fb
БългарияНовини

Писатели разказват спомени по телефона

2 мин.

Български писатели събраха в истории спомените и тревогите на възрастни хора. Разговорите между участниците от така наречената „златна възраст“ и популярните автори са направени под формата на телефонни интервюта по време на пандемията през 2021 г. Инициативата е на фондация „Елизабет Костова“ и носи името „Да се чуем!”. Целта ѝ е да се повиши социалната ангажираност по отношение на възрастните хора в България със средствата на литературата.

„В този смисъл, „Да се чуем” не е тривиалното обещание за общуване, което вечно се отлага, а покана за вслушване в гласа на тези, които много често са изоставени в забрава, самота и изолация – хората от т. нар. златна възраст. Избрахме телефонната комуникация като инструмент на проекта, защото тя създава интимна, но ненатрапчива социална връзка между събеседниците, докато спазва физическа дистанция“, обясниха организаторите.
 
Проектът откликва на естествено пораждаща се с възрастта склонност към разказване на истории, независимо дали произхождат от миналото или от тревогите на момента. Чрез телефонните интервюта им е даден глас, а под талантливото перо на Виргиния Захариева, Георги Господинов, Достена Лаверн, Мария Донева, Надя Радулова историите на Людмила Иванова, Нели Михайлова, Лина Джамбазова, Пенка Димова, Мария Атанасова, Пенчо Жеков, Дана Ангелова, Лиляна Николова, Виолета Танева и Стана Ангелова са преведени в строфи.

Произведенията могат да бъдат чути на 28 април, по време на литературно четене между 17:30 и 19:30 ч. в Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. От 28 април до 28 май, пред сградата на библиотеката ще бъде подредена и тематична изложба.