fb
БиблиотекитеНовини

Обществената библиотека в Ню Йорк планира реновиране за $317 млн.

2 мин.
Поглед отвътре на Обществената библиотека в Ню Йорк

Обществената библиотека в Ню Йорк обяви мащабен план за обновяване на базата на стойност 317 млн. долара, научаваме от Publishers Weekly. Той е дело на холандската архитектурна компания Mecanoo в съдружие с експерти по библиотечен дизайн от Beyer Blinder Belle, Ню Йорк. Реновирането ще обхване култовата сграда Schwarzman Building, разположена в Манхатън. Според говорители на библиотеката планът ще създаде 20% повече пространство за изследователски центрове, изложби и образователни програми.

Директорът на Библиотеката Тони Маркс обяви, че цялата сума за проекта е осигурена от частни спонсори. Забележителното е, че планирането се базира на проучване от страна на двете архитектурни компании, възложено по поръчка на библиотечното настоятелство и изследващо възможностите за най-пълноценно оползотворяване на повече от 16 000 кв.м. налична площ. В резултат на проучването седемте етажа ще бъдат функционално преустроени, като долните ще продължат да са отворени за изложби и посещения, а горните ще бъдат предназначени за по-тихи, уединени мероприятия и научна работа.

Тони Маркс коментира в свое изявление пред медиите:

В продължение на повече от век Schwarzman Building е място, символизиращо свободния достъп до информация, и неуморен защитник на културните ценности и световното знание. Наша отговорност е да запазим архитектурното чудо на библиотеката, както и ролята й на важно градско пространство. Същевременно трябва да я подготвим да служи по най-добрия начин на гражданите през следващото столетие.

Обществената библиотека в Ню Йорк е открита през 1911 г. и е съставена от 92 локации, включително изследователски и библиотечни клонове в Бронкс, Манхатън и Стейтън Айлънд. Посетителите й имат свободен достъп до близо 53 млн. експоната, което я превръща във втората най-голяма библиотека в САЩ след тази на Конгреса и четвърта в световен мащаб. Годишно около 18 млн. души посещават физически клоновете й, а в пъти повече са потребителите на онлайн базата данни. Библиотеката разчита на обществено и частно финансиране.

Видео с плана за реновиране може да гледате тук: