fb
НовиниПо света

Penguin Random House прекъсват отношенията си с Джеймс Дашнър след обвинения в сексуален тормоз

2 мин.

Penguin Random House прекъсват договора си с Джеймс Дашнър – автор на хитовата поредица „Лабиринтът“, заради обвинения в непристойно сексуално поведение, съобщава Publishers Weekly. Tова е поредният скандал, разтърсил света на юношеската литература. През изминалата седмица обвинения в сексуален тормоз бяха отправени срещу редица знаменити имена в бранша, сред които авторът на бестселъра „13 причини защо“ Джей Ашър и илюстраторът и носител на медала Caldecott Дейвид Диаз.

Изявлението на Penguin Random House гласи:

Random House Children’s Books, Random House Publishing Group и Penguin Random House Audio няма да публикуват каквито и да било бъдещи книги от Джеймс Дашнър.

Новината идва, след като литературният агент Майкъл У. Бурет също преустанови професионалните си отношения си с Дашнър. Той коментира пред Associated Pressче не може да продължи с чиста съвест съвместната си работа с писателя.

На 15 февруари Дашнър публикува извинението си в Twitter:

През изминалите дни преосмислих постъпките си и се разрових в душата си. Някои от изказванията, отнасящи се до мен, са шокиращи и инстинктивната ми реакция беше да се защитя. Също така обаче ме наведоха на размисъл за многобройните жени, които разказаха своите истории и дадоха начало на жизненоважното движение, довело до дискусията за сексуалния тормоз и дискриминацията в книгоиздателската индустрия. Разговарях и с приятели, дълбоко въвлечени в #MeToo и #TimesUp. Вярвам, че всички жертви заслужават да бъдат чути, и съм готов да ги изслушам. Прекарах последните няколко дни във вътрешен размисъл, за да преценя дали и аз не съм станал част от проблема. Мисля, че съм. Не разбирах напълно поставените граници и съотношението на силите.

На 7 февруари авторката на детско фентъзи Ан Урсу публикува в Medium статия, oзаглавена „Сексуалният тормоз в детското книгоиздаване“, която провокира вълната от разкрития в интернет. След като движенията #MeToo и #TimesUp белязаха преломен момент в развлекателната индустрия, подобна промяна, изглежда, очаква и книгоиздаването.

Снимка на публикацията: Penguin Random House