fb
БиблиотекитеНовини

Пилотен проект улеснява достъпа до библиотеките в Шотландия

1 мин.

Шотландия е напът да въведе схема за универсална библиотечна карта, която да разшири достъпа до общо 120 библиотеки и 1.6 млн. книги в страната, съобщава The Bookseller. За начало проектът ще бъде тестван в пет общини, а след оценителен процес на Шотландския библиотечен и информационен съюз ще бъде въведен и в национален мащаб.

Пилотният проект е стартиран в Абърдийн от културния секретар Фиона Хислъп като част от обявената през септември програма на шотландското правителство за периода 2017-2018 г. Финансирането му в размер на 15 хиляди лири е осигурено от правителствения шотландски библиотечен фонд. При успешно реализиране всички притежатели на универсалната карта ще разполагат с безплатен достъп до книги, образователни материали и интернет в библиотеки из цялата страна.

Хилъп коментира:

Библиотеките имат силата да сплотяват общността, помагат в борбата с неравенството, намаляват изолацията и подпомагат местната икономика.

Според председателката на Шотландския библиотечен и информационен съюз Памела Тълох проектът съдържа огромен потенциал, а важността на библиотеките за обществото е универсална. Тълох изтъкна, че фундаменталната и най-отличителна черта на всяка библиотека е тя да бъде отворена за всички.

Всеки е добре дошъл, няма такси за ползване, нито изисквания за възраст, пол или произход. Универсалната карта ще премахне съществуващите бариери между различните доставчици на услуги и, надявам се, ще стимулира повече хора да ползват богатството на мрежата от обществени библиотеки в Шотландия.