fb
Ревюта

Печатната грешка на междувселенския българин

2 мин.

Печатна грешка - Людмила ФилиповаКнига от познато име винаги започваш да четеш с определена нагласа – няма как да се пропусне този момент. За „Печатна грешка“ имах по-скоро надежди – да не се окаже като предишната на Людмила Филипова – анонсирана като „бестселър“ още преди да излезе, а не се хареса на никой от познатите ми (дори и на тези, с които обикновено харесваме едни и същи книги и пак едни и същи – не). Ммм, обичам да не бъда разочарован.

Хуморът в „Печатна грешка“ изглежда логичен и смислово обоснован. Може би не е достатъчно изненадващ, но пък си е предимно хумор. И ако ще очаквате да четете смешна книга, не, това е по-скоро книга на абсурда. Включително си мисля, че и анонсирането на самата книга като „сатира“ е точно такава уловка към това много да внимаваме кой какво за какво ни представя, особено когато го купуваме.

Тук елементите на обществена сатира са свързана като цяло с дейността на хората в научно и икономическо отношение… Големият Всевишен президент иска да ликвидира човечеството, защото нарушава баланса в системата, искайки да бъде безсмъртно и пренаселващо се с китайци. И същевременно се смее на „допотопния“ му научен напредък. Залавят разбира се българин (синоптикът Лефер Балкански от щТВ, внук на Валя Балканска), който пък ги надхитря, заедно със своя лилав извънземен вселенски адвокат, преди това въплътил се в кучето на възлюбената на главния герой – Мая от Новините на щТВ…

Имайте предвид, че човекът през цялото време си мисли, че „американците“ му правят тест, за да преценят дали е добър писател – „ебаси-тия-американци-какво-въображение-имат“ е положението през цялото време, докато Лефер обикаля из вселени, векове и черни дупки заедно с Каси Роси Маралоун и чаровната пералня-асансьор-мегакомпютър…

На практика книгата може да се чете още от 10-годишни, на които със сигурност ще им е смешно в абсурдните ситуации, в които изпадат различните и странни на вид главни герои. По-възрастните пък ще се смеят именно на сатирата, която на практика се смее на почти всичко около нас. Така де, време е сами да се посмеем на Балкан-щината си, няма само другите да ни се смеят.

[ + ]