fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 7 април 2018 г.

9 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Забранете тази книга“ от Алън Грац

Издава: „СофтПрес“
Дата на публикуване: 2 април 2018 г.
Превод: Елена Павлова
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: Книга за книгите, която ще ви замисли, ще ви разсмее и ще ви припомни истинската магия на четенето. Историята на деветгодишната Ейми Ан и нейната любима книга е история за големите победи, на които е способен всеки от нас, дори да е само хлапе.

„Жената на прозореца“ от Ей Джей Фин

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 5 април 2018 г.
Превод: Анна Тодорова-Ганева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: „Жената на прозореца” на Ей Джей Фин дебютира на първо място в класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и остана на тази позиция цели четири седмици. Дебютният трилър на автора, чието истинско име е Даниел Малори, беше посрещнат с позитивни рецензии от писатели като Стивън Кинг и Джилиан Флин. Още преди американската му премиера правата на романа бяха продадени за над 36 територии, както и за филмиране – от FOX.

„Код за успех: Опростявай” от Ричард Кош и Грег Локууд

Издава: Locus Publishing
Дата на публикуване: 2 април 2018 г.
Превод: Добринка Кръстева
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: Популярният автор на над 20 бизнес издания и успешен сериен предприемач Ричард Кош разкрива нова стратегия за оптимизация на продуктите и работните процеси във всяка компания в новата си книга “Код за успех: Опростявай”, написана в съавторство със серийния предприемач Грег Локууд. Според авторите именно опростяването е начинът компаниите да предложат висока стойност срещу пари и така да накарат пазара да се разрасне хиляди или дори милиони пъти.

„Енциклопедия на отровите“ от Евгения Талева, Гергана Ингилизова, Теменуга Пенчева

Издава: „Милениум“
Дата на публикуване:  4 април 2018 г.
Дизайн на корицата: Венета Атанасова

За книгата:  Макар и опасна, темата за отровите е изключително актуална и днес, затова по нея не бива да се мълчи. Тази книга събира най-известните и силни токсични вещества, съответните препоръчвани антидоти, както и любопитни факти, свързани с използването на летални дози в живота и в изкуството. С нейна помощ читателите сами ще могат да разпознават симптомите на отравянията и ще знаят как действат в случаи на остри интоксикации.

„Последен изход“ от Федерико Аксат

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 5 април 2018 г.
Превод: Елена Маркова
Дизайн на корицата: Росен дуков

За книгата: Феноменалният аржентински писател Федерико Аксат създава роман, в който Тед Макей притежава всичко в лицето на любяща съпруга, лъскав дом, деца и кариера. Същият човек обаче изгубва всичко в лицето на зловещия мозъчен тумор. Романът прецизно влиза в човешката психика и поставя болезнените въпроси за смисъла на живота и смъртта като последен изход.

„Дългият път надолу“ от Джейсън Рейнолдс

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 7 април 2018 г.
Превод: Иванка Ангелова
Редакция: Радомир Мирчев
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов

За книгата:  Страховит, завладяващ и сърцераздирателен роман в стих. История за пътуването между болката и гнева, между живота и смъртта, между неписаните правила и собствения избор. По-големият брат на Уил е прострелян. Убит. Скръбта е огромна, трудна за преглъщане, а в квартала властват Правилата. Не плачеш. Не доносничиш. Убиваш. Независимо от всичко…

„Късното шоу“ от Майкъл Конъли

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 4 април 2018 г.
Превод:Владимир Германов

За книгата: Рене Балард работи в Холивуд – нощната смяна. Започва много разследвания, но довежда докрай малко, защото всяка сутрин трябва да предаде работата си на дневната смяна. Това е разочароващо за нея – тя е отличен детектив. Изпратили са я в нощната смяна, защото е подала оплакване за сексуален тормоз. Една нощ обаче Балард се сблъсква с два случая, с които не иска да се раздели.

„Пътеписи за душата на България“ от Ивинела Самуилова

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 3 април 2018 г.
Редакция: Ивелина Балтова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: „Пътеписи за душата на България“ не е просто пътеводител. Всеки разказ за пътешествията на авторката до различни кътчета на страната носи дълбоко послание. Неочакваните срещи по пътя, поетичното преживяване на природата, провокативният поглед към историята, задълбоченото вникване в традицията, споделените съкровени мисли и искрената емоция ни повеждат към дълбините на душата на България.

„Градът в алена пелерина“ от Аслъ Ердоган

Издава: „Парадокс“
Дата на публикуване: 4 април 2018 г.
Превод: Азиз Шакир-Таш
Дизайн на корицата:
Стефка Сиракова

За книгата: Изданието излиза у нас 20 години след написването си и броени дни след като писателката бе приета във френския „Орден на изкуствата и буквите”. В „Градът в алена пелерина“ Йозгюр е бедна, гладна и на ръба на психически срив, с едно-единствено оръжие срещу Рио: да напише града, който ѝ е отнел всичко. Докато четем фрагментите от нейния незавършен роман (правилно се досещате, заглавието му е „Градът в алена пелерина“), който се превръща в „роман в романа“, нейната лична история постепенно добива контури.

