fb
НовиниПо света

ООН иска прекратяване на делата срещу Арундати Рой

2 мин.

Службата за правата на човека на ООН подкрепя индийската писателка Арундати Рой и иска прекратяване на обвиненията, повдигнати срещу нея и бившия професор от Централния университет на Кашмир Шейх Шоукат Хюсеин, пише Publishing Perspectives. Службата на върховния комисар на ООН Фолкер Тюрк „призовава властите да прекратят делата“, които са били заведени срещу тях в Индия съгласно Закона за предотвратяване на незаконни дейности на страната. Обвиненията са за „антинационални забележки“, които двамата, както се твърди от държавата, са направили относно Кашмир на семинар в Ню Делхи през 2010 г.

Възражението на ООН следва отворено писмо, в което повече от 200 индийски активисти, журналисти и учени призоваха правителството на Моди да оттегли обвиненията.

На фона на обвиненията обаче английскят ПЕН обяви, че индийската писателка Арундати Рой ще получи наградата Pinter. Рой печели наградата „Букър“ за художествена литература през 1997 г. за книгата си „Богът на дребните неща“ (изд. „Жанет 45“, преводач Леда Милева), преведена на около 40 езика.

Наградата Pinter отличава смелостта и свободата на словото сред авторите. Наградата се дава ежегодно на  писател, който живее в Обединеното кралство, Ирландия, Британската общност или бивши места на Британската общност.

Като част от обосновката на журито за нейния избор в английския PEN, журито Халид Абдала пише с особено красноречие: „ Арундати Рой е ярък глас на свободата и справедливостта, чиито думи идват с яростна яснота и решителност вече почти 30 години. Нейните книги, нейното слово, духът, с който живее, са били пътеводна звезда през многото кризи в мрака, пред които е изправен нашият свят след първата ѝ книга, „Богът на малките неща“. Отдавайки почит на Арундати Рой тази година, ние празнуваме както достойнството на нейната работа, така и навременността на нейните думи, които пристигат с дълбочината на нейния занаят, точно когато имаме най-голяма нужда от тях.“

Бивши носители на наградата PEN Pinter:

Майкъл Росен (2023)

Малори Блекман (2022)

Цици Дангарембга (2021)

Линтън Куеси Джонсън (2020)

Лимн Сисей (2019)

Чимаманда Нгози Адичи (2018)

Майкъл Лонгли (2017)

Маргарет Атууд (2016)

Джеймс Фентън (2015)

Салман Рушди (2014)

Том Стопард (2013)

Карол Ан Дъфи (2012)

Дейвид Хеър (2011)

Ханиф Курейши (2010)

Тони Харисън (2009)