fb
@-книгиНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 8 септември 2019 година

8 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Художничката“ от Мери Бесон

Издава: „ЕМАС“
Дата на публикуване: 4 септември 2019 г.
Превод: Емилия Ничева-Карастойчева
Редакция: Ганка Петкова
Дизайн на корицата: Златина Зарева

За книгата: 1902-ра. Габриеле Мюнтер, която всички наричат Ела, най-сетне е намерила своето място в света на изобразителното изкуство. И своя учител. Родена в Берлин, тя от ученичка знае, че рисуването е нейното предопределение. Но Берлин и близките не могат да й дадат нищо в търсенето на нови изразни средства. Целта е Мюнхен, групата „Фаланга“ на модерни, експериментиращи творци. Там са новите майстори. Там е и руснакът Василий Кандински, геният. А какво по-добро от това да станеш ученичка на най-добрия? А какво по-вълнуващо, ако той те забележи и като жена? 1902-ра. Ела се чувства музата на гения. Получила е двайсет и пет страстни, обещаващи целувки… и разбира, че професорът е отишъл на гарата да посрещне съпругата си Аня от Русия. Съпругата, за която никой не е знаел. 1902-ра. Годината, в която Ела разбира, че се е влюбила безвъзвратно. В женен мъж. В неверен мъж.

„Код – диабет“ от д-р Джейсън Фънг

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 2 септември 2019 г.
Превод: Детелина Иванова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: В „Код – диабет“ д-р Фънг споделя опита и резултатите от създадената от него лечебна програма и дава на читателите едно напълно ново разбиране за болестта. Според него диабет тип 2 е болест на храненето и може да бъде излекуван напълно именно чрез промяна в хранителните ни навици. Без лекарства. Без операции. Без медицински разходи. Написана разбираемо, съпричастно и не на последно място – с чувство за хумор, – тази революционна книга ви насърчава да забравите всички съвети, които сте чували досега относно диабета и неговата нелечима, прогресираща природа. И още днес да стъпите на пътя на изцелението.

 

„Малки сладки лъжи“ от Каз Фриър

Издава: „Милениум“
Дата на публикуване: 2 септември 2019 г.
Превод: Маргарита Терзиева
Редакция: Теменуга Пенчева
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Всеки има тайни, които предпочита да останат погребани завинаги. В усърдието си издълбава за тях тъй дълбока дупка, че – без да ще – сам пропада в нея… На 31 май 1998 година в невзрачно ирландско градче изчезва красавицата на випуска Мериан Дойл. Приятелите й решават, че своенравната девойка е избягала от проблемите вкъщи в търсене на приключения, а и полицейското разследване не дава резултат. Случаят е изоставен, но не и от малката Катрина Кинсела, която знае, че баща й е излъгал пред служителите на реда… Осемнайсет години по-късно Кат вече е детектив и онази лъжа все още не спира да я тормози. Съмненията й се засилват, когато на метри от бара на баща й е открит труп, който разследващите идентифицират като Мериан Дойл. Каква тайна е отвела изчезналото момиче до бара на татко й?

 


Издава
: „Ракета“
Дата на публикуване: 4 септември 2019 г.
Илюстрации: Мира Мирославова
За книгата: Лиско знае от майка си, че каквото и да му се случва, никога не бива да се отчайва. Ето защо, когато орелът Каменар го отвлича, симпатичният ни герой е мъничко уплашен, но и безкрайно удивен от новите хоризонти, които му се разкриват.Междувременно задружните животни от Тихата гора провеждат свое разследване с безброй неочаквани обрати, за да разплетат мистерията с изчезването на любопитното лисиче.С поредицата за приключенията на Лиско, Борис Априлов създава литературно съзвездие, достойно за компания на класики като „Мечо Пух“ и „Пипи Дългото чорапче“. Историите за лисичето, любими и на деца, и на възрастни, отново оживяват с твърди корици и цветни илюстрации, а „Приключенията на Лиско в гората“е първата книга от поредицата.

