fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 7 юли 2024

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Касапина и Черния дрозд“ от Брин Уивър 

Издава: “Сиела”
Дата на публикуване: 1 юли 2024 г.
Отговорен редактор: Мирослав Александров
Превод:
Милена Ташева
Редактор:
Мария Венедикова
Адаптация на оригинална корица и предпечат:
Фиделия Косева

За книгата: Кърваво-шеметно-забавно-романтичният роман „Касапина и Черния дрозд“ на Брин Уивър, който буквално взриви социалните мрежи, е вече в книжарниците, а вие не сте готови за коктейла от смях, убийства и любов, поднесен на страниците му! Шансът да си сериен убиец, който преследва и убива други серийни убийци, не е никак голям. Шансът да срещнеш друг сериен убиец, който преследва и убива серийни убийци – доста по-малък. Шансът да станете най-добри приятели, които се срещат всяка година и играят убийствена игра на надмощие – съвсем нищожен. А да се влюбите – тотално невъзможен.

„Момичетата от пансиона“ от Симон Сейнт Джеймс

Издава: „Benitorial“
Дата на публикуване: 1 юли 2024 г.
Превод: Майре Буюклиева
Редакция: Йоана Йорданова
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов, Kontur Creative

За книгата: „Момичетата от пансиона“ е съвършена смесица от мистерия със свръхестествен елемент и психологически съспенс, която се простира от един век към друг, преплитайки историята на четири съквартирантки в зловещия „Айдълуайлд Хол“, сплотени от споделените помежду си страхове, и тази на журналистката Фиона Шеридън, чиято сестра е открита мъртва до изоставената сграда на пансиона шейсет години по-късно. Мрачните истини се разкриват пласт след пласт, а Симон Сейнт Джеймс с елегантност и грация въвлича читателите в мрежа от тайни, която едновременно завладява и тревожи, вълнува и смразява кръвта.

„Последният дявол“ от Ричард Озмън

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 2 юли 2024 г.
Дизайн на корица: Радослав Донев

За книгата: В „Последният дявол“ шокираща новина застига криминален клуб „Четвъртък“. Стар приятел от антикварния бизнес е убит и заедно с живота му е отнет опасен пакет. Четиримата приятели, които вече преживяха доста, веднага са готови за действие и започват ново разследване, което ги сблъсква с фалшификатори на произведения на изкуството, търговци на наркотици и интернет измамници. Броят на труповете расте, пакетът все още е в неизвестност, а неприятностите ги следват плътно по петите. Възможно ли е късметът им да се е изчерпал точно сега? И кой е последният дявол, който трябва да умре? Отговорите се крият в четвъртата част от превърналата се в световен феномен поредица на неподражаемия Ричард Озмън. 

„Орехови желания“ от Мануела Инуса

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване:
2 юли 2024 г.
Превод: Емилия Драганова
Редакция:
Деметра Димитрова
Художествено оформление на корицата:
Тодор Пунгеров

За книгата: Виктория живее в любимата си ферма за орехи, собственост на семейството ѝ от поколения. Откакто майка ѝ е починала и баща ѝ е претърпял операция, на нея се пада отговорната задача да стопанисва фермата. А това невинаги е лесно нито в емоционален, нито във финансов план. Монотонното ѝ ежедневие е нарушено, когато известният писател Лиъм Сандърс иска да направи проучване за новия си роман именно в идиличната ферма за орехи и е готов да заплати голяма сума, за да прекара следващите месеци в старото им бунгало. Присъствието на чаровния млад мъж кара сърцето на Виктория да бие необичайно ускорено. И тогава изведнъж на прага се появява отдавна избягалата сестра на Виктория заедно с проблемите си. Скоро отново прехвърчат искри между сестрите и Виктория трябва да събере сили, за да помогне на семейството си, но и да не изпусне шанса си за лично щастие.

