fb
БлогБлогове

Пътят към Болоня: Какво да очакваме от най-големия панаир на детската книга

2 мин.

Само след месец започва Панаирът на книгата в Болоня – най-голямото книжно изложение на детска тематика, което се очаква и тази година да привлече близо 25 000 посетители. 54-ото издание на Панаира ще се проведе между 3 и 6 април на площ от над 20 хил. кв. м. под мотото “Естествена среда за съдържанието за деца”.

Каталуня и Балеарските острови са почетни гости през 2017 г., а сред акцентите ще бъде и Илюстраторската изложба с близо 400 творби на 75 художници на възраст под 35 години от 26 държави. Един от тях ще получи възможността да изготви визуалната концепция за панаира през 2018 г., каквато е била задачата за настоящото изложение към Даниеле Кастелано.

От 3 до 5 април ще бъде и второто издание на Bologna Digital Media, където иновациите в мултимедийното съдържание за деца ще бъдат представени от световни компании като Google и Amazon, но и от стартиращи бизнеси с революционни решения в областта на добавената реалност (AR), креативните технологии и печатните и дигитални услуги. Специалното събитие за търговия с лицензи – Bologna Licensing Trade Fair, също ще очаква за поредна година своите гости в павилион 31.

Почти веднага след създването си Панаирът на детската книга в Болоня се налага като най-важното международно събитие, посветено на книгоиздаването за деца, а през последните години – и за мултимедия на детска тематика. Там се срещат автори, илюстратори, литературни агенти, издатели, книгоразпространители, печатари, доставчици на съдържание, библиотекари и др.

За пръв път екипите на „Аз чета“ и „Детски книги“ ще бъдат заедно в Болоня, за да отразят най-важните тенденции от детското книгоиздаване в момента и през следващите няколко години. В няколко поредни материала от поредицата „Пътят към Болоня“ ще представим най-важното от предстоящия панаир. Така всички, които планират да посетят изложението, ще могат да изберат най-доброто от програмата за себе си и да открият нови възможности за своите издателства.