fb
НовиниПо света

Оксфорд избира дума на годината с публично гласуване

3 мин.

За първи път думата на годината на Оксфордския речник ще бъде избрана с онлайн гласуване. Тъй като „истинските арбитри на езика“ са „хората по света“, Oxford Languages ​​реши да остави окончателното решение относно думата 2022 в ръцете на англоезичната публика, пише The Guardian.

Онлайн гласуването вече е отворено и през следващите две седмици англоговорящите могат да гласуват, като избират от три думи, избрани от лексикографите на Oxford University Press (OUP), всяка от които се смята, че улавя „настроението и духа на последния година по свой начин”. Думите в краткия списък са goblin mode – „Гоблинският режим“, жаргонен термин, който се отнася до поведение, което е „неизвинително самовлюбено, мързеливо, мърляво или алчно, обикновено по начин, който отхвърля социалните норми или очаквания“; „#IStandWith“, хаштаг, използван за изразяване на солидарност онлайн; и metaverse – „метавселена“, термин, въведен в научно-фантастичния роман на Нийл Стивънсън от 1992 г. „Снежен крах“ за означаване на среда на виртуална реалност, която отбеляза драматичен ръст в употребата през последната година.

Каспър Гратвол, президент на Oxford Languages, каза, че решението да се отвори финалната покана за обществеността отчасти се дължи на живота в „епоха след Covid“.

„През изминалата година светът се отвори отново и в този дух ние отваряме процеса на подбор за дума на годината за любителите на езиците навсякъде“, каза той. „Всички сме участници в развиващата се история на английския език и след като преминахме през още една трудна година, решихме, че любителите на словото ще оценят да бъдат включени в процеса с нас.“

„Думата“ на годината се определя малко по-свободно, тъй като е отворена за жаргонни термини като миналогодишния избор „vax“ (от англ. съкратено за „ваксина“), както и сложни думи и фрази. Изненадата може да дойде от включването на хаштаг в тазгодишния кратък списък, но старши редактор в OUP Фиона Макферсън каза, че докато хаштаговете технически са „стилизирана форма на дума“, те отговарят на условията за думата на годината, защото са „наистина важна характеристика“ на текущото използване на езика. Тя също така отбеляза, че хората са започнали да се позовават на хаштагове както на говорим, така и на писмен английски.

В по-нататъшен ход за ангажиране с обществеността, OUP ще споделя прозрения за граматическото и езиково поведение на трите избора в краткия списък през целия период на гласуване, като същевременно насърчава потребителите на социалните медии да използват хаштаговете #TeamMetaverse, #TeamGoblinMode или #TeamIStandWith.

Гласуването ще приключи на 2 декември, а думата на годината ще бъде обявена на 5 декември.