fb
Книги и кино

Писател в сянка с награда

1 мин.
pisatel v sianka

pisatel v siankaОчаквано или не съвсем, филмът на полския режисьор Роман Полански взе награда за най-добър режисьор на тазгодишното, 60-то издание на Международния филмов фестивал в Берлин за филма „Писател в сянка“. Кинолентата е базирана на романа на Робърт Харис „Сянката”, а самият сценарий на филма е подготвен от тандема Полански –Харис.

В напрегнатия трилън Юън МакГрегър е писателят в сянка, който нает да опише живота на бивш британски министър-председател – Адам Ланг (в ролята Пиърс Броснан), след като предшественикът му загива при трагичен инцидент.

От осем години режисьор, който в момена е под домашен арест в Швейцария, се опитва да работи по сценарии на бившия журналист от Би Би Си и бивш главен редактор на „Обзървър” Робърт Харис. Писателят е един от най-продаваните британски писатели в днес. Преди успешното реализиране на „Сянката“ в кино лента, Полански е работил и по друг роман на Харис – Помпей, но той не се осъществява.

Робърт Харис е автор на бестселърите „Бащина земя“ и „Помпей” и още на книгите Архангел, Енигма, Фатерланд и други.

В България филмът ще може да се гледа едва през май. В Полша от края на миналата седмица той вече се върти по кината, така че можете да се насладите и на полския плакат.