fb
@-книгиЕ-книги

Писатели се обединиха срещу приложението Clean Reader

1 мин.
e-knigi

e-knigiИзвестни писатели се обединиха срещу приложението Clean Reader, което “почиства” е-книгите от неприлични думи и от така наречените обидни термини и ги замества с приемливи евфемизми, съобщава сайтът publishingperspectives.com.

Кампанията срещу приложението, която в крайна сметка доведе до спиране на продажбите на книги чрез Clean Reader,  бе подета от Джоан Харис, автор на романа “Шоколад”. Тя пусна тема в личния си блог със заглавие: „Защо искам да кажа „майната ти“ на Clean Reader“.

Харис заяви, че филтрирането на книги е „цензура, наложена не от държавата, а от едно религиозно малцинство, което разбира погрешно естеството на художествената литература”, като изпращаща “токсични съобщение” на младите хора.

Британският автор на научна фантастика Чарли Строс изрази дълбоко си възмущение от идеята книгите му да бъдат осакатявани заради предразсъдъците на морализиращите и твърде покровителстващи родители на любопитния читател.

А Маргарет Атууд попита чрез Twitter: „Може ли да махнете тимпаните от музиката на Бетовен, защото не ви харесват силните шумове и все още го наричате Бетовен?“

В резултат на негативната реакция на авторите книжарницата за е-книги Inktera беше свалена от Clean Reader, а Марк Кокър поиска заглавия, разпространявани от платформата за разпространение на независими автори Smashwords, да бъдат извадени от приложението.

След сериозния натиск от Clean Reader развяха бялото знаме и прекратиха продажбата на е-книги.