечеството, представяйки го като безкрайна надпревара „между находчивост по отношение на средствата и глупост по отношение на целите“. Вярва обаче, че в крайна сметка ще изберем пътя на разума.

„Защо E=mc²?“ от Брайън Кокс, Джеф Форшоу

Издава: „Рива“
Дата на публикуване: 28 март 2024 г.
Превод: Або

За книгата: Какво всъщност означава E = mc²? Обяснявайки и опростявайки понятията за енергия, маса и светлина, проф. Брайън Кокс и проф. Джеф Форшоу демонстрират как структурата на самата природа се съдържа в това уравнение. Енергията и масата са взаимозаменяеми, точно както са доларите и еврото, а обменният курс е скоростта на светлината на квадрат. Как, за Бога, Айнщайн е стигнал до това заключение? И как може скоростта на светлината да си проправи път в уравнение за връзката между енергия и маса? Как една формула подготвя разбирането ни за работата на Вселената? Защо светят звездите? Защо ядрената енергия е толкова по-ефикасна от тази на въглищата или петрола? Какво е масата? Последният въпрос ще ни отведе в чудния свят на елементарните частици, които ни отварят нови простори за разбирането на Вселената, част от която сме. По пътя ще посетим мястото на един от най-големите научни експерименти, провеждани някога: небезизвестния Голям адронен колайдер, гигантски ускорител на частици, способен да пресъздаде условията, съществували части от секундата след Големия взрив.

„Съновидения“ от Борислав Игнатов

Издава: “Фондация Емили”
Дата на публикуване: 28 март 2024 г.
Редакция: Диляна Ангелова
Дизайн на корицата: Борислав Игнатов

За книгата: „Когато се събудих ме нямаше.“ Как знаем кога спим и кога сме будни? Как можем да различим илюзията от реалността, заблудата от истината? Как можем да сме сигурни кое е сън и кое не е, след като сънищата винаги са толкова убедителни? В дебютната си концептуална стихосбирка „Съновидения“ младият писател Борислав Игнатов изследва в дълбочина тези въпроси и се опитва да намери техните отговори. В книгата душата поема на пътешествие през различни измерения и животи, умира и се ражда, трупа опит посредством случванията в безброй битиета. Всяка от творбите се преплита с останалите, гъне се в динамичен танц от безкрайна взаимосвързаност, като жив лабиринт който непрестанно променя своята форма и предоставя нови и нови комбинации от тайни проходи, знаци и превъплъщения. „Съновидения“ е опит на духа да погледне сам себе си отстрани, обективно, да обхване едно необхватно пътешествие от позицията на статичен наблюдател. И подобно на змията, захапала опашката си, да продължи да наблюдава това пътешествие, докато всички уроци не бъдат научени и всичко, което е, не се претопи в безкрайната светлина. И после всичко ще започне отначало.

“Трактат за кихането и няколко неразположения“ от Боян Крачолов

Издава: “Нике”
Дата на публикуване: 29 март 2024 г.
Редакция: Полина Шукадарова
Дизайн на корицата: Андреа Попйорданова

За книгата: Това е втората книга на театралния режисьор Боян Крачолов. Сред историите в тази книга читателят ще срещне такива за неуспешни (но и няколко успешни) любови; за тяло, което прави каквото си иска, без да го е грижа за притежателя му; за нестабилни спомени; за дявол-бръснар; за страстта, до която може лятната жега да доведе един нищо неподозиращ човек; за самотата, която се катери по чуждите палатки, както и много други. Всички те описват неразположения от всякакъв вид, род и характер. И по тази причина разказите са насочени най-вече към онзи човек, който се усеща непринадлежен. Който не може да се побере нито в света си, нито във времето си, в спомените или в любовите си. И който въпреки всичко вярва, че един ден ще намери нещо, което да нарече „дом“.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.