fb
НовиниПо света

Ново проучване разкрива безсмъртната любов към хартиените книги

3 мин.

Хартиената книга все още е кралицата сред форматите за четене, като нейната челна позиция остава непокътната дори след появата на електронните и аудиоизданията и всички предимства, които могат да предложат. Това беше доказано, може би за сетен път, в скорошно проучване, проведено от производителя на хартия Stora Enso, което разкри, че впечатляващите 65% от участниците предпочитат книгата във физически вид, пише Good e-Reader. За сравнение, както съобщава WhatTheyThink, 21% казват, че предпочитат електронни книги, докато 14% избират аудиокниги.

„Тези резултати потвърдиха очакванията ни, че пазарът на физически книги ще остане силен, което е добра новина за нашите клиенти на печатници и издателства. Но имаше някои изненадващи резултати от анкетираната най-млада група (16 – 24 г.), където 70% казаха, че предпочитат физически пред електронни книги“, коментира Джонатан Бейкуел от Stora Enso.

Проучването обхваща 2 400 читатели в САЩ, Франция, Германия и Обединеното кралство от всички възрастови групи. Участниците казват, че предпочитат печатни книги заради външния им вид и усещането, което предлагат. Голяма част споделят, че просто обичат миризмата на хартиените книги. Също така, сред всички анкетирани, френските читатели изглежда имат най-силен афинитет към физическите книги, като художествените книги са техният най-голям фаворит.

Въпреки това фактът, който може да ни изненада, е, че във възрастовата група от 16 до 24 години, 70% заявяват, че предпочитат физическите книги пред техните дигитални двойници, когато очакванията ни са съвсем различни. Това може да се дължи до голяма степен на търсенето на манга книги, както и на тийнейджърските романтични книги, които напоследък отчитат скок в търсенето.

По-възрастните читатели пък предпочитат хартиените книги, когато става въпрос за издания, свързани с развитието на човешкия потенциал. Това може да се обясни със скорошната пандемия, когато локдауна се оказа и най-подходящият момент за тези хора да се вгледат в себе си и да разкрият скрития си потенциал. И докато хората нямаха достъп до физически книги, било от библиотеката или книжарниците, електронните книги изпревариха продажбите на печатните книги, макар че това беше краткотрайно явление, като се има предвид, че печатните книги направиха невероятно завръщане, след края на пандемията.

Въпреки това голяма част от участниците в проучването твърдят, че са по-склонни да четат физически книги по време на пандемията, тъй като ненавиждат да продължават да се взират в екрана дори за четене на книги, след като правят същото по цял ден, било то за учене или работа. 63% от анкетираните казват, че четат повече по време на пандемията. Това включва 70% в САЩ и Обединеното кралство. В същото време 64% от младежите (76% в САЩ и 73% в Обединеното кралство) споделят, че са чели повече по време на пандемията.

Въглеродната неутралност е друг фактор, на който мнозина заявяват, че обръщат внимание, когато купуват книга. 61% от анкетираните, което включва и 70% от младежите, заявяват, че са готови да плащат повече за закупуване на книги с неутрално въглеродно съдържание.