„Балада за Нангияла“ от Младен Енчев

Издава: „Кръгозор“
Дата на публикуване: 2 април 2018 г.

За книгата: „Балада за Нангияла“ изследва отношението на литературата за деца към смъртта и функциите, които тази литература възлага на темата в процеса по изграждането на детската личност. Като проследява и анализира дидактични четива от периодиката и читанките, творби на българската класика за деца, както и известни произведения на чужди писатели от последния век и половина, авторът събира в литературоведски фокус психология, педагогика, културология и социология, за да покаже как е отразявана и какво развитие на употребите си е претърпяла темата за смъртта през годините.

„Девети ноември“ от Колийн Хувър

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 3 април 2018 г.
Превод: Диана Кутева 

За книгата: B дeня, пpeди дa ce пpeмecти в дpyг гpaд, Фaлън cpeщa Бeн – млaд тaлaнтлив пиcaтeл. Heнaвpeмeннo възниĸнaлoтo пoмeждy им пpивличaнe ги пoдтиĸвa дa пpeĸapaт зaeднo пocлeдния дeн нa Фaлън в Лoc Aнджeлиc и нeйният нacитeн cъc cъдбoвни пpeживявaния живoт ce пpeвpъщa в твopчecĸoтo вдъxнoвeниe, ĸoeтo Бeн винaги e тъpcил зa cвoя poмaн.

„Четем Стивън Кинг“ от Брайън Джеймс Фрийман

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 2 април 2018 г.
Превод: Елена Павлова
Дизайн на корицата: Рей Русото

За книгата: Известни писатели, режисьори, сценаристи описват своите срещи с Маестрото на хоръра. Те са белетристите Клайв Баркър, Стюарт О`Нан, Ричард Чизмар, Кевин Кюгли, Бев Винсънт и Джак Кечъм, изследователите на Кинг Робин Фърт и Роки Ууд, режисьорите Франк Дарабонт и Мик Гарис, Майкъл Колингс, Джъстин Брукс, Ханс-Оке Лиля… Всеки от тях има своя гледна точка към творчеството на Краля. Безценна колекция от размисли, впечатления и преживявания, събрана и подредена от автора на хоръри Брайън Джеймс Фрийман.

„Как Лора се научи да брои до десет“ от Сотир Гелев

Издава: „Ентусиаст“
Дата на публикуване: 2 април 2018 г.
Художник на корицата: Сотир Гелев

За книгата: Една котка на име Сергей Есенин, чудовище с два зъба, три кофи с диаманти, четири фалшиви златни монети, пет цветни феи, шест малки мишки, седем сребърни копчета, осем паяшки крачета, девет гъби манатарки и десет камъка. Не, това не са съставките на рецепта за много съмнителна супа, а всичко, което превръща новата книжка на Сотир Гелев „Как Лора се научи да брои до десет“ в необходимото четиво за всяко дете, търсещо приключения.

„Гладният прилив“ от Амитав Гхош

Издава: „Жанет 45“
Дата на публикуване: 3 април 2018 г.
Превод: Герасим Й. Славов
Редакция: Емилия Ничева-Карастойчева
Художник на корицата: Люба Халева

За книгата: Между морето и бенгалските равнини на източния бряг на Индия лежи огромен архипелаг. Някои от островите са огромни, други – не по-големи от пясъчна дюна; някои са съществували от зората на историята, други са се появили едва вчера. Това е Сундарбан – „красивите земи“. Първата книга на български на един от най-награждаваните съвременни индийски автори Амитав Гхош е пътешествие не само в дебрите на една загадъчна и непозната земя, но и в една далеч по-мрачна и непознаваема джунгла – тази на човешкото сърце.

„Сън и екзистенция 2” от Анри Малдине и Роланд Кун

Издава: „Критика и хуманизъм“
Дата на публикуване: 5 април 2018 г.
Превод: Светлана Събева, Паула Ангелова
Съставител: Антоанета Колева
Художник на корицата: Яна Левиева

За книгата: След Първа част на издателския проект „Сън и екзистенция“, в който Мишел Фуко коментира по посока на радикално нова теория на въображението Лудвиг Бинсвангер и основополагащия му за екзистенциалната психиатрия и антропология текст „Сън и екзистенция”, в тази Втора част издателство „Критикаи хуманизъм“ представя коментарите над същия жест на философа Анри Малдине и на психиатъра Роланд Кун, свързани по много и различни теоретични и човешки начини с Бинсвангер и с Фуко.

Ако искате да включим и Ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.