„Брий и неговото момче“ от Клайв Стейпълс Луис

Издава: “Труд”
Дата на публикуване: 2 юли 2024 г.

За книгата: В историята Шаста вярва, че е обикновено рибарско момче до деня, в който разбира, че не е син на рибаря Арлийн. Той взема смелото решение да избяга от суровия Калормен и да стигне до вълшебната страна Нарния. Заедно с верния си кон Брий, едно странно момиче и нейната кобилка, Шаста се отправя на пътешествие, изпълнено с премеждия, приключения и оживяващи и сбъдващи се легенди. Брий и Шаста използват фразата „Нарния и Севера“ като техен „обединителен вик“, докато бягат от живота си в Калормен. И двамата са мотивирани от дълбок копнеж да намерят пътя към истинската си родина.

“Благодатна земя“ от Пърл Бък

Издава: “Изток-Запад”
Дата на публикуване: 4 юли 2024 г.
Превод: Огняна Иванова
Редактор: Любен Козарев

За книгата: Тази книга ще ви пренесе в Китай през двайсетте години на ХХ век – място, екзотично като обстановка и нрави, но събитията, връхлетели семейството на героя, правят историята толкова човешка и покъртителна, колкото и навсякъде другаде по света. Сюжетът е изпълнен с драматизъм и неочаквани обрати във времена на глад и смърт, когато хората са се опирали на семейните ценности, за да оцелеят; но и това не ги е застраховало от превратностите в живота.

“Заговорът на мъртвите” от Марин Георгиев

Издава: “Колибри”
Дата на публикуване: 5 юли 2024 г.
Дизайн на корицата: Иво Рафаилов

За книгата: „Заговорът на мъртвите“ на Марин Георгиев е разказ за „междинното българско време“. За едно време, което уж вече го няма, но за което трябва да се свидетелства, искаме ли да разберем какво и как е било. Разказите и свидетелствата в книгата тръгват още преди 1989 г. и епохата на НРБ, но всъщност се трупат като камари от дневници, приписки или писма, утаени в авторовата памет през годините на несвършващия преход. Те са силно пристрастни и остри, често демитологизиращи и дори развенчаващи – така авторът е видял и почувствал хората и събитията, които описва. Някои от героите в тези истории са отдавна забравени, други като Емилиян Станев, Константин Павлов, Ивайло Петров, Тончо Жечев или Вера Мутафчиева изникват в повече от неочаквана светлина за читателя. Ала такова е положението с мемоаристиката: всеки, разгърнал подобна книга, приема да свери часовника си с автора, запазвайки си изричното право на несъгласие. Миналото е реалност, минаваща през различни рецептивни хоризонти.” Тони Николов

„Изкривените“ от Скот Коутън и Кира Брийд-Райсли

Издава: „Издателство Егмонт“
Дата на публикуване: 6 юли 2024 г.
Преводач: Александър Драганов
Редакция: Радка Бояджиева
Коректор: Таня Симеонова
Илюстрация на корицата: © 2017 Scott Cawthon
Дизайн на корицата: Rick DeMonico

За книгата: Втората книга от поредицата “Нощна смяна във „Фреди“ – „Изкривените“, продължава историята на небезизвестната пицария, като разкрива нови, мрачни ужаси, готови да изпълзят наяве… Година след кръвопролитията в старата пицария Чарли се опитва да загърби зловещите спомени. Тя се надява на ново начало, особено след като е приета в желания колеж – вярва, че това е начинът да забрави за маскирания убиец и кръвожадните аниматронни роботи. Тъкмо когато си мисли, че всичко е свършило, в околността са открити няколко трупа. Раните по тях са плашещо познати за младата жена и това я връща в мрачния свят на творенията на баща ѝ. Нещо изкривено е тръгнало по следите на Чарли и тя знае, че ако този път я хване, няма да я пусне.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги от Ozone.bg, като някои от тях ще намерите с отстъпка.