fb
НовиниПо света

„Петата вълна“ с британска награда на младите читатели

1 мин.

petata-valnaПревърналата се в истински хит сред тийнейджърите във Великобритания книга „Петата вълна“ на Рик Янси спечели вота в единствената британска награда, която се връчва след гласуване на младите читатели – Red House Children’s Book Award.

Романът на Рик Янси, разказващ историята на Каси Съливан в окупирана от извънземните планета Земя, се радва на одобрението не само на децата, но и на критиката на Острова. Според британските медии поредицата от три книги, която също ще носи името „Петата вълна“, има потенциал да достигне успеха на „Здрач“ и „Игрите на глада“, създавайки нова мания сред порастващите след вампирските саги и дистопиите. Интересът определено ще става все по-голям, след като стана ясно, че Sony готват екранизация по книгата, продуцирана от звездата от Spiderman Тоби Магуайър.

Red House Children’s Book Award се връчва от 1981 година, а сред носителите на наградата са автори като Дж. К. Роулинг, Роалд Дал Майкъл Морпурго, Патрик Нес и Антъни Хоровиц. Конкурсът се организира от британската Федерация на детските читателски групи и носи това си име от 2001 година.

 

[ + ]