„Странстващият албатрос“ от Деметра Дулева

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 3 септември 2019 г.
Редакция: Валентин Георгиев
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Габриела слиза на Северната гара в Брюксел с малко багаж, китарата на Нико и една черна котка. Но храброто й пътуване, изпълнено с неочаквани срещи и странни премеждия, едва сега започва. Животът в крайните квaртали на София, Брюксел и Париж може да е удивително еднакъв. Защото най-трудно навсякъде е това, което Габриела единствено търси: да бъде отново щастлива…

„Нашите мастилени сърца“ от Кристъл Съдърланд

Издава: „Enthusiast“
Дата на публикуване: 3 септември 2019 г.
Превод: Мария Чайлд
Дизайн на корицата: Биляна Славкова

За книгата: Хенри Пейдж е киноманиак и безнадежден романтик. Той чака любовта като на забавен кадър, любовта, от която сърцето замира и нищо друго вече не е от значение. Така че последният човек, в когото допуска, че може да се влюби, е Грейс. Грейс Таун не е обичайната филмова героиня. Облича се в размъкнати момчешки дрехи, мирише така, сякаш не се е къпала от седмици, и се подпира с бастун, докато ходи. Тя не се покрива с ничия представа за момиче мечта, но Хенри не може да спре да мисли за нея. Има нещо прекършено у Грейс. Душата ѝ е пропукана от мрачните тайни на нейното минало. И единственото, което Хенри иска, е да ѝ помогне да „се събере“ отново и да се превърне в жизнерадостното и усмихнато момиче, което е била. Но дали Грейс ще го допусне до себе си? И достатъчна ли е любовта, за да извади от мрака едно наранено сърце? Джон Грийн се среща с Рейнбоу Роуъл в този сърцераздирателен разказ за горчиво-сладката първа любов.

„Милениум. Тя, която трябваше да умре“ от Давид Лагеркранс

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 5 септември 2019 г.
Превод: Любомир Гиздов

За книгата: Бездомен мъж е открит мъртъв в парк в Стокхолм. Смъртта му изглежда като поредния нещастен случай, но според съдебната лекарка Фредрика Нюман нещо не се връзва – и тя решава да се обади на Микаел Блумквист. Микаел моли Лисбет Саландер за помощ. Само че Лисбет е заминала за Москва, за да си разчисти сметките със сестра си Камила веднъж завинаги. Решила е, че повече няма да бъде преследвана. Тя ще бъде тази, която преследва.

 

„Инспекцията” от Джош Малерман

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 5 септември 2019 г.
Превод: Паулина Мичева
Редакция: Благой Д. Иванов
Дизайн на корицата: Живко Петров

За книгата: Наричат ги Азбучните момчета. Всяко от тях е на 12 години. Всички заедно живеят в отдалечена от цивилизацията кула, насред гъсти иглолистни гори. Децата никога не са напускали своя дом. Не познават живота такъв, какъвто е. Изолацията им е абсолютна и задължителна, наложена от техния наглед грижовен и авторитетен Б.А.Щ.А. Първоначално дръзкият и морално спорен експеримент върви по план… докато един ден момчетата не започват да си задават въпроси, да подлагат на съмнение правилата, да се бунтуват срещу своя умален свят… Готови ли са обаче за суровата истина, която ги очаква в края?

„Пътешествие… Като на кино“ – Андрю Маккарти и Дон Джордж

Издава: „Вакон“
Дата на публикуване: 4 септември 2019 г.
Превод: Мария Демирева
Редакция: Гергана Рачева
Корекция: Севда Драгоева
Адаптация на корицата: Аделина Бонева

За книгата: „Основната идея зад този сборник е съвсем проста: актьорите са разказвачи на истории още от времената на древните гърци. А откакто Холивуд излезе извън рамките на киностудиата, тези разказвачи пътуват до отдалечи кътчета на планетата, за да разказват своите истории. „Холивудските типажи“ са номади, от една страна заради работата си, но често и по природа. Актьорите пътуват с широко отворени очи и наострени уши – понякога го правят несъзнателно, друг път нарочно. Те постоянно търсят характери,вглеждат дори в най-малките детайли от поведението на хората или промените на гласа им, събират цялата тази информация, за да си я припомнят след време и да използват в някоя роля.

„13 за късмет“ от Агата Кристи

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 2 септември 2019 г.
Превод: Колектив
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: В „13 за късмет“ са включени разкази с участието на емблематичните герои на Кристи – Еркюл Поаро, госпожица Марпъл, Харли Куин, Томи и Тапънс и инспектор Евънс! Всеки със своя специфичен стил, обаяние и метод за разкриване на най-заплетените престъпления.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на martina.lambova@gmail.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.