fb
НовиниПо света

Обявиха носителите на наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ за 2024 г.

2 мин.

Писателят Хайнц Яниш от Австрия и илюстраторът Сидни Смит от Канада са носителите на наградата „Ханс Кристиан Андерсен“ за 2024 г.,  стана ясно на официална церемония по обявяване на победителите, която се проведе в рамките на Панаира на детската книга в Болоня.

Хайнц Яниш твърди, че „нищо не е твърде малко за литературата“. Той е роден през 1960 г. в Бургенланд, недалеч от унгарската граница, а сега живее във Виена. Според журито Яниш е майстор на кратката форма, която оставя поле за въображението на читателите. Въпреки че много от творбите му са хумористични, дори понякога абсурдни, той има философски елемент в писането си. Произведенията му са универсални и се харесват на деца и млади хора навсякъде. Освен това приносът му към литературата е огромен не само чрез писането му, но и чрез многото му четения, работилници по литературно и творческо писане за деца и възрастни, включително творчески работилници за млади художници с увреждания.

Сидни Смит е роден през 1980 г. в провинцията на Нова Скотия, където живее и в момента, след като е прекарал няколко години в Торонто. Журито отбеляза, че работата на Смит е сравнима с визуален разказ или кратка музикална памет, което отразява твърдението му, че слушането е начинът, по който той подхожда към историите. Неговите скромни, но автентични герои са както симпатични, така и нежни. Той използва цвят, за да представи природата, ароматите и историята във всяка книга. Поговорката „по-малкото е повече“ може да се приложи и към всяко негово произведение, тъй като той премахва излишното, за да изрази емоциите. Смит е универсален художник, категорично е заключението на журито.

Отличието на името на писателя Ханс Кристиан Андерсен на IBBY е най-високото международно отличие, което се дава на автори и илюстратори на детски книги, чиито творби имат голям принос за детската литература по света.

Победителите бяха избрани от 10-членно жури, което оценява високо новаторството в работата на всеки кандидат, способността да се види гледната точка на детето, до каква степен произведението подхранва любопитството му и актуалност на произведенията за деца и младежи.

През 2024-а година бяха номинирани 59 кандидати от 33 държави. Краткият списък от шестима автори и шестима илюстратори беше обявен през януари тази година.