fb
НовиниПо света

Панаирът на книгата в Болоня с онлайн издание

4 мин.

Панаирът на детската книга в Болоня ще зарадва книгоиздателите и всички творци, свързани с литературата за деца, със специално онлайн издание тази пролет. Програмата на дигиталния формат на най-престижния форум, посветен на детското книгоиздаване, беше съобщена от организаторите в Международния ден на книгата и авторското право – 23 април. Традиционното издание на панаира трябваше да се състои между 30 март и 2 април, но в края на февруари бе отложено за началото на май поради епидемията от COVID-19 в Италия. Впоследствие то беше окончателно отменено.

Онлайн изданието ще се проведе от 4 до 7 май и ще включва множество дигитални изложби, уебинари, конференции, онлайн присъждане на награди и др. Амбицията на организаторите е чрез онлайн версията да поднесат в пълен обем съдържанието, атмосферата и бизнес възможностите на панаира. Според тях създалата се ситуация представлява уникален шанс за книжния форум да прекрачи тясно професионалните граници и да достигне до широк кръг почитатели на детските книги.

Официалното откриване на платформата ще стартира на 4 май с онлайн конференция на тема детското книгоиздаване в условията на световна изолация и перспективите пред индустрията. Заедно с обновения сайт ще бъде представен и новия блог Fairtales, който ще следи всичко най-важно от панаира в реално време.

Програмата е структурирана около ключовите дейности и теми на форума: изложби, срещи с автори и илюстратори, награди, конференции. Сред иновациите на онлайн изданието е Bologna Children`s Book Fair Global Rights Exchange – хъб за онлайн търговия с авторски права, създаден в сътрудничество с базираната в Щатите онлайн мрежа PubMatch, който ще остане отворен до края на годината.

Онлайн изданието на панаира ще спази традицията да бъдат обявени на живо носителите на няколко от най-престижните награди в областта на детското книгоиздаване: Наградата на Болоня за най-добро издателство на детски книги ( 4 май), Наградата „Стрега“ за най-добра детска книга, за която са гласували близо 2000 деца от над 140 училища (6 май), наградата за млади преводачи In altre parole („С други думи“ – 7 май).

Тази година на изложбите ще бъде отделено специално онлайн пространство – BCBF Galleries. За първи път между 4 и 7 май дигиталната версия на „Изложбата на илюстраторите“ ще бъде достъпна за зрители по целия свят. Изложбата ще включва работи на 76 художници от 24 страни, селектирани през януари т.г. от престижно международно жури измежду 2574 кандидати. През 2018 година сред избраниците в „Изложбата на илюстраторите“ беше младата българска илюстраторка Калина Мухова.

Илюстрация: Андреа Антинори

Съпътстващи изложби в сферата на детската илюстрация ще бъдат авторската изложба на Хасан Мусави, носител на Гран При 2019 от Биеналето на илюстрацията в Братислава; изложба, посветена на десетата годишнина на Международната награда за илюстрация на панаира, която ще представи творби на десет художници – носители на наградата; изложба на дванайсет творби, състезаващи се в Silent Book Contest – Gianni De Conno Award – международен конкурс за книги „без думи“, които преодоляват ограниченията на езика и възрастта, като разказват истории само чрез образи.

Дигиталното пространство предлага допълнителни възможности на Панаира на книгата да отвори врати за още по-широк кръг млади таланти. Прочутата Стена на илюстраторите се завръща в нов виртуален вариант от 4 до 7 май. Илюстратори от цял свят ще могат да публикуват своите визитни картички върху Дигиталната Стена в очакване на потенциални партньорства с издатели. Те трябва само да заявят участие до 29 април, като попълнят регистрационната форма.

Сред темите на конференциите и уебинарите ще бъдат увеличаващият се пазар за комикси и графични романи за деца, различни аспекти на илюстрацията за деца, представяне на наградени книги, близките перспективи пред книжарниците и библиотеките след премахване на ограничителните мерки.

Снимки: bolognachildrensbookfair.com